Новини
12 Травня 2021
663

Протягом березня 2021 року українці відкрили понад 24 тисячі ФОП

Чимало підприємців відчувають особисті проблеми через неконтрольованість власних доходів

У березні 2021 року кількість ФОПів в Україні зросла на 24 тис. Але статистика доводить, що фізичні особи-підприємці найчастіше припиняють діяльність на початку року — така тенденція зберігається з 2017-го, йдеться в аналізі ринку фрилансерів та підприємців від Fairo, зробленому на основі даних ЄДР, OpenDataBot та маркетингових досліджень компанії.

За перший квартал 2021 року зареєструвалось на 7% менше осіб-підприємців, ніж закрилось. Натомість найактивніший час реєстрації триває з липня до вересня — навіть у складний 2020 рік кількість нових ФОПів перевищила закриті бізнеси на 13 тис.

Найменша кількість реєстрацій ФОПів була у квітні 2020 року — на початку карантину зареєструвалось лише 5020 підприємців. Натомість у січні 2017 року закрилась рекордна кількість ФОПів — понад 168 тис. проти середнього показника у 20 тис. щомісячно.

“Такий резонанс спровокували зміни до закону про єдиний соціальний внесок, згідно з яким сплата ЄСВ стала обов’язковою навіть для підприємців, які не отримують доходу”, — йдеться у повідомленні.

Додається, що українським дрібним підприємствам найчастіше від 3 до 5 років — третина з них працює самостійно, ще третина має у роботі бізнес-партнера.

При цьому 70% ФОПів зазначають, що відчувають особисті проблеми через неконтрольованість власних доходів. Це пов’язано з нестабільною економічною ситуацією, змінами у податковому законодавстві та відсутністю ресурсів на залучення фінансових консультантів.

Станом на березень 2021 року в Україні працює майже 2 млн приватних підприємців — ФОПів 1-ї, 2-ї та 3-ї групи. На початку 2021 року кількість зареєстрованих осіб-підприємців на 22 тис. перевищила кількість ФОПів у аналогічний період 2020 року.

З початку року українці відкрили понад 62 тис. ФОП, а майже 67 тис. припинили свою діяльність.

Нагадаємо, на порталі “Дія” можна буде зареєструвати ФОП автоматично, без участі держреєстратора. Нещодавно уряд ухвалив постанову, яку Міністерство та комітет цифрової трансформації розробила разом із Міністерством юстиції.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram