Соцмережі
16 Серпня 2022
595

Петро Чернишов: Актуально про податок на валютні операції

10% податку на валюту або про банано-телевізори

Нотатки диванного економічного експерта

У країні замало валюти. Це погано. Громадяни та компанії намагаються навіть те що є — вивести за кордон. Це ще гірше. Потрібно це зупинити? Треба — тут є багато способів.

Найпростіший: просто заборонити майже всі валютні платежі. Але це метод гільйотини — коли хочеш зробити стрижку — але відрізаєш голову. Тому, що зупиняться усі бізнеси. Намагалися так, але побачив Він, що це недобре. І перестали.

Наступний простий: зробити повністю ринковий курс валюти, але тут можливі проблеми. Паніка на ринку плюс недостатні резерви НБУ можуть призвести до курсу приблизно 55-60 гривень за долар. І цей курс буде написано скрізь — на вулицях, у соцмережах. І народ страждатиме і нарікатиме. І різне може статися із рейтингом. Не добре.

Є ще метод — домовитися з нашими західними партнерами, щоб вони сильно поповнили резерви НБУ. Поки що не вийшло. Партнери вже вірять, що зброя йде куди треба — і тому постійно збільшують постачання. З грошима поки що не вірять (мабуть, щось раніше відбувалося?). До того ж є МВФ зі своїми запитами, як завжди не вчасно… Коротше — поки не виходить.

І тому народився компроміс — якщо ти бізнес і хочеш щось купити за імпортом — то плати за валюту на 10% більше, ніж її комерційний курс. І тут також є свої наслідки.

Якщо ти просто імпортер (наприклад телевізорів або бананів) — то тобі доведеться підвищити всередині країни їхню ціну. Збільшиться інфляція, твої банано-телевізори куплять менше людей — країна збереже більше валюти. Це якщо ти великий і все доводиться робити правильно та безготівково. Якщо ти маленький — то додатково збагатяться різні митники — інфляція буде меншою — але все одно ефект збереження валюти в країні буде.

А от якщо ти експортноорієнтоване виробництво (а в Україні таких поки що багато) — то тобі погано! Валюта в тебе є (ти одержав її за свої товари — які раніше експортував). Але твої покупці за кордоном СИЛЬНО орієнтуються на ціну — оскільки в Україні унікальних товарів поки що мало і значить ринок ДУЖЕ конкурентний.

І якщо (припустимо) сировину у твоїй ціні 60-70% — то тобі треба підняти ціну на 5-7%. Це не завжди можливо. Ти втратиш ринок. І тобі доведеться звільнити своїх працівників в Україні. А країна натомість збереже валюту — хоча лише на якийсь час. Але на війні час теж важливий! Як тут вирішити що важливіше?

P.S. Соррі, що не дав точної відповіді та читачам доведеться самим подумати.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram