Новини
15 Січня 2021
913

Дослідження: Як цифрові технології допомагають ІТ-компаніям у часи коронакризи

З початку пандемії щотижня витрачалося близько $15 мільярдів на безпечну роботу вдома

Компанії, які активно застосовують цифрові технології, мають набагато більше переваг, у порівнянні з іншими. А їх керівники під час COVID-19 частіше, ніж інші, роблять додаткові інвестиції у технології. Про це йдеться в опитуванні 2020 Harvey Nash/KPMG CIO Survey.

Організацій, які надзвичайно ефективні у використанні цифрових технологій, на 50% більше, і вони витрачають додатково 21-50%. Ці інвестиції були сконцентровані на масштабних впровадженнях Distributed Cloud (42%) і SaaS (34%).

Зазначається, що з початком пандемії ІТ-компанії щотижня витрачали на технології в еквіваленті близько $15 млрд, щоб забезпечити безпечну роботу на дому під час COVID-19.

Дослідники  наголошують — після інвестицій у безпеку та конфіденційність (47%), інвестування в інфраструктуру й хмару було третім за значущістю під час COVID-19, коли кількість ІТ-керівників, які схиляються до використання Distributed Cloud, збільшилася майже вдвічі всього за 12 місяців (від 11 % до 21%).

У дослідженні мова йде й про те, що до COVID-19 нестача кваліфікованих кадрів у 2020 році залишалася близькою до рекордно високого рівня. “Після настання пандемії дефіцит висококваліфікованих кадрів в області технологій залишався високим, тільки трохи зменшився, у порівнянні з періодом світової фінансової кризи 2008 року”, — йдеться у повідомленні.

На додаток до знань і кваліфікації у сфері кібербезпеки (35%), наступними трьома найбільшими дефіцитними кваліфікаціями є управління організаційними змінами (27%), архітектура підприємства (23%) та технічна архітектура, а також поглиблена аналітика, обидві — на рівні 22%.

При цьому 86% ІТ-керівників перевели значну частину свого персоналу на віддалену роботу, а 43% очікують, що більше ніж половина їх співробітників працюватиме віддалено й після пандемії.

Згідно із дослідженням, на думку правління, для ІТ-підрозділів будуть пріоритетними наступні питання:

• забезпечення необхідних умов праці для персоналу. У попередні роки ця задача, як правило, була десь посередині серед пріоритетів для ІТ-керівників, але вона стрімко увійшла до першої трійки пріоритетів після настання COVID-19 (у порівнянні з восьмим місцем до пандемії) з огляду на масовий перехід на віддалену роботу;

• цифрові трансформації. Для майже половини (47%) ІТ-керівників COVID-19 безперервно прискорює цифрові перетворення та впровадження новітніх технологій (ШІ, MН, блокчейн і автоматизація);

• новітні технології. Впровадження штучного інтелекту (ШІ) і машинного навчання (МН) у невеликих масштабах зросло з 21% до COVID-19 до 24% сьогодні, що є значним стрибком всього за декілька місяців;

• програмне забезпечення як сервіс. (Marketplace Software as a Service) (SaaS) — це головний переможець у порівнянні з 2019 роком. Широкомасштабні впровадження зросли більш ніж у три рази — з 7% у 2019 році до 23% цього року. Кожна шоста організація впровадила цей сервіс протягом останніх 12 місяців.

Нагадаємо, станом на вересень 2020 року в Україні різко зріс попит на IT-фахівців. Так, кількість відкритих IT-позицій досягла майже 6 тис., що стало рекордним показником за останні 3 роки.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram