Новини
2 Травня 2023
505

На довгострокове економічне зростання України негативно вплине скорочення податків

Такі висновки оприлюднив представник МВФ

Заходи, які сприятимуть зменшенню податкових надходжень або зруйнують існуючу податкову базу, обмежать здатність України досягати цілей розвитку, що матиме негативний вплив на довгострокове економічне зростання, заявив постійний представник Міжнародного валютного фонду (МВФ) в Україні Ваграм Степанян в інтерв’ю “Інтерфакс-Україна”.

“Міжнародне співтовариство готове розділити частину тягаря, але Україна повинна продовжувати виконувати свою частину і посилювати мобілізацію внутрішніх доходів для фінансування зростаючих соціальних та інфраструктурних потреб. Для післявоєнної України це буде основною передумовою стійкого та тривалого економічного зростання. З цього логічно постає, що заходи, які зменшують податкові надходження або руйнують існуючу податкову базу, обмежують здатність України досягати цілей реконструкції та розвитку, що негативно впливає на довгострокове економічне зростання”, — сказав він.

Степанян наголосив, що відновлення та реконструкція України потребуватиме величезних фінансових ресурсів, про що свідчить нещодавня оцінка збитків та потреб на відновлення.

Представник МВФ пояснив, що програма розширеного фінансування України спрямована на сприяння стійкому та надійному економічному зростанню, яке залежить від багатьох інструментів політики.

За словами Степаняна, одним з таких інструментів є податкова політика, оскільки ефективна та справедлива податкова політика дозволяє перерозподіляти державні ресурси для задоволення соціальних та інфраструктурних потреб країни з одночасним підвищенням конкурентоспроможності шляхом забезпечення рівних умов для бізнесу. Ці важливі функції податкової політики сприяють економічному зростанню як загалом, так і у випадку України.

Він також зазначив, що національна стратегія доходів, яка впроваджуватиметься у межах програми, допоможе узгодити мобілізацію доходів з урядовими пріоритетами розвитку та середньостроковими потребами у витратах, у тому числі на реконструкцію та соціальні потреби.

Зокрема, вона включатиме:

• заходи з підвищення рівня надання податкових та митних послуг;

•  перегляд спрощеної системи оподаткування для розв’язання проблеми ерозії податків на працю;

• узгодження законодавства, яке стосується ПДВ та акцизних зборів з законодавством ЄС;

• посилення антикорупційних заходів та процедур управління для усунення ризиків недоброчесності; податкові реформи для післявоєнної реконструкції та інвестицій.

Нагадаємо, на росії вводять “кризові” податки.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram