Думки
9 Травня 2020
1 703

Сергій Радченко: Будівельна галузь має всі підстави покращити своє становище, як би дивно це не звучало

Адвокат, провідний юрист TOTUM LF – про вплив карантину та інших факторів на будівельний бізнес

Аналізуючи події, що відбуваються в Україні навесні цього року в їх сукупності, на думку спадають слова, які приписують 35-му президенту США Джону Фіцджеральду Кеннеді. Він казав, що в китайській мові слово “криза” складається з двох символів, один означає “небезпека”, а інший – “можливість”.

В умовах тотальної зупинки ділової активності будівельна галузь має всі підстави не тільки вистояти, але й навіть покращити своє становище, як би дивно це не звучало.

Факторами, які мають на це вплив, є введений в Україні карантин, а також трансформація законодавчого регулювання в будівельній галузі.

Який вплив має карантин

У зв’язку з стрімким погіршенням епідемічної ситуації в різних країнах світу, Всесвітня організація охорони здоров’я ще 7 березня 2020 р. повідомила про офіційне визнання хворими понад 100 тис. осіб, а 11 березня врахувала стрімке збільшення кількості фактів за останні два тижні та визнала поширення COVID-19 пандемією.

Що цікаво, Міністерством охорони здоров’я України ще 25.02.2020 р. відповідно до Наказу №521, СOVID-19 було віднесено до переліку особливо небезпечних інфекційних хвороб.

У зв’язку із чим, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №211 від 12.03.2020 “Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19” (далі – Постанова №211) на всій території України було встановлено карантин на період з 12.03.2020 по 03.04.2020 р.

Станом на теперішній час, до Постанови №211 було внесено значну кількість змін, відповідно до яких строк карантину подовжено.

Серед іншого, відповідно до підпункту 7 пункту 2 Постанови №211, проведення всіх масових заходів, за деякими виключеннями було заборонено.

За порушення правил щодо карантину, відповідно до Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)”, була введена адміністративна санкція, яка передбачає накладення штрафу на громадян від 17 до 34 тисяч гривень, а на посадових осіб – від 34 до 170 тисяч гривень відповідно.

У той же час, Постанова №211 в редакції Постанови КМУ №262 від 08.04.2020, прямо дозволяє під час карантину діяльність суб’єктів господарювання, що здійснюють будівельні роботи.

У зазначених нормах законодавства, вбачаються наміри держави мінімізувати влив введеного карантину на будівельну галузь та підтримати її.

Окремо, можливо зазначити на позитивний вплив, який має обмеження проведення масових заходів – це також обмежує активність “активістів”, від яких не один рік потерпає будівельні галузь, особливо в секторі житлового будівництва.

Чи вплинуть заробітчани на ситуацію

Кабінет Міністрів України та особисто Президент України неодноразово наголошували на розробленні програми зі створення робочих місць та повернення з-за кордону громадян України.

На початку березня було широко анонсовано запуск програми “Велике будівництво”, відповідно до якої до кінця 2020 року передбачається зведення понад 100 шкіл, 100 садочків, 100 стадіонів, 200 нових приймальних відділень лікарень, будівництво 4000 км доріг тощо.

Таким чином, закриття кордонів Україною у зв’язку з поширенням коронавірусу, може позитивно вплинути на будівельну галузь, яка останні роки відчувала суттєвий кадровий голод.

Трансформація будівельного законодавства

Починаючи з 01 січня 2020 року, в Україні запрацював Електронний кабінет забудовника, який дозволяє в режимі online подати документи для отримання ряду дозвільних послуг у сфері будівництва.

Зараз – це право на виконання підготовчих та будівельних робіт, прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів СС1. Однак, за задумом законодавців, перелік буде розширений завдяки послугам щодо отримання будівельного паспорта, вихідних даних (містобудівних умов та обмежень і технічних умов), присвоєння, зміни, коригування, анулювання адреси об’єкта нерухомого майна та ліцензування господарської діяльності з будівництва об’єктів (СС2 та СС3).

Нагадаємо, що Електронний кабінет забудовника, відповідно до Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку надання адміністративних послуг у сфері будівництва та створення Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва” від 17 жовтня 2019 року № 199-IX, є частиною Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва. Інші складові даної Системи, а саме: Реєстр будівельної діяльності та Портал електронної системи, поетапно повинні бути повністю впроваджені до 01.12.2022 року.

Таким чином, уже тепер отримання ряду дозвільних документів в будівництві може відбуватися online без необхідності відвідувати державні органи, а функціонал Електронного кабінету забудовника з часом буде тільки розширюватися.

Ліквідація ДАБІ

Державну архітектурно-будівельну інспекцію, яку останні роки вважали найбільш корумпованим органом України, відповідно до Постанови Кабінету міністрів України від 13 березня 2020 р. № 218, було ліквідовано.

Незважаючи на неоднозначність того, як саме це було зроблено, в залишку будівельні компанії отримали своє “вікно можливостей” у вигляді мораторію від всіляких перевірок до моменту запуску нового державного органу.

Проблематика

Найбільш болючою проблемою будівельної галузі України, вважаємо відсутність дешевих та довгих фінансів та повальну звичку будівельних компаній будувати за кошти інвесторів-покупців нерухомості.

Вважаємо, що саме останній фактор буде мати найбільш значний вплив на галузь. Невідомим залишається лише те, як довго протримається введений режим карантину та наскільки глибокою буде рецесія економіки після його закінчення.

Приватним будівельним компаніям, особливо невеликим, потрібно вже зараз коригувати свої плани та готуватися до:

– загального зменшення кількості інвесторів, особливо на ранніх етапах будівництва;

– росту заборгованості за вже укладеними договорами;

– збою у поставках будівельних матеріалів та обладнання;

– можливого збою у роботі державних та комунальних органів тощо.

Загальні рекомендації для бізнесу

Незважаючи на те чи відобразилися вже на вашому бізнесі наслідки карантину, ми вбачаємо доцільним впровадження наступних антикризових мір:

– Переглянути режим роботи офісних працівників. У разі можливості виконання роботи віддалено, забезпечити можливість такої роботи. Відправити у відпустку за власний рахунок співробітників, які виявили таке бажання або не можуть виконувати свої обов’язки віддалено.

– Приділити належну увагу документальному оформленню всіх видів виробничих процесів на підприємствах. Чинний режим зупинення перевірок не буде вічним.

– У разі необхідності, отримати відповідну бракуючи дозвільну документацію на об’єкти будівництва.

– За можливості скоротити необґрунтовані видатки.

– Розпочати пошук альтернативних джерел фінансування, відмінних від залучення коштів приватних інвесторів-покупців.

– Посилити роботу відділів продажу та маркетингу щодо залучення нових потенційних клієнтів, у тому числі, шляхом упровадження нових акційних пропозицій.

– За можливості зробити запаси будівельних матеріалів та зафрахтувати техніку.

– Провести аудит договірної бази, за результатом якого, ініціювати переговорний процес із контрагентами. У разі можливості, укласти додаткові угоди до існуючих договорів про перенесення строків виконання зобов’язань. У разі відмови контрагентів, ініціювати перед Торгово-промисловою палатою України (або регіональними торгово-промисловими палатами) процедуру засвідчення форс-мажорних обставин.

– У випадку продовження роботи забезпечити працівників транспортом або передбачити видатки на оплату послуг транспорту.

– Суворо дотримуватись рекомендацій Міністерства охорони здоров’я України та Кабінету Міністрів України. Забезпечити персонал масками, засобами дезінфекції та іншими засобами індивідуального захисту, дотримуватись вимог щодо кількості людей та санітарної обробки.

– У разі ініціації нових проектів, врахувати потреби та тенденції ринку.

– І, нарешті, не панікувати. Рано чи пізно карантин буде скасовано.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram