Новини
5 Лютого 2021
722

Johnson & Johnson подала заявку на застосування своєї вакцини в США

Ефективність препарату за результатами випробувань склала 66%

Johnson & Johnson в четвер, 4 лютого, подала заявку на отримання дозволу на екстрене використання своєї однодозової вакцини проти COVID-19, пише Politico. Компанія “очікує, що продукт буде доступний для відправки відразу після авторизації”.

На відміну від Pfizer і Moderna вакцина від Johnson & Johnson вимагає одноразового введення. Також вакцина компанії Johnson & Johnson має переваги при транспортуванні напротивагу іншим. Вона залишається стабільною протягом двох років при зберіганні в умовах мінус 20 ℃ і як мінімум три місяці при температурі 2-8 ℃.

Згідно із проміжними результатами третьої фази випробувань вакцини в США і в семи інших країнах, однодозова вакцина показала ефективність у 66% в “запобіганні помірного і важкого захворювання COVID-19”. У запобіганні “важчих симптомів” вакцина ефективна на 85%.

При цьому показник ефективності вакцини в кожній країні був різним. Найкраще препарат спрацював у США — там він показав 72% ефективності в запобіганні помірного і важкого захворювання, а в Південній Африці цей показник становив лише 57%. Передбачається, що причиною тому є виявлений в країні більш заразний штам вірусу.

Johnson & Johnson планує поставити 100 млн доз вакцини в США до червня. Деякі з доз будуть готові до відправки як тільки компанія отримає дозвіл на використання препарату.

А от у країнах Євросоюзу складається важка ситуація з поставками вакцини, яка може закінчитися плачевно для фармацевтичних компаній-гігантів, пише видання.

Європейські політики загрожують відібрати патенти у фармацевтичних компаній, щоб заповнити величезну нестачу препаратів проти коронавірусу (точніше, щоб вакцини могли виробляти всі бажаючі).

Президент Європейської Ради Шарль Мішель висловив припущення, що ЄС може прийняти “термінові заходи”, пославшись на надзвичайний стан в договорах ЄС у відповідь на дефіцит поставок.

Посадові особи Комісії вказали на повноваження в статті 122 Договору про функціонування Європейського Союзу, які можуть бути використані для того, щоб змусити виробників вакцин ділитися своїми патентами або іншими ліцензіями. Такі допоміжні дії відомі як “примусове ліцензування”.

Міністр економіки ФРН, Петер Альтмайер, виходець з дружнього до бізнесу правоцентристського Християнсько-демократичного союзу, теж, схоже, не виключає такої можливості. Під час телевізійного ток-шоу минулого тижня Альтмайер зазначив, що примусові ліцензії не допоможуть збільшити виробництв наступні пару місяців, тому що буде потрібно час, аби створити додаткові виробничі центри. Але якщо співпраця влади та фармацевтичних компаній щодо збільшення виробництва зазнає невдачі, то він “буде готовий говорити про примусові заходи”.

Колишній прем’єр-міністр Греції та нинішній лідер основної опозиційної партії Syriza Алексіс Ціпрас закликав до створення європейського пулу патентів. Він попередив, що залежність від кількох фармацевтичних компаній при розробці вакцин для всієї Європи — це “слабка” стратегія.

Однак комісар Європейської комісії з внутрішнього ринку Тьєррі Бретон каже, що про перерозподіл патентів не може бути й мови. Він наполіг на тому, що очолить зусилля Брюсселя з надання допомоги фармацевтичним компаніям в розширенні своїх виробничих майданчиків і співробітництво в галузі виробництва. “Я подбаю про те, щоб вони отримали все необхідне”, — сказав він.

Тим часом заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко під час прес-брифінгу сьогодні, 5 лютого, заявив, що фармакологічна компанія Pfizer найближчим часом надасть документи для реєстрації в Україні вакцини від COVID-19.

Він нагадав, що вакцинація в Україні буде безкоштовною і добровільною.

Нагадаємо, американська компанія Pfizer, яка розробила спільно з німецькою BioNTech вакцину проти коронавірусу, оцінила вигоду від продажу препарату в мільярди доларів. У 2021 році фірма планує отримати прибуток в $15 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram