Новини
26 Листопада 2021
774

Китай попросив сервіс таксі Didi розробити план відходу з біржі в США

Перемовини з владою продовжуються, запит ще може бути відкликано

Управління з питань кіберпростору Китаю попросило керівництво агрегатора таксі Didi розробити план делістингу з Нью-Йоркської фондової біржі, повідомляє Bloomberg з посиланням на власні джерела.

“Влада Китаю вимагала провести делістинг через побоювання витоків конфіденційних даних”, — стверджують співрозмовники Bloomberg.

Didi попросили продумати деталі відходу з біржі, які ще має схвалити уряд. Серед варіантів, що розглядаються, — пряма приватизація або розміщення акцій у Гонконзі відразу після відходу з Нью-Йоркської біржі.

У разі повернення до статусу приватної компанії Didi викупить акції як мінімум за ціною IPO $14. Це на 72% більше за поточну вартість: на закритті біржі 24 листопада акції Didi коштували $8,11 (25 листопада біржі в США не працювали).

“Ціна нижче за $14 лише пів року після IPO може призвести до позовів до компанії або викликати опір серед акціонерів”, — повідомили джерела Bloomberg. Вони додали, що у разі подальшого розміщення у Гонконзі папери можуть запропонувати зі знижкою щодо ціни на біржі у США.

Bloomberg наголошує, що “безпрецедентна” вимога про делістинг може відродити побоювання інвесторів щодо політики Китаю з приводу технологічної індустрії. “Перемовини з китайською владою продовжуються, і не виключено, що вони ще відкликають свій запит”, — додали співрозмовники агентства.

Didi провела IPO наприкінці червня 2021 року та залучила $4 млрд. Це стало найбільшою публічною пропозицією китайської компанії у США після рекордного лістинга Alibaba. Практично відразу після IPO влада Китаю розпочала розслідування щодо Didi з метою “забезпечення безпеки даних”. Регулятор вимагає видалити сервіс із магазинів додатків у Китаї.

Наприкінці липня The Wall Street Journal написала, що Didi сама обмірковує плани стати приватною компанією, щоб “заспокоїти Китай”. Bloomberg у вересні з посиланням на джерела повідомив, що влада Китаю має намір отримати контроль над компанією, отримавши “золоту акцію” з правом вето та місцем у раді директорів.

Раніше Investory News писали, що в Україну заходить китайська служба таксі DiDi. Компанія планує займатися в країні пасажирськими перевезеннями, IT-бізнесом і створенням ПЗ.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram