Новини
22 Лютого 2019
1 442

Фонд держмайна визнав Одеський НПЗ металобрухтом

Установки Одеського нафтопереробного заводу втратили працездатність

Більшість установок Одеського НПЗ втратили працездатність.

Про це повідомило видання “Нафторинок” з посиланням на першого заступника регіонального відділення Фонду державного майна України в Одеській області Сергій Гусаков.

На прес-конференції, що відбулася 19 лютого, Гусаков повідомив, що ФДМ завершив інвентаризацію Одеського нафтопереробного заводу, який знаходиться в його веденні з літа 2018 р.

“Це була спецконфіскація відповідно до рішення суду. Фонд держмайна зареєстрував ДП “Одеський нафтопереробний завод”, яке сьогодні виступає всього лише зберігачем цього майна. Воно у нього навіть не на балансі”, – зазначив Гусаков.

Він також поінформував, що інвентаризація проводилась з фахівцями. На думку останніх, багато обладнання підприємства втратили свою працездатність, наприклад, колони, які переробляють нафтопродукти.

“Свого часу вони не були законсервовані належним чином. Відновити їх буде дорожче, ніж побудувати нові”, – визнав перший заступник голови одеського відділення ФДМУ.

Гусаков додав, що свого часу цей завод створювався “під певну нафту, а саме під російську певної якості”.

“Щоб переробляти на ньому інші нафтопродукти з іншими характеристиками, потрібно доповнювати обладнання. У короткостроковому майбутньому він буде виставлятися на приватизацію. Але буде ставитися саме як майданчик з обладнанням під нафтопереробку. Наскільки мені відомо, потенційні інвестори на нього є. У всякому разі, цікавляться”, – розповів Сергій Гусаков.

Нагадаємо, що група компаній ВЕТЕК Сергія Курченка, викупила Одеський НПЗ у компанії “Лукойл” влітку 2013 р. До цього завод був зупинений з жовтня 2010 р. Після втечі власників та менеджменту ВЕТЕК (власника заводу) у лютому 2014 р., НПЗ був зупинений. Проектна потужність Одеського НПЗ з переробки вуглеводнів становить 2,8 млн т сировини на рік.

Раніше Investory News писали, що МЕРТ планує виставити на аукціони майже 2 тис. об’єктів малої приватизації.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram