Новини
19 Травня 2020
1 000

Вплив “корони”: Як вірус COVID-19 змінив погляди німців на життя

Найбільші зміни відбулися в оцінці США та Китаю

Пандемія коронавірусу, яка охопила планету, істотно змінила ставлення німців до найрізноманітніших аспектів життя. Особливо це стосується їх зовнішньополітичних пріоритетів. Про це свідчать опубліковані результати репрезентативного опитування, яке на замовлення Фонду Кербера (Körber-Stiftung) у квітні проводив інститут соціологічних досліджень Kantar Public.

Імідж США та Китаю. Найбільші зміни відбулися в оцінці жителями Німеччини двох країн — США та Китаю. Причому, як не парадоксально, той факт, що коронавірус вперше з’явився в Китаї й деякі навіть вважають його китайським винаходом, викликав не масове погіршення ставлення німців до цієї країни, а навпаки, пише Deutsche Welle.

А ось імідж Сполучених Штатів у Німеччині різко погіршився. 73% опитаних заявили, що на фоні світової кризи, викликаної пандемією, їхнє ставлення до США погіршилось.

Частка ж німців, які у зв’язку з цим стали критичніше ставиться до Китаю, вдвічі нижче — 36%. А чверть опитаних стали ставитися до КНР краще, ніж до коронавірусу.

При цьому, правда, 71% опитаних вважають, що масштаб пандемії став би менше або її навіть взагалі вдалося б запобігти, якби китайське керівництво проводило більш прозору політику та не приховувало інформацію.

Частка німців, які віддають перевагу трансатлантичним зв’язкам з Америкою (37%), хоч і залишається трохи більше, ніж налаштованих пропекінські (36%), але ще в вересні минулого року співвідношення було куди більш приємним для Сполучених Штатів — 50% до 24%.

Критичний погляд на ЄС. В результаті пандемії погіршилося ставлення німців не тільки до США, але й до Євросоюзу, який стали оцінювати більш критично 38% опитаних. У Фонді Кербера взагалі вказують, що єврооптимізм існує в Німеччині, скоріше, тільки в теорії. Коли ж справа доходить до практики, своя сорочка виявляється ближче до тіла.

Так, майже три чверті респондентів (73%) згодні з твердженням, що ФРН, як економічно сильна країна, повинна робити більший внесок у розв’язання міжнародних проблем, але ідею так званих коронабондів (спільні держоблігації країн єврозони) підтримують тільки 38%, а 59% — проти того, щоб Німеччина несла відповідальність за борги інших країн.

Разом з тим приносити в жертву переваги, які їм дає членство Німеччини в ЄС, німці не хочуть: 79% опитаних висловилися за повне відновлення дії Шенгенської угоди, що гарантує їм свободу пересування по багатьох країнах Європи.

Користь від глобалізації. Більшість в ФРН як і раніше ставиться позитивно до глобалізації, про вади якої багато писали в німецьких ЗМІ у зв’язку з пандемією коронавірусу. 89% учасників дослідження вважають за необхідне співробітництво з іншими країнами для розв’язання світових проблем, а 71% виступають за такий підхід навіть в тому випадку, якщо Німеччині доведеться жертвувати власними національними інтересами.

Позитивне ставлення німців до глобалізації в Фонді Кербера пояснюють їхньою впевненістю в тому, що Німеччина, як країна з експортно-орієнтованою економікою, від глобалізації більше виграє, аніж втрачає. Так думають 59% опитаних. А 52% повідомили, що глобалізація дає переваги і їм особисто. Тому не дивно, що 65% респондентів не хотіли б, щоб пандемія привела до ослаблення всесвітньої взаємозалежності.

Такий підхід, правда, не скасовує й деяких тривог, викликаних, наприклад, перебоями в поставках з Китаю та Індії в Німеччину сировини для виробництва деяких лікарських препаратів. 85% німців вважають за необхідне повернути додому виробництво критично важливих товарів.

Фото: Ulet Ifansasti

Клімат перш за все. Найнесподіванішими результатами дослідження можна, мабуть, вважати відповіді на питання, що німці вважають головним викликом — для себе та для людства в цілому.

Опитування, нагадаємо, проводилося у квітні, в самий розпал епідемії COVID-19 в Німеччині, але всесвітня проблема охорони здоров’я зайняла в цьому списку тільки друге місце — 25% респондентів. На третьому (17%) — збройні конфлікти, на четвертому (14%) — біженці та міграція, на п’ятому (8%) — тероризм. А на першому (33%) — зміна клімату на планеті.

Нагадаємо, канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон запропонували створити фонд для відновлення країн Євросоюзу після пандемії коронавірусу. Обсяг фонду складе €500 млрд ($545,73 млрд).

Як писали раніше Investory News, німецький бундесрат схвалив виділення багатомільярдного пакета допомоги для подолання кризи, пов’язаної з поширенням коронавірусу. Аби затвердити антикризовий пакет обсягом у €156 млрд у терміновому порядку, представництво федеральних земель ФРН провело в п’ятницю, 27 березня, своє друге засідання за тиждень.

Нагадаємо, у 2020 р. через загострення коронавірусної кризи очікується глибока глобальна рецесія. Такий прогноз тепер є базовим для Міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings, яке у поточному році очікує падіння світової економіки на 1,9%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram