Соцмережі
27 Січня 2021
555

Сергій Ніколайчук: Економічне зростання цього року очікується на рівні 5,6%

У грудні промислове виробництво зросло на 4.8% р/р, продемонструвавши додатній приріст у річному вимірі вперше з вересня 2019 р. Показники сільського господарства та роздрібної торгівлі також суттєво зросли порівняно з минулим роком. Внаслідок падіння ВВП у 2020 р. має бути значно нижчим (4.2-4.4%), ніж оцінювалося раніше. Крім того, набраний економікою темп та сприятлива зовнішня кон’юнктура створюють солідне підґрунтя для економічної активності на початку цього року навіть в умовах карантинних обмежень.
У грудні падіння промислового виробництва в річному вимірі, що тривало з 4 кварьала 2019, змінилося зростанням на 4.8% р/р, порівняно з листопадом випуск зріс на 1.1% м/м с/с. Сплеск цін на глобальних ринках стимулював видобуток металевих руд (+20% р/р) та металургійне виробництво (+4.3% р/р). Завдяки стійкому внутрішньому попиту суттєво уповільнилося падіння випуску машинобудівної галузі, значно зросли обсяги виробництва текстилю, фармацевтичної та хімічної продукції. Крім того, погодні умови зумовили різке зростання обсягів виробництва енергетики – на 15.8% р/р.
Загалом за 2020 р. промислове виробництво скоротилося на 5.2% р/р, випуск зріс тільки в хімічній та фармацевтичній галузях – на 4.7% р/р та 3.0% р/р відповідно.
Також у останні місяці покращилася ситуація в сільському господарстві: завдяки пізньому врожаю кукурудзи випуск у грудні зріс на 26% р/р. Однак загалом за 2020 р. виробництво сільськогосподарської продукції скоротилося на 11.5% р/р.
Водночас внутрішній попит залишався стійким з липня: зростання роздрібного товарообороту в грудні становило 13.4%. А в цілому за 2020 р. – 8.4%. Як і в попередні місяці, погіршення ситуації із захворюваністю на коронавірус особливо не позначилося на купівельній спроможності споживачів на тлі продовження зростання доходів високими темпами. Хоча при цьому споживчі настрої залишалися досить пригніченими.
Високі показники грудня зумовлюють покращення оцінок ВВП за 2020 р. Наразі ми оцінюємо падіння на 4.2-4.4%, що є досить непоганим результатом у міжкраїнному порівнянні в коронакризовий рік. Стійкість вітчизняної економіки спричинена її структурою, досягненнями макрофінансової стабілізації в попередні роки та швидкою адаптацією населення та бізнесу до нових умов діяльності.
Ці ж фактори, на нашу думку, продовжуватимуть позитивно впливати на економічну активність і в цьому році. До того ж дуже сприятлива кон’юнктура на глобальних ринках продукції ГМК і АПК продовжуватиме стимулювати виробництво та приплив валюти в країну в першій половині 2021року. Відновлення глобальної економіки з другого кварталу 2021 на тлі широкомасштабної вакцинації має надати додатковий поштовх для експорту.
Стійким має залишатися і внутрішній попит. Крім того, хоча вакцинація в Україні, імовірно, розпочнеться набагато пізніше ніж у сусідніх країнах і не буде такою масштабною, вона дозволить уникнути суворих карантинних обмежень наступного осінньо-зимового сезону.
Унаслідок ми підтверджуємо нашу оцінку економічного зростання цього року на рівні 5.6%.

#ICUresearch #ГрафікДня

У грудні промислове виробництво зросло на 4.8% р/р, продемонструвавши додатній приріст у…

Опубликовано Sergiy Nikolaychuk Вторник, 26 января 2021 г.

 

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram