Новини
17 Жовтня 2019
915

Врегулювання судових позовів щодо спричинення кризи опіоїдів обійдеться фармкомпаніям у $50 мільярди

Частину компанії пропонують виплатити готівкою, решту — ліками та послугами

П’ять фармацевтичних компаній пропонують виплатити $22 млрд готівкою, а також надати ліки та послуги на суму $28 млрд для врегулювання судових позовів, в яких стверджується, що галузь спровокувала кризу опіоїдів в США, повідомили агенції Reuters два джерела, знайомі з цим питанням.

Фармацевтична промисловість стикається приблизно з 2,6 тис. судовими позовами, поданими державними та місцевими органами влади, лікарнями та іншими організаціями, які прагнуть залучити до відповідальності виробників і розповсюджувачів наркотиків, відповідальних за зловживання опіоїдами. Місцеві органи влади шукають засоби для покриття витрат на послуги у своїх громадах.

Дистриб’ютори McKesson Corp, Amerisource Bergen Corp і Cardinal Health запропонували виплатити $18 млрд готівкою протягом 18 років, а виробник ліків Johnson & Johnson — $4 млрд.

Також, за інформацією агенції, Teva Pharmaceutical Industries Ltd запропонувала надати ліки, вартість яких оцінюється в $15 млрд в рамках угоди.

Запропонована Teva угода діятиме протягом 10 років і його загальна вартість складе близько $28 млрд. Проте, невідомо, як оцінка була досягнута. Одне джерело сказало, що деякі штати запитують, чи повинна Teva також платити готівкою.

За словами одного з джерел, переговори ведуться генеральними прокурорами Техасу, Теннессі, Північної Кароліни та Пенсільванії.

Teva і три дистриб’ютори — всі обвинувачені в суді, який повинен початися в федеральному суді в Клівленді, штат Огайо, в понеділок. Окружний суддя США Ден Полстер, який довгий час наполягав на глобальному врегулюванні судового процесу, буде головувати на процесі.

Дистриб’ютори, обвинувачені в нездатності зупинити й повідомляти про підозрілі замовлення на наркотики, домагаються врегулювання, яке буде узгоджено до початку судового процесу, повідомило одне з джерел.

Друге джерело додало, що каменем спотикання була компенсація юристам, яким зазвичай виплачується відсоток і які представляють інтереси багатьох державних та місцевих позивачів.

Іншими обвинуваченими у справі є Walgreens Boots Alliance Inc і Henry Schein Inc.

За даними Центру з контролю і профілактики захворювань США, в період з 1999 по 2017 рр. в Сполучених Штатах від опіоїдної залежності загинуло близько 400 тис. осіб.

Компанії не відповіли на запити щодо коментарів. У Johnson & Johnson сказали, що вони відкриті для врегулювання.

Нагадаємо, компанія з доставки марихуани додому Flower Co. оголосила про завершення посівного раунду вартістю $2,8 млн. Кошти спрямовані на створення сервісу в Каліфорнії, який легалізує “чорний ринок” марихуани. Хоча в Каліфорнії марихуана легалізована як в медичних, так і в рекреаційних цілях.

Як відомо, найбільші компанії Північної Америки з виробництва марихуани, Canopy Growth Corp і Acreage Holdings, підписали угоду про злиття. Загальна сума операції складе $3,4 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram