Новини
9 Січня 2021
699

До рук “цифрових” археологів потрапила клавіатура 30-річної давнини для ігрової портативної консолі GameBoy

Ретро-знахідка тільки зараз отримала хвилину слави та вдало пройшла тестування

Нещодавно “цифровий” археолог, фахівець з відеоігор Ліам Робертсон опублікував відео, в якому розповів, що знайшов надзвичайно рідкісний девайс — це WorkBoy, аксесуар для ігрової портативної консолі від Nintendo — GameBoy, повідомляє Vc.ru.

Видання зазначає, що археологу вдалося виявити прототип (частину невеликої партії WorkBoy, що побачили світ) спеціалізованої клавіатури, яка перетворює ігровий девайс в якусь подобу КПК з додатковим програмним забезпеченням.

Деякі його колеги чули про WorkBoy, але вважали, що всі виготовлені прототипи загублені. Більш того, багато експертів думали, що цей девайс взагалі ніколи не побачив світ.

“На щастя, всі ці люди помилялися — насправді, японська компанія все ж розробила та випустила обмежену партію прототипів, з якої мінімум один зберігся, до того ж в робочому стані”, — йдеться у повідомленні.

Навіщо клавіатура для ігрової консолі? Насправді вона відкривала доступ до 12 додатків, зокрема тижневик, конвертер валют, календар, нагадування. Тож, портативний девайс перетворювався у досить зручний КПК з базовими можливостями.

Ну і, звичайно, консоль залишалася консоллю, так що грати можна було у будь-який час — хоч з підключеною клавіатурою, хоч без неї. Для отримання доступу до додатків потрібен був спеціальний картридж.

Робертсон заявив, що вперше прототип клавіатури для GameBoy був представлений на CES electronics у травні 1992 року. Ця виставка була вдалою для компанії, яка презентувала цілу низку нових продуктів, але ось клавіатура залишилася майже непоміченою журналістами.

“Швидше за все, просто тому, що вона ніяк не належала до ігрового світу, тому профільні ЗМІ про такий девайс писати не захотіли. Більш того, одне з видань, все ж згадало про девайс, назвавши його “безглуздим”, — зазначає видання.

Робертсон зв’язався з представником компанії, яка розробила девайс для Nintendo, і той поділився подробицями. Так, наприклад, стало відомо, що вартість клавіатури складала $79- $89, що було чимало. Висока ціна — одна з причин, яка завадила виходу аксесуара на ринок.

Крім того, йому вдалося отримати доступ до девайсу та протестувати його. Спочатку нічого не вийшло якраз через відсутність того самого картриджа, про який мова йшла вище. Але потім досліднику пощастило — влітку в інтернет потрапила ціла купа файлів, які мали відношення до розробок Nintendo, й один із цих файлів був робочим.

Як виявилося, програмне забезпечення відмінно працювало. В адресній книзі був навіть імітатор тонової лінії телефону, який дозволяв, піднісши трубку до спікера гаджета, автоматично набрати номер абонента з книги.

“Але, по-перше, функціональність програм була обмеженою: у GameBoy не було достатньої кількості пам’яті для розширення можливостей клавіатури та додатків для неї. По-друге, у девайса не було інтернет-з’єднання, що теж обмежувало можливості пристрою. Ну й нарешті, висока вартість”, — зазначає видання.

Усе це стало причиною відсутності інтересу користувачів і самої компанії до невеликої клавіатури, що перетворює GameBoy у КПК. “Якби ціна була нижчою, то цілком можливо, що доля WorkBoy склалася б зовсім інакше. Але добре вже й те, що цей девайс отримав свою хвилину слави, хоч і через 29 років після виходу у світ”, — наголошує видання.

Про те, як видавці ігор, серед яких — Nintendo, Atari та Electronic Arts, а також інші виробники ігрових комп’ютерів і консолей сприяли перетворенню кіберспорту з додатку до геймінгу в життєздатну та досить популярну галузь, можна прочитати в матеріалі Investory News “ТОП-10 найбільших призових фондів в історії кіберспорту”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram