Думки
17 Лютого 2022
2 700

7 навичок, які принесуть користь у будь-якій професії

Відомий письменник і підприємець Скотт Янг розповідає, як досягти успіху 

Освіта зазвичай вважається інвестицією. Економісти говорять про людський капітал, припускаючи, що навички та знання як машини чи фабрики — це першорядні речі для заробляння грошей.

Але тільки заробляння грошей — навряд чи найкраща нагода для того, щоб навчатися. Скажімо, я найбільше часу витрачаю на вивчення того, що навряд чи принесе мені хоч копійку.

Проте оскільки навчання так часто вважають інвестицією, цікаво зрозуміти, які навички дають найкращу віддачу. Якби ви були, скажімо, портфельним менеджером з людського капіталу, чому ви вчилися, щоб отримати максимальну вигоду?

По-перше, трохи занудства…

Цінність знань не є універсальною. Для більшості людей вміння співати — не прибуткова навичка. Чого не скажеш про Бейонсе. І хоча експерти з машинного навчання або менеджери хедж-фондів заробляють мільйони, застосовуючи складну математику, більшість людей жодного разу в житті не користувалися математичними розрахунками поза школою.

Так що правильна, хоч і нудна, відповідь на основне питання показуватиме найбільш економічно цінні професії.

Цікавіша відповідь обмежила б наш аналіз навичками, які корисні в широкому діапазоні професій, і здібностями, які ви могли б застосувати в багатьох напрямках роботи — і отримати віддачу.

Але можна йти ще далі. Парадигма оцінного інвестування стверджує, що ключ до успіху — пошук можливостей, що втрачаються на увазі. Найкращі інвестиції — не найяскравіші, а ті, якими нехтують усі інші. Інвестуйте в них, і ви отримаєте більше прибутку, ніж якщо ганятиметеся за останніми модними тенденціями.

Зважаючи на ці два обмеження (тобто не пов’язані з професією, недооцінені можливості), ось мій вибір для гіпотетичного портфоліо:

1. Дійсно добре розумітися на Excel

Усі хочуть бути програмістами чи розробниками штучного інтелекту (принаймні якщо вірити моїм опитуванням). Excel, навпаки, стомливий. Але напрочуд багато бізнес-операцій зав’язано на Excel.

Якось мій друг пожартував, що його консалтинговий бізнес зводиться до того, що він навчився добре розумітися на Excel. Написавши про це в блозі, я отримав кілька листів від людей, які зіткнулися з тим самим (а також від власників бізнесу, які шукають таких людей).

Найбільш цінні навички не належать до чогось надприродного — переважно вони мають на увазі філігранне володіння широко використовуваним інструментом.

2. Добре писати листи

Електронна пошта — це основа неймовірної кількості нашої роботи. Мій друг Кел Ньюпорт написав цілу книгу про те, як вона призводить до “гіперактивного колективного розуму”, який руйнує нашу продуктивність.

Багато листування по роботі в електронці, які я бачив, недбалі й неорганізовані, що породжує море шуму. Планка тут дуже низька. Вміння організувати та висловити свої думки таким чином, щоб у них проскакували конкретні дії, — це величезна перевага.

3. Не бути жахливим оратором

Я дуже поважаю гарних ораторів. Утримувати увагу аудиторії непросто. Робити це, залишаючись веселим, ввічливим, інформативним та корисним — величезне завдання.

Однак, як і у випадку з електронною поштою, планка досить низька. Щоб виділятися на конференціях та зборах, достатньо не бути жахливим оратором.

Як мінімум, ви повинні вміти виступати з промовою, не заглядаючи в нотатки чи слайди, лаконічно висловлювати свої думки та змінювати презентацію залежно від потреб аудиторії. Якщо ви не відчуваєте у собі впевненості, кілька місяців у Toastmasters змінять ситуацію.

4. Виконувати все, що обіцяли

Помітний економічний успіх зводиться до надійності. Ви взяли на себе завдання чи проєкт? Закінчили його вчасно чи вам потрібні були додаткові нагадування та підказки?

Частина цієї навички полягає у необхідності просто бути організованими та продуктивними. Але також це стосується управління очікуваннями. Багато людей, які не здатні чинити опір вимогам, неохоче погоджуються працювати, якщо не впевнені, що зможуть впоратися. Однак, цей тиск так часто призводить до зворотних результатів і робить їх менш надійними в майбутньому.

Річард Фейнман, як відомо, відмовився від додаткових зобов’язань, заявивши про свою безвідповідальність. Але більшість із нас не є геніями нобелівського рівня, тому для нас, смертних, вміння бути надійними, як і раніше, перебуває у великій пошані.

5. Ефективно досліджувати

Ми схильні пов’язувати дослідження з науковцями та журналістами, але вичерпна відповідь на питання важлива у будь-якій галузі. Яке програмне забезпечення найкраще використовувати? Чим займаються конкуренти? Що рекомендують спеціалісти?

Уміння проводити дослідження навряд чи з’являється саме собою. Мені знадобилися роки, щоб зрозуміти, як проводити систематичні дослідження, що виходять за межі простого пошуку в інтернеті. Отримання відповідей від інших людей також потребує практики.

Навіть якщо ви не найрозумніша людина в кімнаті, ви можете дізнатися, що думають найрозумніші люди.

6. Приблизні числа

У школі під час уроків математики ми переважно займалися тим, що шукали точні відповіді на точно сформульовані питання. Це сумно, адже у житті таких проблем дуже мало. Найчастіше ми стикаємося з розпливчастими завданнями, у яких відома лише частина необхідних даних.

Фізик Енріко Фермі був відомий своєю здатністю знаходити вдалі приблизні відповіді на такі запитання. Його метод полягав у тому, що він починав з простіших для оцінки чисел і послідовно переходив до складніших величин.

Щоб проілюструвати це, спробуйте вгадати, скільки налаштувачів у Чикаго. Важко, правда? Але, можливо, варто почати з населення — це легко знайти. Тепер вгадайте, скільки з цих людей має піаніно. Як часто його потрібно налаштовувати? Скільки часу потрібно, щоб налаштувати піаніно? Якщо ви дійдете до кінця, то дуже близько доберетеся до реального числа.

Уміння швидко прикидати цифри та робити перевірені оцінки корисно для будь-якого напряму роботи, пов’язаного з кількістю.

7. Швидко вивчати нове програмне забезпечення

Швидке освоєння нового програмного забезпечення дедалі частіше потрібне для професій, не пов’язаних з ІТ. Лікарі, вчителі, юристи та інженери постійно стикаються з новими технічними викликами — і якщо вам не вдається освоїти новий софт, то ваші основні професійні навички можуть бути недооцінені.

Зізнаюся, це не найсильніший мій бік. Хоча досить добре освоюю нове програмне забезпечення, навряд чи мене можна назвати майстром. Проте, знаючи, наскільки це цінно, я вирішив для свого бізнесу наймати людей, які мають таку навичку. Це те, що може дати вам цінну перевагу перед конкурентами.

Інші цінні навички

Я проігнорував деякі вміння, тому що вони надто специфічні (програмування, як і раніше, насамперед корисне для програмістів, як і машинне навчання). Інші не згадав, бо вони здаються загальноприйнятими (у книгарні є ціла полиця, присвячена лідерству).

Я вважаю, що є багато навичок, які добре підходять для певних галузей. Розуміння того, що хочуть купити люди, важливе при роботі з клієнтами. Так само і навчання — це інструмент, який виходить далеко за межі шкільної системи.

Джерело: scotthyoung.com

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram