Бiзнес
16 Лютого 2021
2 403

Dogecoin: Маск проти спекулянтів криптовалют

Чому твіти Ілона Маска про Dogecoin зачепили за живе інвесторів у біткоїн

Уявіть собі команду гарно вдягнених інвестиційних банкірів з Волл-стріт, розлючених тим, що не можуть заробити на криптовалютах. Водночас дивак у костюмі собаки заходить на цей ринок і просто забирає мішки грошей.

Саме так деякі сторони ринку криптовалют реагують на знаменитостей, таких як Ілон Маск, які твітять про Dogecoin — криптовалюту на основі Litecoin, випущену в грудні 2013 року. Токен назвали на честь популярного мема із собакою породи сіба-іну Доге.

Минулого тижня мільярдер заявив, що Doge — “народна криптовалюта”. Цю заяву підтримали рокер групи KISS Джин Сіммонс та репер Снуп Доґґ. Як наслідок, ціна Dogecoin зросла на 1000% з початку року, обігнавши за темпами зростання біткоїн. Маск, насолоджуючись такою реакцією на свої меседжі в соціальних мережах, твітнув: “Я став мемом — знищувачем шортерів”.

Досвідчені фінансисти порівнюють цю ситуацію зі спекулятивним зростанням акцій компанії GameStop Corp, поки фінансова бульбашка не луснула. Власники біткоїнів дорікають Маску його агітацією за приреченого на провал токена: “Ви стаєте руйнівником життів”.

Камерон Вінклвосс, один із засновників соціальної мережі ConnectU та біткоїн-біржі, також зіткнувся з такою реакцією фінансистів, коли заявив, що Dogecoin — “символічні гроші” для “смішних доларів США”.

У цих застереженнях є сенс. Твіти Маска про Dogecoin справді впливають на ринок і стимулюють ірраціональну активність біржових маклерів, які прагнуть легкого прибутку. Позиція Комісії з цінних паперів та бірж демонструє, що регуляторні органи також не завжди бачать кумедний бік таких жартів.

Однак у ситуації є і позитивний бік. Частково це усвідомлення, що, можливо, попередні похвали Маска на адресу біткоїна в соціальних мережах не такі щирі, як можна було подумати. Це викликає занепокоєння, нібито Dogecoin може закінчити, як черговий YOLO (You Only Live Once — “Ви живете лише раз”), використавши стратегію pump-and-dump (схема маніпулятивного підвищення курсу на ринках цінних паперів з подальшим обвалом) у криптографічній шкалі. Такий сценарій негативно позначиться на всіх криптовалютах. Може постраждати навіть біткоїн, якого ще недавно на Волл-стріт називали альтернативою золота.

Проте біткоїн не є ані надійним способом хеджування ризиків на випадок фінансових криз, ані альтернативою золоту для збереження активів, що чітко демонструють його цінові коливання протягом пандемії COVID-19.

Хедж-фонди наживалися на стрімкому подорожчанні біткоїна та вірили в макроекономічну байку про подальший апокаліпсис, спричинений інфляцією. На зростання біткоїна також впливали спекуляції: стрімке коливання курсу, перспективи величезних прибутків і штучні обмеження щодо граничної кількості емісії цієї криптовалюти.

Зростання Dogecoin, якщо воно триватиме, зіпсує історію токенів. Власники біткоїнів, які очікують великих прибутків, уже цікавляться, чи не втратять вони грошей через те, що Dogecoin демонструє рекордно високе зростання. Якщо не звертати увагу на штучно створений імідж Doge, то можна побачити реальну економічну картину: хоча Dogecoin і копіює багато особливостей криптовалют, проте це явно інфляційний актив з розміром емісії $100 млрд. Наприклад, за його допомогою швидше здійснювати транзакції та його легше здобути, ніж біткоїн. Але в нього зовсім інша філософія, ніж у біткоїнівського HODL (Hold On For Dear Life — “Тримайся за дороге життя”). Тому Dogecoin може негативно вплинути на імідж криптовалют.

Проте, навіть якщо фінансова бульбашка Dogecoin лусне, це також негативно позначиться на іміджі біткоїна. На відміну від GameStop, немає очевидних принципів, які пояснили б, чому Dogecoin переоцінений, а біткоїн — недооцінений. Суперечки щодо того, яка криптовалюта краща, можуть спиратися на технічні випадки використання, безпеку та прийняття, але вони не зводяться до оцінок доларів і центів. Александр Стахтченко, член правління Асоціації блокчейнів ADAN зі штаб-квартирою в Парижі, розповідає, що коливання вартості Dogecoin, які спричинили твіти Ілона Маска, ускладнять просування серйозніших проєктів на ринку криптовалюти: “Неофіт не зможе помітити різницю”.

Імовірно, його хвилювання обґрунтовані. Коли наприкінці 2017-го фінансова бульбашка первинної пропозиції монет луснула, це серйозно позначилося на біткоїні: його вартість за рік упала майже на 90% та не була повністю відновлена до кінця року. Крах на ринку криптовалют цього разу може змусити хедж-фонди класти біткоїни в той кошик, де вони тримають Dogecoin та інші криптовалюти, а не в той, де лежать золото чи долари, — називайте це реверсією мемів. Отже, тепер зрозуміло, чому багато хто з фінансистів сміється “крізь зуби” над твітами Ілона Маска? Бо такі жарти зрештою можуть обвалити весь ринок криптовалют.

Джерело: Bloomberg Opinion

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram