Новини
7 Липня 2020
713

На рівні 2012 року: У червні міжнародні резерви України зросли на понад $3 мільярди

Таке зростання зумовлене надходженням першого траншу МВФ та нарощенням купівлі валюти Нацбанком

Міжнародні резерви України в червні 2020 р. збільшилися на 12,4% або на $3,14 млрд до $28,52 млрд, повідомляє прес-служба Національного банку України (НБУ).

Востаннє на такому рівні вони перебували восени 2012 р. “Суттєве зростання резервів упродовж минулого місяця зумовлене як надходженням першого траншу за новою програмою з Міжнародним валютним фондом і пов’язаного фінансування, так і нарощенням купівлі валюти Національним банком на міжбанківському валютному ринку”, — йдеться у повідомленні.

Так, на збільшення резервів вплинуло надходження в червні першого траншу від Міжнародного валютного фонду обсягом 1,5 млрд спеціальних прав запозичень (SDR) або $2,08 млрд за новою програмою stand-by, а також пов’язаного офіційного фінансування від Євросоюзу обсягом €500 млн.

Крім цього, уряд розмістив облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) у валюті на €353,3 млн, а Нацбанк викупив на міжбанку для поповнення міжнародних резервів $1,16 млрд, тоді як інтервенції з продажу валюти не проводилися.

Також на збільшення резервів вплинула переоцінка фінансових інструментів (внаслідок зміни ринкової вартості й курсів валют). Минулого місяця їх вартість збільшилася на $154 млн (в еквіваленті).

Водночас на обслуговування і погашення державного боргу в іноземній валюті було направлено $1,19 млрд (в еквіваленті). З цієї суми $1,07 млрд виплачено по облігаціях внутрішньої державної позики (ОВДП), номінованими у валюті, а $75,7 млн ​​— за облігаціями зовнішньої державної позики (ОВДП), решта коштів — за іншими зобов’язаннями перед іноземними кредиторами.

У НБУ також зазначають, що обсяг міжнародних резервів покриває 4,8 місяця майбутнього імпорту і цього достатньо для виконання зобов’язань України й поточних операцій уряду і Нацбанку.

Нагадаємо, у четвер, 2 липня, Національний банк України провів перший аукціон своп процентної ставки, у якому взяли участь чотири банки. Крім того через заяву про зільнення Якова Смолія Нацбанку довелося продати щонайменше $200 млн.

Компанія Refinitiv підбила підсумки першого півріччя на ринку акціонерного капіталу та на борговому ринку: активність на світовому борговому ринку показала абсолютний рекорд за весь час подібних спостережень з 1980 р. — $5,5 трлн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram