Новини
11 Січня 2022
902

Естонський сервіс таксі Bolt залучив $711 мільйонів за оцінки $8,4 мільярда

У компанії 100 мільйонів користувачів у 45 країнах Європи та Африки

Естонський сервіс таксі Bolt залучив $711 млн у новому раунді інвестицій, який очолили Sequoia Capital та Fidelity. Компанію оцінили у $8,4 млрд — лише п’ять місяців тому показник становив $4,8 млрд.

“Міста дедалі частіше хочуть перейти від володіння приватними автомобілями до таксі та інших варіантів спільної мобільності (shared mobility), зокрема до електросамокатів та каршерингу”, — розповів CNBC генеральний директор і співзасновник Bolt Маркус Віллінг.

Заснована у 2013 році Bolt стала конкурентом Uber в Європі, кинувши виклик американському гіганту таксі на ключових ринках, таких як Лондон і Париж. З того часу сервіс запустив кілька інших напрямків бізнесу, зокрема доставку їжі з ресторанів, харчових продуктів з магазинів та оренду електросамокатів.

За словами Віллінга, інвестори починають бачити цінність “супердодатку”, концепції, яка включає кілька сервісів, об’єднаних на одній платформі. Ця тенденція є особливо популярною в Азії. За даними Bolt, у компанії 100 млн користувачів у 45 країнах Європи та Африки.

2021 року Bolt запустила в Естонії сервіс доставки продуктів за 15 хвилин під назвою Bolt Market. Компанія використовує даркстори, які виконують лише онлайн-замовлення та не обслуговують покупців у магазині. Сервіс працює у 10 країнах із десятками дарксторів.

Згідно з останнім фінансовим звітом, Bolt втратила €44,9 млн у 2020 році, що не дуже й багато проти збитків у €85,5 млн роком раніше. Виторг зріс майже на 75%, до €221,4 млн. Бізнес таксі Bolt зріс більш ніж удвічі 2021 року.

У листопаді Uber заявив, що підвищить ціни в Лондоні, щоб залучити більше водіїв, тоді як Bolt дозволила водіям встановлювати власні тарифи у трьох містах Великої Британії.

Як відомо, раніше Bolt залучила $713 млн інвестицій. Як результат її оцінка зросла до $4,75 млрд, а попередня становила $2 млрд.

Тим часом український онлайн-сервіс виклику авто Uklon з 6 грудня розпочав роботу в Кишиневі (Молдова).

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram