Новини
31 Липня 2020
980

Ціна на золото вперше в історії перевищила $2 тисячі за унцію на фоні падіння економіки США

У Китаї почали боротися із золотою лихоманкою – доступ до золота й інших драгметалів істотно обмеженийСтаном на ранок п’ятниці, 31 липня, вартість ф’ючерсу на золото збільшилася на 1,44% до $1995,1, при цьому максимальне значення в ході торгової сесії вперше в історії склало $2005,4, повідомляє Reuters.

Такі показники стали можливими на фоні обвалу економіки США. Так, напередодні стало відомо про квартальне падіння ВВП на 32,9% – це найбільше падіння ВВП за підсумками кварталу з 1947 року (коли уряд США розпочав збирати таку статистику).

Раніше аналітики пророкували падіння за підсумками другого кварталу на 34-35% у перерахунку на річну динаміку. Зазначається, що споживання домогосподарств, яке дає дві третини ВВП скоротився в річному вирахуванні на 34,6%.

Як зазначає Reuters, потужне падіння стало результатом рішення влади США пригальмувати частину економіки на фоні пандемії. Карантин в США був введений в березні-квітні, проте вже в травні-червні його стали поступово скасовувати в деяких штатах.

“Істотне зростання ділової активності в травні та червні підготувало ґрунт для відчутного зростання ВВП у третьому кварталі. Однак, у зв’язку з тим, що недавнє відновлення випадків зараження вірусом стало чинити тиск на економіку в липні, подальше V-подібне відновлення малоймовірно”, – зазначив старший економіст Capital Economics Ендрю Хантер.

Тим часом влада Китаю розпочала боротьбу із золотою лихоманкою на ринку й обмежила доступ до торгівлі золотом та іншими дорогоцінними металами.

“Найбільші банки КНР побоюються повторення квітневої ситуації з нафтою, коли роздрібні трейдери зазнали великих збитків через падіння WTI нижче нуля”, – зазначає Reuters.

Як приклад видання наводить CBC – найбільший банк Китаю, який з 31 липня забороняє клієнтам відкривати позиції в платині й паладії та інших продуктах, що пов’язані з дорогоцінними металами, пояснюючи таке рішення необхідністю контролювати ризики.

“Таким самим шляхом пішов інший банк – Agricultural Bank of China – він повністю припинив операції з золотом. Шанхайська ф’ючерсна біржа, де торгуються ф’ючерси на золото та срібло, також закликала діяти раціонально”, – зазначає видання.

І додає, що дорогоцінний метал наразі став свого роду тихою гаванню для інвесторів і зміцнюється на ринку в умовах обвалу долара, побоювань щодо нової хвилі коронавірусу й напруги між США та Китаєм, що постійно наростає.

На думку аналітиків, за два роки вартість унції золота може перевалити за три $3 тисячі.

Нагадаємо, днями вартість золота на світових ринках злетіла до нових рекордних показників – одна тройська унція коштувала $1943.

А от глобальний попит на ювелірні вироби з золота у II кварталі 2020 р. впав на 53%, до рекордного квартального мінімуму – 251 т. Причиною цього стали нестабільність у світі через коронавірус COVID-19 та високі ціни на золото.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram