Новини
4 Березня 2021
796

Українські науковці створили ПЛР-тест, що виявляє нові штами коронавірусу

Тест-система вже доступна для попереднього замовлення

На початку березня 2021 року в Україні було виявлено новий — “британський” — штам коронавірусу. Дослідження було проведено командою “Фармак” та Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Громашевського, під керівництвом Алли Мироненко.

Наявність технологічного оснащення, закупленого компанією “Фармак”, дозволила вперше в Україні провести процедуру секвенування. Мова йде про “прочитання” послідовності нуклеотидів в РНК вірусу, як тексту по літерах. Експертами та Головою Комітету ВРУ з питань здоров’я нації, Михайлом Радуцьким, озвучувалося, що такі методи моніторингу мутацій вірусу в Україні були недоступні, проте вкрай важливі.

“Секвенування дозволяє, у разі виявлення відмінностей в генетичному тексті (мутацій), робити висновки про наявність нових штамів вірусу. Результати дослідження, власне, й підтвердили наявність в Україні нового штаму коронавірусу”, — зазначають дослідники.

Відповідні результати, а також інформацію про штами вірусу, що циркулюють в Україні з початку пандемії, вже розміщено в міжнародній науковій базі GISAID.

Командою дослідників 3 березня було підтверджено, що нова ПЛР тест-система, що була розроблена фахівцями компанії “Фармак” (“ЗТ-ПЛР мультиплексна тест-система SARS-CoV-2”), крім вже поширених штамів, виявляє також і новий штам коронавірусу.

За основу тест-системи “Фармак” було взято тест TaqPath™ COVID‑19 RT‑PCR Kit (Thermo Scientific, США), що має авторизацію американського регуляторного органу FDA. Для виробництва набору “ЗТ-ПЛР мультиплексна тест-система SARS-CoV-2” використовуються високоякісні компоненти, вироблені в США.

Якість нової тест-системи підтверджена відповідними висновками ДУ “Інститут епідеміології та інфекційних хвороб імені Громашевського” НАМН України (м. Київ), та Інституту мікробіології та імунології імені Мєчникова АМН України (м. Харків).

Також на сьогодні проводяться референс-тести ПЛР-системи у приватних і державних лабораторіях України (Харків, Дніпро, Запоріжжя, Вінниця), що підтверджують її ефективність.

Раніше Investory News писали про новий штам коронавірусу з Британії. Що про нього відомо, реакція Європи та як діє вакцина можна прочитати тут.

Нагадаємо, в Україні розпочалася кампанія з вакцинування від коронавірусу. Станом на 1 березня одну дозу вакцини отримало майже 5 тис. осіб.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram