Новини
20 Липня 2021
609

Понад 10 мільйонів українців отримують тіньові доходи

Тіньовий фонд оплати праці в Україні — майже пів трильйона гривень на рік

Понад 10 млн українців отримують тіньові доходи, а співвідношення офіційно працевлаштованих громадян до непрацюючих досягає 1:2, пише Інтерфакс-Україна з посиланням на виступ першого віцепрем’єр-міністра — міністра економіки Олексій Любченко під час форуму “Україна 30”.

“Держава повинна почати соціальний діалог… Потрібно чесно дивитися на проблему. Не може одна людина працювати за двох. Тіньовий фонд оплати праці в Україні — майже 500 млн грн на рік. Коштом яких країна могла б розвивати стратегічні проєкти, підвищувати заробітні плати й пенсії, соціальні стандарти”, — зазначив він.

При цьому перший віцепрем’єр уточнив, що 40% робочих місць — державні: 20% в бюджетній сфері, ще 20% в держкомпаніях.

“Україна, високо тримаючи голову, оплачує пенсії на тимчасово окупованих територіях, не отримуючи звідти соціального внеску для покриття цих витрат. Також Україна несе повні зобов’язання з безробіття. І тільки дві ці суми разом перевищують €2 млрд”, — підкреслив Любченко.

“У 2020 році за посередництва офіційних ліцензіатів було працевлаштовано за кордоном трохи понад 86 тис. наших громадян, а за оцінками експертів — близько 3 млн”, — додав він.

Як раніше писали Investory News, у перші два дні інспекційної кампанії з виявлення неформальних трудових відносин, що стартувала 1 липня, було розпочато 152 інспекційних відвідування та виявлено 240 працівників, допущених до роботи без трудових договорів. Докладінше — за посиланням.

Нагадаємо, рівень тіньової економіки в Україні минулого року становив 30% від обсягу офіційного ВВП проти 27% ВВП 2019-го.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram