Новини
16 Лютого 2022
544

Понад 90% ринку таксі в Україні перебувають у “тіні”

Проблема полягає у відсутності будь-якого контролю за діями учасників ринку — компаній-посередників

Фото: tourisme64.com

Рівень тінізації таксомоторної галузі перевищує 90% і подолати системну кризу допоможуть лише комплексні зміни законодавства. Як повідомляє Укрінформ, про це під час засідання за круглим столом “Тарифи таксі”, ініційованого всеукраїнським соціально-освітнім проєктом “Академія таксі ONTOP”, розповів голова профспілки таксистів України Василь Попик.

За його словами, головна проблема полягає у відсутності будь-якого контролю за діями учасників ринку, насамперед компаній-посередників, які надають диспетчерські послуги.

“Поява в Україні інтернет-платформ, фірм-агрегаторів “вбила” професію таксиста. Зараз будь-хто на будь-якому авто може таксувати. Сліпоглухонімий таксист — це реальність. Усі — через абсолютну відсутність контролю. Тому, вважаю, починати наводити порядок слід не з перегляду тарифів, а із законодавчого врегулювання галузі”, — наголосив Попик.

Голова галузевої профспілки вважає, що дійти узгодженого рішення про перегляд тарифів не є проблемою. Проблема — змусити посередників працювати за цими тарифами.

Через те, що саме компанії-агрегатори диктують “правила гри”, у таксистів є лише один вибір: або працювати, погоджуючись на їхні умови, або не працювати взагалі.

Згідно з підрахунками Василя Попика, щоб отримати більш менш гідний заробіток, таксисту доводиться працювати понад 16 годин на день. “А звідси — і небезпека не лише для самого водія, а й для його пасажирів та інших учасників дорожнього руху”, — підкреслив він.

Нагадаємо, український онлайн-сервіс виклику авто Uklon з 6 грудня розпочав роботу в Кишиневі (Молдова).

Як писали раніше Investory News, рівень тіньової економіки в Україні в січні-вересні 2021 року становив 31% ВВП, що на 1 п.п. менше проти показника відповідного періоду 2020 року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram