Соцмережі
27 Липня 2023
778

Петро Чернишов: Український бізнес у Польщі

Цікава цифра.

Читаючи на дивані останній журнал The Economist — побачив статтю про те, як українці змінюють Польщу.

Про нові українські ресторани, кав’ярні, салони краси, коворкінги, “Нову Пошту” (у неї в Польщі, як пише журнал, вже 21 відділення, але знаючи як вони швидкі — думаю що вже більше).

Про продукти для українців та від українців у супермаркетах. Про польські банки, які дозволяють українцям відкривати рахунки без польської адреси та номери телефону, щоб не втратити нових активних клієнтів!

А ось і цифра — виявляється у 2023 році, щомісяця в середньому у Польщі відкривалися 2300 бізнесів з одним українським засновником (те, що у нас називають ФОП). Це означає 77 таких бізнесів на день! Або понад 27 тисяч на рік.

І це не рахуючи бізнесів, які були відкриті більш ніж одним засновником з України або ж разом із польськими партнерами, тобто реальна кількість набагато більша.

Написано, що Польща повністю прирівняла українських фундаторів бізнесів до своїх. Пишуть, що Польщі дуже потрібні ці бізнеси!

У Польщі ринок із 40 мільйонів, він зростає (це єдина країна в Європі, яка останні 10 років не падала у своєму ВВП), де шикарна інфраструктура (сам там був і бачив) і звичайно ж немає взагалі жодної митниці з Євросоюзом. А є навпаки гранти, які можна отримати на відкриття бізнесу (знаю з перших рук — отримували близькі мені люди).

А тепер питання, а як же все-таки умовити приблизно 2,5 млн українців, які зараз живуть у Польщі, повернутися назад в Україну?

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram