Соцмережі
19 Січня 2022
588

Богдан Данилишин: Підсумки грудня 2021 у питаннях фінансового сектору

Фінансовий сектор та питання кредитування.

За оперативними даними Національного банку обсяг кредитів, наданих банками корпоративному сектору у грудні зменшився на 1,1%, у тому числі в національній валюті — на 1,9%, в іноземній валюті (у доларовому еквіваленті) — на 0,1%. Натомість кредитування банками фізичних осіб — збільшилося на 1,0% на місяць, у тому числі в гривні — на 1,3%. Зважаючи на триразове переважання корпоративного кредитного портфелю банків над обсягом кредитів фізичним особам, сукупна заборгованість реального сектору перед банками за місяць скоротилася на 0,5%.

Натомість депозити як юридичних, так і фізичних осіб в банках у грудні зросли під впливом збільшення виплат наприкінці року, зокрема гривневі депозити корпоративного сектору збільшилися за місяць на 11,1%, населення — на 7,4%. Кошти бізнесу та домогосподарств в іноземній валюті у грудні скоротилися на 1,0% та 1,4% (у доларовому еквіваленті) відповідно.

В результаті співвідношення кредитів та депозитів скоротилося до рівня менше 70%, що свідчить про наявність суттєвого потенціалу у покращенні виконання банками функції фінансового посередництва. Тим більше, що достатність капіталу банків, яка на 01.01.2022 становила 18% (за регулятивним капіталом) та 12% (за основним капіталом) продовжує значно переважати нормативні значення (10% та 7% відповідно).

Процентні ставки за новими корпоративними кредитами банків у грудні зросли на 0,5 в. п. (на рівень зростання облікової ставки НБУ) — до 10,0% — до найвищого рівня з червня 2020 року. За гривневими кредитами фізичним особам, з урахуванням їх високої маржинальності, ставки залишались на рівні попереднього місяця — 32%.

Зважаючи на важливість проблематики високої вартості кредитних ресурсів для бізнесу (згідно з опитуванням НБУ), її частковому врегулюванню сприяє реалізація державної програми “Доступні кредити 5-7-9%”. Обсяг виданих за програмою кредитів минулого тижня досяг 82,5 млрд грн, левову частку (понад 60%) з яких становлять кредити на поповнення обігових коштів підприємств. За останній тиждень за програмою було видано кредитів на суму 683 млн грн, з яких 93% (642 млн грн) — саме на антикризову підтримку поточної діяльності бізнесу.

У той час як програма “Доступні кредити 5-7-9%” продовжує виступати ключовим драйвером гривневого кредитування бізнесу в Україні, програма “Доступна іпотека 7%” все ще не відіграє системної ролі у пожвавленні іпотечного кредитування. За відповідною програмою, що стартувала у березні 2021 року, загалом було видано близько 1,4 тис. кредитів на суму близько 1,2 млрд грн. При цьому, за 11 місяців з початку 2021 року банками на ринкових умовах було видано майже 10 тис. іпотечних кредитів на суму майже 8 млрд грн. Середньозважена ефективна ставка за іпотечними кредитами банків становила у листопаді 15,5% на первинному ринку і 13,5% — на вторинному. Переважна більшість іпотечних кредитів як із державною підтримкою, так і без неї (78% та 90% відповідно) видається для купівлі житла на вторинному ринку. З урахуванням все ще низького рівня проникнення іпотечного кредитування в Україні, це свідчить про наявність значного потенціалу удосконалення державних програм забезпечення житлом громадян України.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram