Новини
3 Липня 2020
993

НБУ провів перший аукціон своп процентної ставки

Крім того регулятор продав $200 мільйонів, аби заспокоїти паніку на ринку

У четвер, 2 липня, Національний банк України провів перший аукціон своп процентної ставки, у якому взяли участь чотири банки, про це йдеться у повідомленні Нацбанку у Facebook.

“Загальний обсяг заявок склав 1,38 млрд грн. З них були задоволені заявки двох банків на 20 млн грн. Середньозважена фіксована процентна ставка, запропонована цими банками в обмін на плаваючу ставку, яка визначається залежно від значень індексу UONIA, становила 6,5%”, – повідомили в НБУ.

Регулятор зазначає, що на першому аукціоні банки придивлялись до нового інструменту та намагались визначити під час торгів цінові орієнтири, які б влаштовували і їх, і Національний банк.

“Тому обсяг укладених угод був досить незначний. Утім, задані цінові параметри виступатимуть певним орієнтиром для банків під час наступних аукціонів. Ми очікуємо зростання попиту на цей інструмент, адже він дає змогу банкам знижувати власні процентні ризики під час кредитування”, – зазначили в НБУ.

І додали, що сподіваються на збільшення учасників, оскільки для участі в першому аукціоні не всі банки встигли укласти генеральні договори з регулятором і завершити процедури внутрішнього узгодження. Наступний своп-аукціон має відбутися в серпні.

Крім того 2 липня Нацбанку довелося продати щонайменше $200 мільйонів. Через заяву Якова Смолія про “політичний тиск” на міжбанківському валютному ринку попит на долар значно перевищував пропозицію.

Як зазначає Finance.ua, ринок почало “трясти” з перших хвилин і попит на іноземну валюту значно перевищував пропозицію. Котирування гривні до долара на відкритті міжбанку встановилися на рівні 26,86 – 26,88.

“Ажіотаж на торгах, викликаний заявою про відставку голови НБУ, довелося гасити Нацбанку і державному Укргазбанку. НБУ двічі виходив на ринок з інтервенцією з продажем валюти. Обидва рази Нацбанк продав 100 млн – по 27,15 гривні та по 27,20 гривні”, – йдеться у повідомленні. На закритті міжбанку котирування гривні до долара  встановилися на рівні 27,22 – 27,25.

Нагадаємо, що станом на 3 липня Нацбанк встановив офіційний курс на рівні 27,18 гривні за долар – на 41 копійку більше, у порівнянні з попереднім банківським днем. Євро коштує 30,65 гривні – на 66 копійок більше, ніж у четвер, 2 липня.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram