Новини
6 Березня 2021
460

Роботизована система перевіряє тисячі зразків крові на коронавірус за один раз

Швидке й точне визначення позитивних — має вирішальне значення у боротьбі з пандемією

Дослідники з Торонто (Канада) створили платформу для одночасного скринінгу тисяч зразків COVID-19. Розробка здійснить революцію в контролі поширення вірусів та інших патогенів, повідомляє Nature Communications.

У дослідженні зазначається, що у платформи наступного покоління високо виробничого секвенування C19-SPAR-Seq рівень чутливості становить понад 95%. Роботизована система розроблена дослідниками з інституту Люненфельд-Таненбаума (LTRI) в Sinai Health.

За словами старшого дослідника LTRI та професора кафедри молекулярної генетики університету Торонто Джеффа Врана, швидке й точне визначення позитивних зразків має вирішальне значення у боротьбі з цією пандемією.

“Наразі циркулюють нові та потенційно небезпечні варіанти коронавірусу. Нова масштабована й автоматизована платформа здатна аналізувати тисячі зразків пацієнтів з COVID-19 за один запуск приладу”, — розповідає він.

У проєкті брала участь команда стажистів, які перейшли з інших областей досліджень, щоб допомогти розробити й перевірити платформу. Це дозволило команді подолати шлях від концепції до опублікованої статті менш ніж за 12 місяців.

Наприкінці 2020 року команда знову вирішила використовувати платформу робототехніки для скринінгу тисяч позитивних зразків на наявність варіантів шляхом швидкого секвенування ділянок вірусного геному за відбитками пальців для пошуку ключових мутацій.

Нова система SPAR-Seq є передовою технологією, а можливість секвенувати зразки в режимі реального часу має величезний потенціал для впливу на розуміння вчених епідеміології та поширення нових мутацій коронавірусу.

Платформа також економічна. У дослідженні наголошується, що під час одночасного запуску тисячі зразків вартість одного тесту становить лише близько $8.

Тим часом українські науковці створили ПЛР-тест, що виявляє нові штами коронавірусу. Тест-система вже доступна для попереднього замовлення.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram