Новини
29 Березня 2022
562

Новий проєкт бюджету США передбачає розширення підтримки України

Проєкт бюджету передбачає допомогу обсягом $6,9 мільярда

Адміністрація президента Джо Байдена представила проєкт бюджету на 2023 фінансовий рік, який включає $6,9 млрд на великий комплекс заходів, спрямованих на підтримку України, НАТО та інших країн регіону, які опинилися під впливом конфлікту в Україні, пише Голос Америки.

Білий дім пропонує виділити $5,8 трлн на федеральні витрати, зокрема $773 млрд на військові потреби та $915 млрд на внутрішні програми.

Відповідно до проєкту, дефіцит бюджету становитиме $1,15 трлн.

У документі передбачається скорочення щорічного дефіциту на понад $1 трлн протягом наступного десятиліття. Ці скорочення відбудуться переважно внаслідок підвищення податків для багатих.

Проєкт бюджету передбачає допомогу Україні, НАТО, а також іншим країнам Європи та Центральної Азії обсягом $6,9 млрд у зв’язку з подіями в Україні, повідомили офіційні особи.

По лінії Державного департаменту на допомогу Україні та іншим країнам регіону, що опинилися під впливом російського вторгнення, виділиться $1,6 млрд, повідомили у відомстві.

Це значно більше асигнувань на ті самі цілі цього року.

“Запит надає значну допомогу нашим союзникам і партнерам, одночасно нарощуючи їхній потенціал для протидії діям зловмисних суб’єктів”, — йдеться у заяві Держсекретаря Ентоні Блінкена.

Крім того, запит включає $4 млрд на підтримку зобов’язань США перед міжнародними організаціями та понад $1 млрд на двосторонні програми у галузі сільського господарства та продовольчої безпеки у зв’язку з наслідками подій в Україні.

Заступник міністра оборони США з фінансових питань Майкл МакКорд зазначив, що бюджет на 2023 фінансовий рік безпосередньо спирається на нову оборонну стратегію.

Як він уточнив, одним із пріоритетів стратегії є “зміцнення та посилення заходів стримування Китаю”.

У ній також йдеться, що “росія залишається серйозною загрозою, але Китай та його амбіції є викликом номер один”, — пояснив заступник голови Пентагону.

Лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл відхилив бюджетний план президента Байдена обсягом $5,79 трлн, заявивши, що він неприйнятно малий для витрат на оборону під час загострення міжнародної напруги через Україну.

У пропонованому проєкті бюджету на 2023 фінансовий рік, що починається 1 жовтня, викладено пріоритети адміністрації Байдена, такі як передвиборчі обіцянки змусити багатих та компанії платити більше податків, які законодавці на Капітолійському пагорбі враховуватимуть при розробці законопроєкту про витрати.

“Бюджетна заявка Білого дому, опублікована сьогодні президентом Байденом, є нагадуванням про те, що вкрай ліві цінності адміністрації Байдена принципово не пов’язані з тим, що насправді потрібно американським сім’ям”, — заявив Макконнелл під час виступу в Сенаті.

“Президентському бюджету катастрофічно не вистачає видатків на оборону”, — сказав він.

Бюджетний запит на оборону включає підвищення заробітної плати військовослужбовців на 4,6%, а також найбільший в історії бюджет на дослідження та розробки в галузі національної оборони.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram