Новини
7 Березня 2024
180

Чому в країні скоротися попит на валюту

В Нацбанку назвали причини

Попит на валюту в Україні в лютому 2024 року скоротився порівняно з січнем. У підсумку курс гривні до долара практично не змінився, свідчать дані Макроекономічного та монетарного огляду НБУ.

“Це зумовлювалося стриманими бюджетними видатками, стійкою ситуацією з експортом, у тому числі завдяки функціонуванню морського коридору та відновленню експорту електроенергії, а також поліпшенням курсових очікувань населення на тлі певного зниження невизначеності щодо надходження зовнішньої фінансової допомоги”, — йдеться в огляді.

Офіційний курс гривні до долара в середньому практично не змінився порівняно з січнем. Різниця між готівковим та офіційним курсами не перевищувала 1,4%, а наприкінці місяця скоротилася до 0,8%.

Інтервенції НБУ з продажу іноземної валюти скоротилися і становили $1,5 млрд.

За даними НБУ, українці в лютому скоротили купівлю доларів у банках до $825 млн. Обсяг купівлі впав у порівнянні з січнем на 25%, коли українці купили рекордний за 11 років обсяг валюти ($1,103 млрд).

Крім того, попит був нижчим і на міжбанку. НБУ у лютому 2024 року продав на міжбанківському валютному ринку $1,509 млрд. Це мінімальний обсяг із квітня минулого року.

Нагадаємо, банківськими картками в Україні стали користуватись частіше.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram