Драйв
15 Липня 2020
3 655

Коштовні аромати: Екстравагантність від дизайну до запаху

Investory News підготували добірку найдорожчих та незвичайних парфумів

Різноманіття ароматів у сучасній парфумерній індустрії продовжує зростати з кожним днем. Вартість кожного флакона з рідиною приємного аромату розраховується з урахуванням цінності компонентів, з яких він виготовлений.

Щорічно парфумерна промисловість випускає безліч ароматних новинок. Форми флаконів стають все більш незвичайними, а аромати — вишуканими, і розподіляються вони на парфумовану і туалетну.

Перші відрізняються від других тим, що довше тримаються на шкірі, але й коштують такі духи дорожче. Для їх створення використовуються рідкісні натуральні компоненти, вартість яких визначає кінцеву ціну аромату.

У вартість, крім складових компонентів, входить і робота парфумера, який працює над створенням аромату. В середньому година роботи одного парфумера дорівнює $20 тис.

На ціноутворення впливає і винагорода дизайнера, який розробляє оформлення флакона та паперової упаковки. Не менш дорогим задоволенням є вигадування назви духів, обов’язковою умовою для якого є — краса звучання на всіх мовах і лаконічність, як кажуть парфумери.

Baccarat’s Les Larmes Sacrées de Thebe — аромат, випущений в кінці 1990 року виробником високоякісного кришталю, Baccara. Кажуть, що сьогодні придбати цей парфум вкрай важко, можливо причиною цьому служить його вражаюча вартість — близько $1700 за флакон.

Така висока ціна багато в чому пов’язана з флаконом, зробленим з дорого кришталю, а також через самі духи, які містять в собі мірру й ладан. Флакон виконаний у вигляді єгипетської піраміди, тому що назва духів перекладається з французької як “Корона Фів” (Фіви — місто в Давньому Єгипті).

Caron’s Poivre — аромат, створений понад 50 років тому в Парижі, який, як стверджують творці, однаково добре підходять представникам обох статей.

Парфуми є вибуховою сумішшю червоного й чорного перцю, гвоздики та інших прянощів. Флакон Caron’s Poivre прикрашений кристалом Baccara. Випускають їх у невеликій кількості, а щоб мати задоволення користуватися такими духами, необхідно віддати близько $2000.

Ralph Lauren Notorious — духи від модного бренду, що належать американському модельєрові Ральфу Лорену. Духи Notorious призначені для жінок від 25 років і старше.

Аромат Notorious містить у собі чорну смородину, рожевий перець, бергамот, шоколадну космею, білий піон, гвоздику, пачулі, мускус, ваніль і корінь ірису. Вартість духів — $3540 за флакон.

Chanel № 5 Grand Extrait — представник легендарної лінії, який нещодавно випустив модний будинок Шанель. Він відразу був визнаний рідкісним колекційним ароматом обмеженого випуску.

Оформили його досить просто: парфум помістили в скляний флакон і коробку ручної роботи. Вартість флакона Grand Extrait, який містить близько 900 мл, досягає $4200.

Ellipse — духи від французького парфумерного будинку Жак Фат (Jacques Fath). Класичний шипровий аромат. Композиція букета заворожує гіркуватими деревними нотами, свіжістю лісової зелені, мохів, польових квітів і пахощів прогрітого сонцем соснового гаю.

З 1972 року духи спільно вироблялися L’Oreal (Франція) і SAR par Kachian Takieddine (Сирія). Однак у 1979 році між партнерами виникли розбіжності й в підсумку з 1984 року виробництво Ellipse було припинено. Тепер Ellipse — найдорожчий вінтажний аромат у світі. Ціна флакона в 14 мл коливається від $900 до $5000.

Royal Arms Diamond Edition Perfume — аромат від лондонського будинку Floris був створений спеціально до діамантового ювілею (60-річчя сходження на престол) королеви Єлизавети II.

Духи були розлиті у шість унікальних флаконів, кожен з яких був створений на початку XX ст. і прикрашений діамантом на ланцюжку з 18-каратного золота. Ціна флакона становить £15 000 (близько $23 000).

Guerlain Idylle Baccarat — Lux Edition. Компанія Ora Ito спеціально для цього аромату, що складається з лілій, півоній і троянд, розробила унікальну пляшку у вигляді сльози з кришталю з позолотою. Ціна такого флакона з духами становить €30 000 ($40 000).

Clive Christian Imperial Majesty (Imperial Majesty перекладається як “Імператорська величність”). Унікальний парфумерний коктейль складається з двох сотень рідкісних компонентів і поміщений у вишукані флакони, виготовлені з високоякісного гірського кришталю. Шийка пляшки обрамлена золотою фольгою з 18-ти каратного золота, а кришку вінчає діамант вагою у 5 каратів.

Всього було випущено 10 флаконів Clive Christian Imperial Majesty об’ємом 507 мл. Вартість духів становить $215 000. Цікаво те, що у вартість парфуму входить доставка духів своєму власникові на автомобілі фірми Бентлі.

До знаменитих власників ексклюзивного аромату відносяться актриса Кейті Холмс, яка доповнила свій розкішний наряд цим чудовим ароматом у день одруження з Томом Крузом. А також сер Елтон Джон, який також використовує Clive Christian Imperial Majesty як аксесуар для свого прекрасного зимового саду.

DKNY Golden Delicious. Аромат містить у собі апельсин, червоне яблуко, сливу, троянду, конвалію, орхідею та білу лілію, дерево тика, сандалового дерева і мускус.

У звичайному флаконі ці духи коштують $40-50, проте у 2011 році був випущений унікальний флакон, завдяки якому DKNY Golden Delicious стали найдорожчими духами у світі.

Флакон, прикрашений 2909 дорогоцінними каменями, коштував $1 млн. Флакон з духами планувався для продажу одному з поціновувачів розкоші, а отримані гроші повинні були піти у фонд боротьби з голодом Action Against Hunger | ACF International.

Однак їх рекорд побили. Через деякий час у Дубаї презентували найдорожчі у світі духи. Їх вартість оцінюється в 4,7 млн ​​дирхамів, або $1,3 млн.

Парфуми назвали Shumukh, що в перекладі з арабської означає “гідні найкращого”. Флакон, що вміщає три літри парфумів, виготовлений з муранського скла, золота та срібла, а також прикрашений діамантами, перлами й топазами.

Крім того, флакон оснастили інноваційною спрей-системою, керованою дистанційно. Завдяки цій технології він адаптується до росту свого господаря.

Духи претендують відразу на три рекорди в Книзі Гіннесса — як найдорожчий парфум, як аромат з найбільшим числом діамантів на флаконі та як найвищий спрей-флакон із системою віддаленого управління.

Та є парфуми, які запам’ятаються не ціною, а дійсно ароматом. І, по правді кажучи, не зовсім приємного. Такі духи оцінять “гурмани”.

Антоніо Зуддас і Джованні Кастеллі, творці парфумерної марки Blood Concept, надихаються групами крові.

“У крові міститься вся “інформація” про ту чи іншу людину. При цьому в парфумерній концепції кров — це лише один зі способів розповісти про нас самих”, — стверджують вони.

Аромати називаються так само, як і чотири групи крові — “А” (II), “В” (III), “AB” (IV), “O” (I). Найперша колекція досить сильно здивувала публіку. Парфуми дійсно мали запах, властивий крові. У ньому досить чітко простежувалося наявність “металевого” запаху.

Духи поміщені у досить незвичайні флакони. Вони виглядають як стерильні коробочки, до яких додається дозатор.

Demeter Fragrance Library — нью-йоркська компанія-виробник парфумерії, що з’явилася у 90-х роках.

Бібліотека Ароматів Деметер — це колекція повсякденних, але оригінальних ароматів, які оточують нас всюди. Запах стриженої трави газону, кава, фарби, піци, дитячої присипки, грози, снігу та саду після дощу.

Cannabis Flower (зараз випускається під назвою Amsterdam) — аромат свіжих конопель. Але, це всього лише свіже листя, не чекайте “ефекту”.

Dregs — винний осад. Виноград сорту Ізабелла. Трохи побродивша кисть винограду на скляній тарілці.

Earthworm — земляний черв’як. Так пахне просочена дощем земля та пріле листя. Абсолютно явний та яскравий аромат вологої землі.

Petrichor — Петрікор (англ. Petrichor) — землистий запах, який відчувається після дощу. Слово походить від грецьких petra, що означає “камінь”, і ichor — рідина, що тече в жилах богів грецької міфології.

Pizza — так, аромат свіжоспеченої піци. Запах сиру, томата і свіжого тіста.

Thunderstorm — гроза. Це озон, мокрий асфальт і свіжість після дощу. Кислий запах електрики упереміш із мокрою землею.

Sawdust — тирса. Це справжні тирса, купа стружок біля верстата тощо.

Тепер на кожного любителя парфумерії знайдеться свій аромат. І це лише мала частина з того, чим зараз можна здивувати.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram