Бiзнес
25 Грудня 2020
2 911

IPO-2020: Як попри коронакризу великі компанії ризикували та досягали успіху

Світова активність первинного розміщення почала наростати тільки в середині поточного року

Через коронакризу значна частина компаній, які повинні були вийти на IPO передумали та поставили заплановане на паузу. Зрозуміло, що перша половина 2020-го взагалі стала не найкращим часом для виходу на біржу, одна ближче до кінця року активність у цьому напрямку почала наростати.

У Bloomberg підрахували — з початку року компанії у всьому світі через IPO залучили $218 млрд, що на 36% більше, ніж минулого.

Розпочинаючи з червня обсяг розміщень збільшився на фоні відновлення фондового ринку після березневого падіння. Загалом цього року на американські біржі вийшло близько 400 компаній, що у 1,8 раза більше, ніж 2019-го, зазначає Forbes.

Разом з тим, навколо розміщень зростає й ажіотаж. “Так, у 2020 році акції після IPO виростали в середньому на 29% у перший день торгів, а у 2019-му — на 15%”, — зазначає видання.

І додає, що індекс Renaissance IPO, який відбиває динаміку акцій компаній після первинного розміщення, з червня поточного року показує зростання більше ніж на 75%.

Що на інших ринках?

Bloomberg зазначає — попри кризу у системі охорони здоров’я та незрозумілий результат переговорів щодо Brexit, цього року європейський ринок IPO зумів зібрати більше грошей, ніж у 2019 році.

Так, європейські фондові біржі провели 161 перше публічне розміщення акцій на загальну суму $28,3 млрд, тоді як у 2019 році цей показник становив $26,7 млрд, залучених у результаті 136 дебютів.

“Утім, від європейського регіону не відстають в цьому плані й інші: АТР (азійсько-тихоокеанський регіон) і США. Всього у першому було здійснено 893 угод на суму $134,3 млрд і 483 угоди на $174,1 млрд — у другому”, — наголошує агенція.

І додає, що непогані перспективи очікуються й наступного року — “може з’явитися більше пропозицій з самої Європи, і цьому не завадить навіть можливість “безладного” виходу Британії з Європейського Союзу”.

Найбільш завантаженою цього року стала фондова біржа Осло — там було укладено рекордні 34 угоди, що майже у шість разів більше, ніж минулого року. До цього списку додадуться ще три до кінця року.

“Причиною такої популярності норвезької біржі стало зацифрування процесу IPO під час пандемії та перевага іменитих інвесторів, раніше найбільш характерних для шведських лістингів”, — зазначає агенція.

29 IPO на суму у $2,6 млрд було проведено у Швеції, в основному завдяки компаніям, що швидко набувають популярності та високих технологій. Серед лідерів цього року опинилася й Варшава, завдяки своєму найбільшому лістингу за всю історію — allegro.eu — лідер польської е-комерції, найбільший та найпопулярніший маркетплейс у Польщі, з двадцятирічним досвідом і величезним асортиментом товарів і послуг.

А ще з початку року зросла кількість китайських компаній, враховуючи зареєстрованих і в Гонконзі, які залучили $11,7 млрд під час своїх IPO, проведених у США, зазначає CNBC.

Це максимум з 2014 року, коли обсяг коштів, залучених китайськими компаніями під час IPO на американських біржах, склав $25,7 млрд. Утім, тоді більшу частину загальної суми склало первинне розміщення Alibaba на NYSE — $21,8 млрд.

За кількістю ж китайських IPO, проведених цього року у США, поточний рік виявився значнішим за 2014-й: якщо тоді свої акції на американських біржах розмістили 16 китайських компаній, то цього року — 30.

Зростання китайських IPO у США пояснюється інтересом інвесторів до активів з країн, які досить швидко оговталися від пандемії COVID-19. “Крім того, інтересу не змогли перешкодити погіршення торгово-економічних і політичних відносин між США та Китаєм, а також загрози адміністрації Трампа серйозно посилити умови перебування китайських компаній на американських біржах”, — наголошують аналітики.

Загалом ринок IPO ожив завдяки ігровим компаніям, які підживлюються божевільним прагненням відволіктися під час вимушеної самоізоляції, аж до інтернет-магазинів, які торгують велосипедами та одягом. Попит на ці IPO настільки високий, що початок торгів практично кожної компанії супроводжується занадто сильним зростанням ціни, аж до 100%.

Усе пояснюється тим, що у фінансовому світі не залишилося альтернативи акціям. Відсоткові ставки настільки низькі, що прибутковість за облігаціями не занадто відрізняюється від нульових, особливо з урахуванням інфляції.

“А ринок дорогоцінних металів занадто малий та спекулятивний, щоб скласти конкуренцію акціям”, — зазначають аналітики.

Важливим фактором є й те, що за період пандемії зросла привабливість технологічних компаній. До цього сектору відноситься більшість компаній, які успішно запропонували свої акції інвесторам.

Ще один фактор — зростання доступності цих IPO для роздрібних інвесторів, що особливо діяло у так званих хайпових розміщеннях, серед яких, наприклад компанії Airbnb, Doordash і Snowflake.

Як зазначають експерти Forbes, інвестори намагаються брати участь безпосередньо у самому розміщенні акцій, потім продати в момент початку торгів, допоки папір стрімко зростає в ціні. Однак чим швидше зростає кількість угод і чим сильніше вони “вистрелюють” на початку торгів, тим більше ринок перегрівається.

У певних компаніях наразі спостерігаються ознаки перегріву, наприклад, капіталізація хмарної компанії Snowflake становить близько $100 млрд при розмірі цільового ринку всього у $80 млрд.

Загалом “перегріті” ринки занадто чутливі до коливань ліквідності, і якщо монетарне підживлення скоротиться, а гроші почнуть іти у реальну економіку, то “бульбашка” на фондовому ринку лопне. “Однак це питання не найближчого майбутнього”, — наголошує Forbes.

Лідери року

З великою гучністю та жвавими обговореннями цього року пройшло IPO сервісу оренди житла Airbnb  — угода допомогла компанії залучити $3,5 млрд, а розміщення стало одним із найбільших у 2020 році. Акції компанії у перший день торгів, 10 грудня, зросли на 120%.

Як зазначив аналітик Gordon Haskett Роберт Моллінс, оцінка Airbnb на біржі виявилася у два рази вище розрахункової, якщо відштовхуватися від обсягів очікуваного числа бронювань у 2022 році. 

Ще однією значущою подією стало первинне розміщення акцій американського сервісу доставки їжі DoorDash Inc. Компанія на початку грудня провела IPO на $3,37 млрд, отримавши оцінку у $38 млрд, і розмістивши 33 млн акцій за ціною $102. А за підсумками дебютних торгів після первинного розміщення, ціна акцій DoorDash підскочила майже на 86% — капіталізація компанії підвищилася до приблизно $71,8 млрд.

В результаті її ринкова вартість перевершила капіталізацію ресторанних мереж Chipotle Mexican Grill Inc., Domino’s Pizza Inc. і Dunkin ‘Brands Group Inc. разом узятих.

Найбільше за всю історію IPO у сегменті розробки програмного забезпечення цього року провела технологічна компанія Snowflake. Перед розміщенням на біржі її оцінили у $44 млрд, в результаті стартап зумів залучити $3,4 млрд. На початку торгів вартість акцій Snowflake злетіла на 166%, склавши $310 за одиницю.

Цікавість до компанії проявив в знаменитий інвестор Воррен Баффет. За тиждень до розміщення стало відомо, що акції стартапу за ціною $120 придбають Salesforce.com і Berkshire Hathaway, якими він володіє. Загальна сума інвестицій компаній становила $500 млн — по $250 млн кожна.

У жовтні на Нью-Йоркську фондову біржу вийшла американська корпорація Palantir — один із найдорожчих технологічних стартапів світу та одна з ключових компаній Кремнієвої долини, що спеціалізується на розробці програмного забезпечення у сфері аналізу даних для різних організацій як державного, так і комерційного сектора.

На момент закриття торгів вартість цінних паперів склала $9,4, а ринкова капіталізація досягла майже $21 млрд, що трохи більше оцінки компанії, яку їй надавали інвестори за підсумками раунду фінансування у 2015 році.

При цьому, Financial Times з посиланням на людей, знайомих з ситуацією, зазначала, що Palantir розраховувала на капіталізацію у $26 млрд при виході на біржу.

Ще одним найкращим IPO 2020 року вважають страховий стартап Lemonade з чат-ботом, який називає себе “страховою компанією №1 в Америці” і найбільш технологічною у галузі.

Компанія дебютувала на NYSE влітку з ціною у $29 за акцію, при цьому сума залучених коштів склала $319 млн. За два дні ціна акцій підскочила на неймовірні 139% до $69,4, при цьому внутрішньо денний максимум становив $70,80 за акцію.

У результаті компанія Lemonade отримала ринкову оцінку у $3,81 млрд. До кінця року вартість однієї акції сягла понад $106 за штуку, а капіталізація — до $6,03 млрд

А ще цього року інвестори з нетерпінням чекали на IPO дочірної компанії китайського холдингу Alibaba — Ant Group. Проте на початку листопада біржі відклали розміщення, яке повинно було стати найбільшим за всю світову історію й досягти $34,4 млрд, побивши тогорічний рекорд нафтової компанії Saudi Aramco — $29 млрд.

Причиною став той факт, що у жовтні Джек Ма розлютив Пекін, оскільки на фінансовому саміті піддав критиці державні банки Китаю, які за його словами схожі на “ломбарди” та гальмують інновації, тоді як Ant Group грає важливу роль у кредитуванні інноваційних, але малозабезпечених компаній і приватних осіб.

За даними WSJ, рішення про припинення IPO Ant Group прийняв Сі Цзіньпін. При цьому видання наголошує, що Джек Ма за декілька днів до передбачуваного IPO пропонував уряду Китаю забрати частину компанії, якщо “так потрібно країні”. Однак така щедрість не врятувала мільярдера від заборони на його проведення.

Що чекає на ринок?

Як зазначає керуючий активами, співзасновник MRP і Wotan Михайло Рітчер, 2020-2021 роки — це роки зміни поведінки людей, початок нових трендів і зародження нових компаній, які в майбутньому стануть такими ж масштабними як наразі Apple, Amazon, Facebook, Microsoft та інші гіганти.

Уже на сьогодні очікується вихід таких великих компаній як Roblox (онлайн платформа для створення комп’ютерних ігор), Poshmark (сайт електронної комерції у сфері фешн), Playtika (провідний розробник онлайн-казино та інших мобільних ігор).

“Також у 2021 році очікується вихід компанії Starlink на ІРО — це мережа супутників, для доступу в інтернет у будь-якій точці світу. Наразі, компанія входить у портфель проєктів SpaceX і наступного року може бути відокремлена”, — розповідає пан Рітчер.

На фоні активного пожвавлення на ринку експерт радить інвестувати в акції, при цьому правильно диверсифікуючи свій портфель. У першу чергу необхідно визначитися з метою та горизонтом інвестицій — пенсійні накопичення, дитячі збереження, накопичення на велику покупку та інше. А надалі визначатися з активами.

“Українці мають змогу купувати як українські, так і закордонні акції та облігації. В Україні це: ОВДП — державні облігації, а ще інвестиційні фонди “Отаман” і “Ярослав Мудрий”, які повторюють динаміку американських фондових індексів S&P500 або NASDAQ100. Закордоном лінійка інвестиційних активів більша: акції, облігації, інвестиційні фонди, фонди нерухомості”, — розповідає Михайло Рітчер.

І додає, що найбільш збалансованим для українського інвестора буде портфель, який складається з 35% акцій американських компаній або інвестиційних фондів, що повторюють динаміку фондових індексів S&P500 або NASDAQ100. Ще 35% — це можуть бути облігації внутрішньої державної позики або інвестиційні фонди на американські державні облігації.

Інші 10% — золото або інвестиційні фонди, які повторюють динаміку ціни на золото, 20% — IPO компаній, які працюють на ринках, що швидко зростають: технології, біотехнології, “хмарні” технології, фінтех, космічна індустрія.

“Завдяки такому інвестиційному портфелю, можна отримувати стабільну ринкову дохідність й зверху додатковий прибуток від зростання цін на IPO-компанії”, — наголошує експерт.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram