Новини
16 Липня 2020
704

Нацбанк отримав на погашення заборгованості за кредитами рефінансування збанкрутілих банків 1,1 мільярда гривень

Також, комерційні банки збільшили попит на процентний своп з НБУ

Фото: прес-служба НБУ

Національний банк України (НБУ) в першому півріччі 2020 р. отримав на погашення заборгованості за кредитами рефінансування неплатоспроможних банків 1,1 млрд грн, повідомляє прес-служба НБУ.

Найбільше коштів отримано від реалізації закладених банками майнових прав за кредитними договорами (606,4 млн грн) і об’єктів нерухомого майна (161,5 млн грн).

Також частково заборгованість була погашена через звернення Національним банком стягнення на нерухоме майно шляхом набуття його у власність на загальну суму 99,7 млн грн та реалізації в межах виконавчого провадження заставленого нерухомого майна поручителів неплатоспроможних банків загальною сумою 48,8 млн грн.

Ще 161,9 млн грн надійшло від погашення заборгованості за заставленими Національному банку кредитними договорами. Коштом інших джерел погашення заборгованості склало 19,4 млн грн.

За найвищу ціну — 60,7 млн грн у 2020 р. реалізовано об’єкт нерухомого майна, переданий ПАТ “ВіЕйБі Банк” у заставу Національному банку.

Як повідомляє прес-служба, протягом першого півріччя 2020 р. Нацбанк погодив умови реалізації заставлених майнових прав за кредитними договорами із сукупною початковою ціною реалізації 31,17 млрд грн та об’єктів нерухомого майна із сукупною початковою ціною реалізації 1,45 млрд грн.

“Національний банк із 2014 року ініціював подання 117 судових позовів з метою повернення неплатоспроможними банками заборгованості за кредитними договорами коштом активів майнових та фінансових поручителів. Усі судові рішення щодо фінансових поручителів та майнових поручителів, які набрали законної сили, ухвалені на користь Національного банку. Наразі вживаються заходи щодо їх примусового виконання”, — йдеться в повідомленні.

На розгляді в судах перебуває ще 32 справи, а також 10 справ про банкрутство майнових поручителів.

Крім того, Національний банк на другому аукціоні своп процентної ставки в середу, 15 липня, задовольнив заявки п’яти банків на 410 млн грн за середньозваженою процентною ставкою 6,5%.

Згідно з даними регулятора, банки подали 17 заявок загальним обсягом 2,49 млрд грн під ставку від 5,5% до 6,5%. Гранична ставка була встановлена на рівні 6,5%.

Як відомо, на першому аукціоні своп процентної ставки 2 липня Нацбанк задовольнив заявки двох банків на 20 млн грн за середньозваженою процентною ставкою 6,5%.

Нагадаємо, міжнародні резерви України в червні 2020 р. збільшилися на 12,4% або на $3,14 млрд до $28,52 млрд. Востаннє на такому рівні вони перебували восени 2012 р.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram