Новини
26 Липня 2023
468

Оцінка зростання світової економіки цього року покращилася

МВФ очікує зростання до 3% замість 2,8%

Міжнародний валютний фонд трохи поліпшив прогноз зростання світової економіки цього року — з 2,8% до 3%, прогноз щодо 2024 року залишився тим самим — 3%, йдеться у липневому огляді світової економіки (World Economic Outlook Update), пише Економічна правда.

У Фонді вказують, що за історичними мірками зростання залишається слабким — середньорічний показник у 2000-2019 роках був на рівні 3,8%.

Підвищення відсоткових ставок центробанками для боротьби з інфляцією продовжує чинити тиск на глобальну економічну активність.

Одним із факторів ризику у МВФ називають інфляцію. Хоча прогноз щодо глобальної інфляції на поточний рік було знижено до 6,8% з 7%, прогноз на 2024 рік був переглянутий у бік підвищення — 5,2% замість 4,9%, оскільки базова інфляція, на думку фонду, знижуватиметься поступово.

Зрештою ринкам доведеться пристосовуватися до подальшого посилення політики центральними банками, що призведе до відновлення заворушень у фінансовому секторі.

Негативні транскордонні вторинні ефекти також можуть дати можливе уповільнення відновлення економічного зростання в Китаї.

Водночас у випадку, якщо інфляція знижуватиметься швидше, ніж очікувалося, це зменшить необхідність проведення жорсткої грошово-кредитної політики, а внутрішній попит може знову виявитися стійкішим, ніж очікувалося.

У Фонді прогнозують, що темпи зростання обсягу світової торгівлі скоротяться з 5,1% у 2022 році до 2% у 2023 році (раніше очікувалося зростання на 2,4%), а у 2024 році та підвищаться до 3,7% (попередня оцінка — 3,5%).

Також МВФ змінив оцінку зниження середньої ціни на нафту у 2023 році — 20,7% (до $76,43 за барель) замість 24%. Наступного року ціни на нафту можуть впасти ще на 6,2% до $71,68 за барель.

Раніше Investory News писали, що багато країн репатріюють золото.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram