Бiзнес
7 Жовтня 2020
1 504

Полетіти на Boeing: Інвестори задумались над придбанням акцій відомого авіавиробника

Загалом 2020 рік у фінансовому відношенні стане найгіршим в історії авіації

Авіаційна галузь змушена підлаштовуватися під нові реалії життя. Авіакомпанії, попри фінансові проблеми, скорочення та зниження попиту розпочинають подавати ознаки життя. Так, останні декілька сесій акції багатостраждального гіганта авіаційної галузі Boeing підскочили приблизно на 8%, продовживши своє 66%-ве ралі з березневих мінімумів.

На початку минулого тижня Boeing додав понад 6,4% і закрився на рівні $166,08. Попри це, навіть з урахуванням успіхів акції торгуються більш ніж на 55% нижче рівня початку року.

Позитивна динаміка змусила довгострокових інвесторів задуматися над двома досить важливими питаннями: 1) Чи минула криза для авіабудівного та аерокосмічного гіганта з Чикаго? 2) Якщо так, то чи варто купувати акції другого за величиною виробника літаків саме зараз, з огляду на безліч проблем, що стоять перед ним? 

Ситуація покращується?

Згідно з нещодавніми повідомленнями, регулюючі органи вже незабаром можуть знову допустити модель 737 MAX до польотів. Експлуатація цього літака була припинена у березні минулого року після двох авіакатастроф, викликаних несправністю автоматизованої системи безпеки. У результаті загинуло 346 осіб.

Наприкінці вересня минулого року слідчі прийшли до висновку, що основними причинами падіння Boeing 737 MAX в Індонезії стали недоліки в конструкції літака та недостатній контроль з боку державних органів США. Крім цього, розслідування виявило низку помилок пілотів, а також факти неправильного обслуговування, що могло призвести до катастрофи.

Тиждень тому Федеральне управління цивільної авіації США (FAA) разом з трьома провідними світовими регуляторами завершили оцінку нових вимог до навчання пілотів MAX. Як зазначає Bloomberg, Boeing врахував вимоги федерального регулятора, й глава FAA запланував випробувальний політ 737 MAX.

Ці новини зміцнили оптимізм експертів Goldman Sachs, які внесли акції Boeing до списку цінних паперів, рекомендованих до “впевненого придбання”. При цьому інвестиційний банк перерахував ряд потенційних каталізаторів зростання.

“Акції Boeing відбилися зі своїх мінімумів, проте останніми тижнями відставали від ринку (наприклад, S&P, XLI й A&D), попри те, що інвестори розпочали повертати капітал в “акції вартості” у міру відновлення економічної активності”, – зазначають аналітики Goldman.

І додають, що короткотерміновими драйверами можуть стати тенденції у рамках авіаперевезень і портфеля замовлень на повітряні судна, а також прогрес у відношенні 737 MAX. “Наступні декілька місяців на цих фронтах може бути досягнуто значного прогресу”, – пише видання.

Ризики існують 

Попри перспективи допуску MAX до польотів, головним фактором ризику залишається бурхлива пандемія, яка як і раніше перешкоджає відновленню авіаперельотів. Сценарій, за якого світ не зможе знайти ліки (або методику лікування) смертельного коронавірусу, може привести до банкрутства багатьох авіакомпаній, а значить, вони не сплатять за літаки Boeing.

За даними Міжнародної асоціації повітряного транспорту, на те, щоб знову переконати людей у безпеці авіаперельотів, може знадобитися п’ять років. Boeing сильно постраждав від падіння попиту на авіаперевезення: у результаті кризи 737 MAX було скасовано 615 замовлень. Компанія орієнтована на широкофюзеляжні моделі, використовувані в міжнародних перевезеннях, а на відновлення цього сегмента потрібно більше часу, ніж на відновлення внутрішнього авіасполучення.

Головний виконавчий директор Дейв Калхун і фінансовий директор Грег Сміт у липні зазначили скорочення обсягу ринку, який, ймовірно, залишиться у депресивному стані ще багато років.

Загалом за прогнозом Міжнародної асоціації повітряного транспорту (IATA) у 2020 році через пандемію коронавірусу чистий прибуток авіакомпаній скоротиться на $84 млрд. “Виторг авіаперевізників знизиться на 50% з $838 млрд до $419 млрд, у порівнянні з 2019 роком”, – зазначають в організації.

І додають, що відновити колишні показники у 2021 році не вдасться. “Виторг авіакомпаній збільшиться тільки до $598 млрд”, – прогнозують в IATA. При цьому глобальний пасажиропотік зросте, у порівнянні з “депресивної” базою 2020 року на 62%, але буде нижчим за показник 2019 року на 30%. “Повне відновлення до рівня минулого року очікується тільки у 2023 році”, – зазначили в організації.

Що стосується конкретно Boeing, то за оцінкою аналітика Melius Research Картера Коупленда, цього року компанія може зіткнутися з приголомшливим відтоком грошових коштів у розмірі $23,3 мільярда, бо постачання MAX розпочнеться не раніше 2021 року, і до того часу фінансові надходження компанії будуть обмежені.

“Навіть якщо лайнер MAX отримає всі дозволи та повернеться у повітря, його внесок у доходи Boeing залежить від нормалізації авіаперевезень. І на поточний момент це питання залишається відкритим”, – наголошує аналітик.

За оцінкою IATA ключ до відновлення – це повторний перезапуск галузі зі здійсненням заходів, узгоджених через Міжнародну організацію цивільної авіації (ІКАО) для забезпечення безпеки пасажирів і членів екіпажу.

З думкою, що ринок авіаперевезень відновиться швидше завдяки дотриманню єдиного стандарту за санітарно-епідеміологічними заходами, погоджується й гендиректор національної авіакомпанії ОАЕ Etihad Airways Тоні Дуглаc, зазначає CNBC.

За його словами у список заходів безпеки Etihad Airways входить стерилізація кабін, обов’язкові тести на COVID-19 й електронні браслети, які пасажири, що прилетіли до ОАЕ повинні носити під час обов’язкового двотижневого карантину.

За словами Дугласа, в очікуванні відновлення польотів країни повинні запустити програми сертифікації аеропортів. “Це спосіб довести пасажирам, що ті вжили всіх заходів обережності”, – наголошує він. І додає, що сертифікати здоров’я стануть необхідністю для того, аби весь світ повернувся до польотів. “Ми адаптуємося, тому сертифікація здоров’я стане таким же природним процесом, як видача віз”, – наголосив глава Etihad Airways.

Наразі авіакомпаніям аби вижити, доведеться переконувати пасажирів у тому, що польоти – це безпечно. “Стандарти авіаційної безпеки змінилися після вибуху над Локербі, 9/11 і повідомлень про рідкі бомби, я думаю, так само станеться й цього разу”, – зазначив він, уточнивши, що не порівнює коронавірус з тероризмом, але вказує на важливість “узгоджених на міжнародному рівні” процесів.

Замість висновків 

Аналітики Уолл-стріт не прийшли до єдиної думки щодо майбутнього авіаційного гіганта. З 25 аналітиків, що працюють з акціями Boeing, 14 рекомендують “купувати”, а 11 – “продавати”.

Середній 12-місячний цільовий рівень для паперів Boeing складає близько $176. Ралі останніх сесій показує оптимізм інвесторів щодо можливого відновлення експлуатації 737 MAX, ознак  зростання попиту на авіаперевезення та обсягів ліквідності, доступних компанії.

Ці чинники надають довгостроковим інвесторам достатні підстави для придбання акцій компанії. Проте, серйозний прибуток з цієї угоди можна буде отримати лише через 3-5 років. У разі Boeing – ключем до успіху є терпіння.

За матеріалами Investing.com, Bloomberg, CNBC, Міжнародної асоціації повітряного транспорту 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram