Соцмережі
20 Листопада 2020
590

Тетяна Острікова: Інвестиційна привабливість України значно погіршилася

Аналіз та причини відлуння інвестицій з нашої держави

Міжнародні інвестиції тікають з України. І не все так просто, як здається.
Спершу цифри. Вперше за 6 років у нас за І півріччя від’ємні інвестиції – мінус 294 млн дол. Це може бути вилучення інвестицій, реінвест за кордон, рівень дивідендів вищий за дохід, в будь-якому випадку гроші йдуть з країни. Таке востаннє було в 2015 – мінус 458 млн дол.
Найближчим часом інвестиції якщо і будуть, то зовсім мізерні. І скоріше за все економісти пояснять це нам світовим економічним спадом через пандемію.
А от за оцінкою міжнародних інвесторів України вперше за 5 років головною перешкодою для інвестицій стала недовіра до судової системи, а не корупція. То ж ще раз «подякуємо» Конституційному суду за його «творчий доробок» до іміджу судової влади, бо дослідження проводилось наприкінці жовтня.
Також за оцінками інвесторів погіршилась ситуація з обтяжливим та мінливим законодавством, з 7 місця воно піднялась на 4, а складність податкового адміністрування – з 8 на 6 серед перешкод. Це означає що займатись бізнесом стало важче, хоча весь світ рухається до спрощення та зрозумілості.
Але є і сектори, де повна стабільність: монополізація ринків та захоплення влади олігархами залишається на 3 місці, а репресіі та тиск правоохоронців на 5 місці серед перешкод для інвестицій.
Нова влада за рік погіршила умови ведення бізнесу та інвестиційну привабливість України. І якщо наступного року нам почнуть розповідати, що з економікою біда через пандемію, то це не так. Просто згадайте, що саме змінилось за останній рік в умовах ведення бізнесу.

Міжнародні інвестиції тікають з України. І не все так просто, як здається.
Спершу цифри. Вперше за 6 років у нас за І…

Опубликовано Тетяной Остріковой Четверг, 19 ноября 2020 г.

 

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram