Новини
2 Липня 2020
1 138

Голова НБУ Яків Смолій написав заяву про звільнення

Основною причиною вказано систематичний політичний тиск

У середу, 1 липня, голова Національного банку України Яків Смолій написав та подав президенту України заяву про звільнення у зв’язку з відставкою за власним бажанням, про це йдеться у пресрелізі Національного банку України.

“Протягом тривалого часу на Національний банк України здійснюється систематичний політичний тиск. Це унеможливлює ефективне виконання мною як Головою покладених на мене обов’язків керівництва діяльністю Національного банку та взаємодію з іншими державними органами. Своєю відставкою я прагну застерегти від подальших спроб підірвати інституційні основи центрального банку в Україні”, – заявив Яків Смолій.

Своєю чергою члени правління Національного банку виступили із заявою у якій “поважають рішення голови Національного банку щодо відставки та розділяють його перестороги щодо систематичного політичного тиску”.

“Правління вважає своїм обов’язком наразі продовжувати роботу для збереження макрофінансової стабільності та інституційної спроможності Національного банку”, – йдеться у повідомленні.

Додається, що правління закликає президента, уряд та політиків ефективно взаємодіяти з центральним банком та дати Національному банку змогу виконувати функції, покладені на центральний банк Конституцією України та законом України “Про Національний банк України”.

Нагадаємо, у червні НБУ знизив облікову ставку до найнижчого рівня за всю історію України – 6%. Рішення ухвалено на фоні наднизької інфляції в Україні, яка у травні  зменшилася до 1,7%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram