Новини
30 Листопада 2021
840

Учені розробили “живих роботів”, що здатні самовідтворюватися

Це ще один крок у розвитку регенеративної медицини

Перші у світі “живі роботи” (також відомі як ксеноботи) тепер здатні розмножуватися. Для цього вони збирають сотні окремих клітин і поєднують їх у “дитинчат”, повідомляє TNW.

Автори дослідження, що буде опубліковано в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, вважають — вивчення ксеноботів у перспективі відкриє цілий спектр можливостей регенеративної медицини — від лікування раку до боротьби зі старінням.

“Люди досить довго думали, що вивчили всі способи відтворення життя, — коментує співавтор дослідження Дуглас Блекістон, старший науковий співробітник Університету Тафтса. — Але це те, чого ніколи раніше не було”.

Ксеноботи шириною в 1 мм виготовлені з живих клітин, зібраних з ембріонів жаб. Їхнє існування всередині чашок Петрі сильно відрізняється від життя предків-амфібій.

“Вони сиділи б зовні пуголовка, захищаючи його від патогенів і перерозподіляючи слиз, — пояснює Майкл Левін, біолог з Університету Тафтса та керівник нового дослідження. — Але ми поміщаємо їх у нову ситуацію. Ми даємо їм шанс переосмислити свою багатоклітинність”.

Ксеноботи можуть відтворюватись незалежно один від одного, але після система зазвичай вмирає. Для продовження їхнього життя дослідники застосували штучний інтелект (ШІ). Еволюційний алгоритм змоделював мільярди потенційних форм для тіла ксеноботів, щоб визначити найефективніші для самовідтворення. Одна із запропонованих форм нагадує Пакмана, персонажа популярної гри.

Потім дослідники створили ксенобота цієї форми та перевірили його навички виховання дітей. Вони дослідили, що батько, створений ШІ, може використати свій “рот як у Пакмана”, щоб стискати стовбурові клітини в кулю, формуючи потомство. Їхні діти потім створювали онуків, вони — правнуків й таке інше. Так виникло кілька поколінь ксеноботів.

“Хоча ксеноботи раніше вже могли працювати в групах, регенерувати та навіть записувати спогади, наразі вони вперше змогли відтворити себе”, — йдеться у повідомленні.

Додається, що це може викликати негативні асоціації з роями роботів, що самовідтворюються, але дослідники налаштовані оптимістично. Вони вважають, що їхня система може просунути безліч технологій, від живих машин, які збирають мікропластик, до нових ліків.

Левін, співавтор дослідження, особливо схвильований потенціалом регенеративної медицини: “Якби ми знали, як змусити групи клітин робити те, що ми від них хочемо, зрештою, вони стануть інструментом регенеративної медицини та позбавленням травматичних ушкоджень, уроджених дефектів, раку та старіння”.

На думку вченого, причина існування цих проблем у тому, що людям поки що невідомо, як прогнозувати та контролювати, які групи клітин створюватимуться. Спостереження за ксеноботами допоможуть цьому навчитися.

Про те, які технології до 2025 року можуть змінити світ можна прочитати в матеріалі Investory News за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram