Бiзнес
12 Січня 2021
2 702

Інвестувати чи ні: Що робити з грошима у 2021 році?

Investory News розбиралися, якими фінансовими інструментами зможуть скористатися українці в новому році

2020-й приніс світові не тільки пандемію COVID-19, а й економічну кризу з усіма найнеприємнішими наслідками. Ні інвестори, ні бізнесмени, ні великі корпорації та малі підприємства, тим паче — звичайні люди не були готові до подібного розвитку подій.

Питання, що на нас чекає надалі — залишається відкритим. І навряд чи хтось надасть конкретні прогнози, як ринки розвиватимуться найближчим часом. Попри це фінансові аналітики все ж покладають усі надії на вакцинацію, зниження кількості хворих, відкриття кордонів, зняття локдаунів і поступове оздоровлення економік.

На фоні цього актуальною залишається проблема — як зберегти та примножити свої заощадження. Investory News розпитали експертів і дізналися, які інвестиційні інструменти будуть найвдалішими протягом 2021-го в Україні.

Золото та інші драгметали

Через коронакризу, яка розпочалася у березні 2020 року, інвестори були змушені вкладати свої кошти у менш ризикові активи — облігації, готівку та золото. “Загалом золото, саме як актив для збереження, обрали найбільш консервативні інвестори”, — розповів Investory News керуючий активами, співзасновник MRP і Wotan Михайло Рітчер.

За його словами активними покупцями також стали банки, адже для них, згідно з директивами ризик-менеджменту по “Базель III”, золото — це готівка. Нагадаємо, що у квітні 2019 року були імплементовані норми Базель III по золоту, сенс яких полягає в тому, що “фізичне” золото у портфелі комерційного банку вважається еквівалентом готівки, тобто — “безризиковим активом”.

Крім того, центральний банк США розпочав “м’яку” монетарну політику та “надрукував” додатково $3 трлн, а це майже вдвічі більше, ніж було до коронакризи. Саме тому, з початку 2020 року, золото зросло у ціні на понад 23%, і минулий рік, за даними Forex, драгметал закінчив на позначці +$1898 за одну тройську унцію.

За декілька днів нового року ціна збільшилася та на момент виходу матеріалу на COMEX, підрозділі Нью-Йоркської товарної біржі, ф’ючерси на золото з постачанням у лютому торгувалися за ціною $1945,80/унцію.

При цьому Михайло Рітчер очікує, що протягом наступних декількох місяців (березень-квітень) спостерігатиметься подальше збільшення вартості — до $2200-$2400. “Бо зазвичай золото, згідно зі статистикою, зростає у першій половині року”, — пояснює він.

Однак до кінця 2021-го ціна на драгметал повернеться до відміток у $1700-$1800 за унцію. Експерт пояснює це тим, що економіка США знаходиться у фазі початку зростання, і в цей період інвестори розпочинають активно вкладати свої кошти в акції компаній, за якими очікують зростання прибутку у майбутньому.

“Тому частина грошей, яка була проінвестована в облігації та золото переливатиметься в акції. Як результат, ціна на драгметал падатиме ближче до кінця 2021 року”, — наголошує він. І додає, що золото —  це скоріше історія про збереження заощаджень від інфляції. Тому інвестувати в нього потрібно тільки в тому випадку, якщо є бажання хеджувати свій інвестиційний портфель.

Серед переваг такого інвестування експерт відзначає захист від інфляції в короткостроковій перспективі та можливість отримати дохід, який буде вищим за прибуток від облігацій. Серед недоліків — зниження попиту та ціни до кінця 2021 року, через активне його зростання протягом минулого року, а також той факт, що дохідність значно нижча від дохідності за інвестицій в акції, а ризики майже однакові.

Що стосується інших драгметалів, то найбільш популярними в новому році будуть срібло, нікель і літій. Основа причина — активний розвиток у 2021-му теми 5G, “зеленої” енергетики й електроавтомобілів.

Оскільки вищезазначені метали широко використовуються для розробки приладів із даних секторів, рішення вкладати кошти саме в них буде найправильнішим.

При цьому Михайло Рітчер наголошує, що для придбання таких драгметалів найкраще використовувати інвестиційні фонди, акції яких торгуються на біржі (ETF), а саме: SLV — ETF-фонд (повторює динаміку цін на срібло), LIT — ETF-фонд (інвестує в повний літієвий цикл: від видобутку й перероблення до виробництва батареї), а також JJN — ETF-фонд (повторює динаміку цін на нікель).

“Шалений” біткоїн та його перспективи

Найбільш імовірно, що у 2021 році золотом майбутнього може стати біткоїн, який наприкінці минулого року активно зростав у ціні, а на початку нового — 3 січня, у свій день народження, досяг позначки у $34 194. Таким чином, за рік ціна біткоїна виросла майже у 5 разів, оскільки 2020 рік криптовалюта розпочинала з відмітки трохи більше ніж $7 тисяч за “монету”.

Як зазначає Михайло Рітчер, майже 60% всієї ринкової капіталізації займає біткоїн і саме у цій криптовалюті тримає свої заощадження більша частина криптоінвесторів.

Своєю чергою керівний партнер у BlockchainLab Станіслав Под’ячев пояснює, що перспективи розвитку біткоїна — це питання технологій та рішень, які застосовуватимуться для вдосконалення системи та подолання проблем масштабованості та швидкості транзакцій.

“Так, минулого року темп емісії біткоїнів знизився вдвічі, як і було закладено у початковому алгоритмі. Але вихідний код системи еволюціонує завдяки потужному ком’юніті розробників у всьому світі. Тому у  2021 році на бізнес і користувачів очікує робота щодо освоєння нових можливостей — підписів Шнорра (створення мультипідписних адрес, що нічим не відрізнятимуться від звичайних), технологій Taproot та Tapscript (розширення можливостей для програмування смартконтрактів)”, — розповідає експерт.

І додає, що наразі важливим фактором є відношення урядів до криптовалют як альтернативних інструментів розрахунку та накопичення, що є не підконтрольними та не належать жодному з державних органів. Діапазон можливих реакцій дуже широкий: від кримінальної відповідальності за володіння та використання криптовалюти до включення біткоїнів у резерви центробанку.

За словами Станіслава Под’ячева, великі транснаціональні корпорації давно використовують систему для розрахунків всередині, оминаючи банки та уряди. “Від’ємні ставки за депозитами та облігаціями деяких країн штовхають їх на пошуки альтернативних фінансових інструментів. І тут біткоїн може стати у пригоді. Залишається лише змиритися з ризиками, що несе в собі інвестування у криптовалюти”, — наголошує він.

Своє зростання біткоїн продовжить і надалі. Обвалу, як у 2017 році не передбачається, проте ймовірність зниження ціни крипти відносно долара існує. При цьому, як зазначає директор (СЕО) Kuna Exchange Семен Каплоушенко, наразі важко спрогнозувати, чи зростатиме ціна біткоїна надалі, оскільки вартість криптовалюти напряму залежить від попиту на неї.

Акції українських та іноземних компаній

Щодо попиту — у 2021 році українці більше цікавитимуться акціями іноземних компаній, аніж вітчизняними. “Основна причина — неефективне регулювання, яке за останні 10 років практично знищило ринок українських акцій”, — розповів Investory News директор з розвитку бізнесу “Української біржі” Олексій Сухоруков.

За його словами, до суттєвої дерегуляції ринок іноземних цінних паперів (ЦП) в Україні залишатиметься надзвичайно маленьким і неефективним. “Теоретично в Україні можна придбати іноземні ЦП за гривні, але їх пропозиція щодо внутрішнього ринку не дуже велика. У розвинутих країнах з цим набагато простіше, але у нашого регулятора є безглузде заняття — збирати документи за кожною іноземною ЦП, для допуску її в Україну”, — пояснює він.

Своєю чергою інвестиційний керуючий, СЕО компанії WOTAN Сергій Кравецький зазначає, що наразі в Україні доступні акції декількох українських емітентів: Райффайзен Банк Аваль (BAVL), Центренерго (CEEN), Донбасенерго (DOEN), Мотор Січ (MSICH), Укрнафта (UNAF), Турбоатом (TATM).

Однак складно назвати ці акції привабливими. “Купити можна, продати складніше. Фактично відсутня ліквідність на ринку. Найголовніше акції українських компаній не привабливі на тривалий період інвестування”, — наголошує він.

Тим часом на початку грудня 2020 року НКЦПФР надала дозвіл на допуск таких американських цінних паперів в Україні як: Facebook, Tesla, Netflix, Visa, Microsoft, Advanced Micro Devices, Invesco QQQ Trust SM.

Фізично вони будуть допущені до продажу в лютому 2021 року через мобільний додаток Wotan і брокера Універ. “Надалі у планах залучення до України ще 90+ інших американських акцій. Інвестор зможе легко інвестувати свої накопичення в акції, які ростуть в капіталізації й створюють нові технології, під нову реальність”, — пояснює експерт.

За його словами у 2021 році вигідно буде інвестувати в акції копаній з таких напрямків, як: біотехнології, хмарні технології, фінтех, космічна галузь, штучний інтелект і доповнена реальність. Саме за цими секторами наразі спостерігається зростальний тренд.

Минулого року на IPO вийшло багато молодих і перспективних компаній, які скоро стануть подібні до Apple, Google, Facebook. “От тільки не потрібно забувати, що горизонт інвестування розпочинається мінімум від трьох років і більше. Саме термін інвестування визначає середньорічну прибутковість інвестора”, — наголошує Сергій Кравецький.

Що стосується українських інвесторів, то їх наразі найбільше цікавлять компанії, які тільки виходять на біржу, бо це насправді можливість купити акції дешевше, з перспективою заробити на них сотні відсотків. Серед цікавих — Robinhood, одна з розкручених медіакомпаній, яка вийде у 2021 році на IPO.

З обережністю варто поставитися до інвестицій в акції, що пов’язані зі сферами авіа, сировиною (нафта, метали), готелями й туризмом. “Таких акцій дуже багато. Можна купити, потім довго чекати зростання на капітал, — пояснює пан Кравецький. — Загалом потрібно інвестувати невеликим відсотком від портфеля у ті компанії, які створюють майбутнє”.

Стосовно переваг і недоліків. Інвестуючи в українські акції, інвестор зіткнеться з відсутністю ліквідності на ринку, високим спредом на купівлю/продаж. “У разі зростання вартості активів витрати “з’їдять” істотну частину доходу. Мінус — акції українських компаній пов’язані на “країновому” ризику, коли компанії ведуть свою діяльність всередині країни”, — пояснює експерт.

А от іноземні акції досить ліквідні. Купити та продати їх можна в будь-який момент, з мінімальним спредом, не втрачаючи на інвестиціях. “Загалом наразі українському інвестору акції іноземних компаній цікавіші, оскільки вони ведуть свою діяльність на глобальних ринках, продаючи послуги й товари і всьому світі”, — резюмує пан Кравецький.

Своєю чергою Олексій Сухоруков також наголошує, що українці у 2021 році в основному інвестуватимуть в акції іноземних компаній, а ще — в ОВДП.

Валютні інвестиції

Як зазначають аналітики інвестиційної компанії Dragon Capital, відновлення попиту нерезидентів на внутрішні державні облігації (ОВДП) та різке зростання цін на товари українського експорту, у короткостроковій перспективі сприятимуть збільшенню пропозиції іноземної валюти та укріпленню курсу гривні.

За прогнозами компанії, тенденція щодо нацвалюти продовжиться й у I кварталі 2021-го, але до кінця року курс повернеться до відмітки у 28 грн/$.

На думку керівника відділу аналітики ГК Forex Club Андрія Шевчишина, у I кварталі нового року ситуація залежатиме від того, з яким курсом країна увійде в локдаун і як довго він триватиме. “У період локдауна очікуємо відносно стабільну ситуацію на ринку через низьку ділову активність. Однак після виходу, відкладений попит даватиме про себе знати, в результаті чого тиск на гривню збільшиться. Вважаємо, курс може залишитися в діапазоні 28,5 — 29,5 грн/$1 за підсумками першого кварталу”, — зазначив експерт.

І додав, що у першому півріччі гривня, в залежності від врожаю та його перспектив, а також зниження енергетичного імпорту, традиційно покаже зміцнення — у цей період не можна виключати зниження курсу до 27,5 — 28 грн/$1.

А от у другій половині року тиск на гривню відновиться. Економічний дисбаланс і високе боргове навантаження, плюс відновлення імпортної активності — призведуть до девальвації гривні. У результаті курс на кінець року, за базового сценарію, може досягти 29-30,5 грн/$1.

Крім того, експерт вбачає хороші перспективи у 2021 році для євро. За його словами потенційно єдина європейська валюта проти долара США може показати зростання аж до 1,5. “В результаті, купівля саме євро, а не американського долара може бути більш вигідною, — наголошує пан Шевчишин. — Усе залежатиме від активності європейського та американського центробанків, які стимулюють свої економіки, постраждалі від коронакризи”.

На даних активностях ФРС США більш агресивний, на відміну від ЄЦБ. Таким чином, євро стає менш схильним до інфляційного ризику, ніж долар. “Разом з цим гривня втрачатиме свої позиції й проти долара США, тому можна, та потрібно диверсифікувати свої вкладення: євро, долар і гривня”, — наголошує Андрій Шевчишин.

Загалом будь-які інвестиції у голу валюту ними не є. Адже як гривня, так і долар мають інфляцію, яка зменшує реальну купівельну спроможність валюти. В результаті, якщо розглядати інвестиції, то тільки з подальшим розміщенням для отримання доходу, який наразі й спрямований на подолання інфляції.

Як зазначає пан Шевчишин, найпопулярніші серед українців на сьогодні — депозити, де низькі ставки перекриваються незначними ризиками.

У банк — на депозит 

Протягом минулого року на ринку депозитів в Україні переважали такі тенденції, як зниження процентних ставок (як у гривні, так і у валюті), прискорення зростання обсягів депозитів і зростання частки вкладів до запитання. Якщо на початку року середня ставка 12-місячного депозиту банків, які входять до ТОП-10, була в діапазоні 14-15%, то сьогодні вона не перевищує 10%.

“Складно спрогнозувати подальший розвиток депозитного ринку. Здебільшого все залежатиме від економічної ситуації в Україні у 2021 році. Якщо облікова ставка НБУ залишиться на рівні 6% та економічна ситуація буде стабільною, то найімовірніше продовжиться динаміка зниження відсоткових ставок на ринку”, — розповів Investory News директор департаменту роздрібного продажу АТ Ідея Банк Олександр Тимофіїв.

За його словами вклади у гривні, як і раніше, показують спадний тренд за відсотковими ставками. У результаті експерт прогнозує, що у 2021 році переважатимуть ті ж тенденції, що спостерігалися й минулого року.

Так, українці потроху звикаються з думкою, що час захмарних депозитних ставок залишився у минулому, і роблять відповідні висновки. Однак, депозит, як і раніше, залишається найпростішим, зрозумілим і доступним способом зберегти та заробити гроші.

“Тому я впевнений, що як і в останньому кварталі 2020 року, так і у 2021 році збережеться тенденція до збільшення залишків за депозитами в нацвалюті”, — розповідає Олександр Тимофіїв.

І додає, що одним із важливих факторів для розвитку ринку депозитів може стати довгоочікуване введення механізму віддаленої ідентифікації, який надасть змогу українцям відкривати депозити, не виходячи з дому. А це в умовах пандемії не останній фактор під час прийняття рішення — нести кошти до банку, чи ні.

Крім того, у 2021 році клієнти й надалі схилятимуться до короткотермінових депозитів у національній валюті (від 6 місяців до 1 року). “Такі депозити дають більшу впевненість, що у разі потреби, як-то купівля авто, нерухомості чи інше — буде можливість отримати кошти в короткі терміни”, — пояснює банкір.

І додає, що вклади в нацвалюті мають більший попит через вищу ставку, у порівнянні з вкладами в іноземні валюти (10% проти 2%), бо це можливість заробити. “А от депозити в іноземній валюті розміщаються в основному для збереження коштів, оскільки відсотки там невеликі, як, утім, й інфляційні ризики. Крім того, значна частина клієнтів диверсифікує кошти на декілька валют”, — зазначає пан Тимофіїв.

Нерухомість та земля

Ще одна звичайна для українців практика — інвестувати в нерухомість. Однак, як наголошує сертифікований експерт ринку нерухомості Ольга Стажко, це не можна розглядати як короткостроковий інструмент інвестування.

До того ж за її словами, наразі нереально передбачити динаміку ринку. “Ніхто не знає, чим закінчиться коронакриза, скільки буде локдаунів і коли відкриють кордони. Поки що у пріоритеті завдання-мінімум — вижити. Прибуток перейшов у категорію другорядних цінностей”, — наголошує вона.

Попри це, 2021 рік стане цікавим для українців з точки зору інвестування саме в нерухомість, оскільки той, хто відклав гроші на її придбання минулого року через нестабільну ситуацію, може повернутися до цього питання вже в новому — 2021-му.

За словами адвоката, керуючого партнера адвокатського об’єднання “Дмитро Головко та партнери” Дмитра Головка, у першу чергу українцям буде цікава житлова нерухомість у новобудовах, далі — у готових об’єктах з документами, і на останок цікавитиме нерухомість старого житлового радянського фонду.

“Тобто, якщо ми говоримо про Київ, то 70-75% ринку нерухомості складатиме житловий сектор, десь 20% припаде на комерційний та торговий — тут попит збільшуватиметься також, але незначно. Бізнес не готовий інвестувати великі суми у нерухомість, йому простіше орендувати приміщення. До речі, часто компанії використовують житлову нерухомість під свої бізнес-інтереси”, — розповідає експерт.

Загалом минулого року ціни на нерухомість знизилися на 10-15%, у деяких випадках — на 20%, усе залежить від об’єкта та його розташування. “У 2021 році планується повернення до рівня цін, який був до кризи. Наступного року можливе деяке підвищення”, — розповідає пан Головко.

І додає, що саме нерухомість в Україні є одним із основних інструментів стабільного інвестування без фактичних втрат, оскільки її можна перепродати, здавати або використовувати як елемент зберігання активу, який є ліквідним.

“Реальних мінусів такого фінансового інструменту я не бачу. Єдине, якщо ви придбаєте квартиру за $50 тис., а за рік вона через економічну ситуацію в країні коштуватиме — $35 тис., то так — ви втратите. Але така ситуація можлива за короткострокового інвестування. Якщо ж ви вкладатимете кошти з метою продати нерухомість за 5-7 років, то ціни встигнуть повернутися до старих показників. Останнім часом ринок стабільний, якщо й втрачає — то небагато і ненадовго”, — пояснює він.

Крім того, українці активно інвестують і в землю, яка протягом 2020 року зросла в ціні. Наприклад, весною 2020 року ділянки площею 8-10 соток під приватну житлову забудову на масиві Жуляни (Київ) торгувались за ціною $6-7 тис./сотку, влітку цього ж року ціни розпочинались від $7-8,5 тис./сотку.

Як зазначає директор девелоперської компанії “Майстерня нерухомості” Роман Зіньков, за весну-літо 2020 року ціни на ділянки під житлову приватну забудову в Києві зросли на 10-15%, а в другій половині минулого року тенденція на зростання тільки посилилась.

“Так, останні угоди з продажу ділянок у грудні 2020 року фіксувались за ціною $13-13,5 тис./сотку. Можна констатувати, що протягом 2020-го ціни на ділянки під приватну житлову забудову в Києві на прикладі масиву Жуляни зросли на 50% з початку року”, — розповів експерт.

І основною причиною такої тенденції назвав збільшення попиту на життя у приватному будинку (як альтернатива квартирі), та на готові будинки й послуги їх будівництва.

У 2020 році високий попит мала й приватна забудова у передмісті Києва. Наприклад, ціни за ділянки площею 5-6 соток у селі Крюківщина в новому масиві стартували з позначки у $1,9-2,2 тис./сотку. Останні угоди з продажу землі на цьому ж масиві закривались на позначці $2,3-2,4 тис./сотку.

“За очікуваннями учасників ринку весною 2021 року ціни на землю на цьому масиві стартуватимуть з позначки $2,5 тис. за індивідуальні ділянки під житлову забудову, — розповів Роман Зіньков. — Попит на ділянки під забудову своєю чергою надав поштовх зростанню цін на сільськогосподарську землю в межах населених пунктів, цільове призначення якої можна змінити на будівництво”.

Загалом за словами експерта, земля, як інвестиція, ідеально підходить для тих, хто, по-перше, не бажає адмініструвати, охороняти чи іншим чином обслуговувати свою власність і по-друге, має довгострокову стратегію інвестування (від 10 років), а ще вірить в економічне зростання країни, в яку інвестує.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram