Новини
25 Лютого 2019
878

Польща ратифікувала угоду про будівництво газопроводу Baltic Pipe

Варшава сподівається перейти на норвезький газ у 2022 році, коли закінчиться контракт із “Газпромом”

Польський сейм ухвалив закон про ратифікацію міжнародної угоди між Польщею та Данією щодо газопроводу Baltic Pipe. Угода була підписана 11 грудня минулого року в Катовіце. “За” закон проголосували 428 депутатів, один – “проти”, 2 – “утрималися”.

Угода є елементом правової бази для газопроводу, який будується між Данією та Польщею дном Балтійського моря. Газопровід Baltic Pipe, як переконують представники партії “Право і справедливість” (ПіС), є важливою віхою на шляху до газової незалежності Польщі.

“Газопровід, що буде нашим другим вікном у світ разом із газовим терміналом у Свіноуйсьце, дозволить нам доставляти до Польщі з Північного моря 10 млрд кубометрів газу. Завдяки цьому, Польща ніколи більше не повинна перебувати в ситуації залежності від Газпрому та Росії”, – наголосив депутат ПіС Мачей Малецький.

Будівництво підводної частини Baltic Pipe розпочнеться у 2020 році та закінчиться за два роки. Згідно плану, 1 жовтня 2022 року газопровід буде готовим до експлуатації. 31 грудня 2022 року закінчується довгостроковий Ямальський контракт.

Baltic Pipe – це чергова інвестиція заради зміцнення енергетичної безпеки Польщі. Довжина труби складе 900 км, потужність – до 10 млрд кубометрів газу на рік. Операторами газопроводу стануть польська компанія GAZ-System SA та данська Danish Energinet SOV. Проект має фінансову підтримку ЄС на суму €51,4 млн. Загальні витрати на будівництво газопроводу не розкриваються. Поки що Польща приймає танкери зі скрапленим газом. Раніше Польща підписала угоду про постачання СПГ з США, прагнучи послабити залежність від російського газу в умовах напруженості з Москвою.

Як повідомляли раніше Investory News, саме через LNG-термінал у Свіноуйсьце неподалік Щецину Україна протестувала імпорт до України американського природного газу, який раніше прибув морським шляхом й був транспортований по трубопроводу через польсько-український інтерконнектор.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram