Бiзнес
17 Березня 2021
2 259

Як ByteDance планує зламати ігрову індустрію

Компанію аж ніяк не лякає конкуренція

Фото: Greg Baker/AFP

Протягом останніх років ByteDance, материнська компанія TikTok — програма для створення коротких відео, працює над тим, щоб урізноманітнити джерела надходження, виходячи за межі реклами, та знайти шляхи монетизації сотні мільйонів користувачів. Одна зі сфер, яка їх зацікавила, — ігри, які як історично склалося є прибутковою справою в китайській інтернет-економіці.

Китай — світовий лідер за масштабом ринку ігор, який згенерував прибуток у $40,85 млрд у 2020 році за ринковим дослідженням компанії Newzoo. До слова США залишились позаду з результатом $36,92 млрд.

Однак, конкуренція є також напруженою: Giants Tencent і NetEase довгий час домінували та менші гравці, наприклад Mihoyo та Lilith, роблять прориви. За дослідженням ринку компанією Analysys, Tencent захопив більшу частину китайського ігрового ринку у 2019 році, у той час, як NetEase та 37 Interactive займали відповідно 16% та 10%, залишаючи місце й іншим меншим суперникам.

Та ByteDance беззаперечно йде вперед, і компанія вперше минулого місяця дала назву бренду, Nuversegame, й створила вебсайт компанії. Бізнес-стратегія містить багатожанрове портфоліо, наймання, перевірену схему монетизації та фокус як на вітчизняний, так і на іноземний ринок. Під час короткотривалого перебування Кевіна Майера у ByteDance, його було поставлено на чолі багатьох міжнародних бізнесів, зокрема й ігрових.

ByteDance, здається, не наляканий Голіафами. “Ігровий бізнес вимагає контенту. Поки є терпіння, монополію в цій індустрії важко зберегти”, — написав один із виконавчих директорів компанії Ян Шоу на своїй сторінці у Twitter рік тому.

Битва за талант

Останні роки, ByteDance найняв велику кількість експрацівників з BAT (абревіатура з трьох найбільших китайських технологічних компаній: Baidu, Alibaba та Tencent). Ян особисто працював над стратегією Tencent понад два роки перед тим, як долучився до ByteDance 2015 року. Оскільки переманювання робітників і часті зміни робочого місця звичне явище для швидкозмінної китайської технологічної індустрії, то ByteDance відомий своїми щедрими заробітними платами й приваблює отриманням переваг співробітників ще до того як компанія виходить на ринок.

За словами пекінського HR-спеціаліста для технологічних компаній, амбітний персонал може почувати себе в стані певного застою після довгого періоду в Alibaba та Tencent, обидві з яких на ринку 20 років і вже не мають багато можливостей кар’єрного росту. У порівняні з ними, компанії ByteDance всього 9 років і вона досі в стадії процвітання та активного розвитку.

“Сьогоднішня стадія ByteDance та нових бізнесів на початкових етапах забезпечує потрібну платформу для таких людей, щоб вони змогли реалізувати свої амбіції”, — запевняє спеціаліст.

В ігрову сферу ByteDance також наймає нових співробітників. Згідно з інформацією обізнаного джерела, компанія володіє певними знаннями. Сьогодні штат робітників налічує приблизно 3 тис. осіб, хоча торік була лише тисяча. Ці робітники працюють у багатьох ігрових студіях, підконтрольних ByteDance, та розміщені в основних китайських технологічних центрах від Пекіну, Шанхаю, Гуанчжоу до Шеньчженю.

Наскільки великою є трьохтисячна команда? 37 Interactive, третя найбільша ігрова компанія в Китаї, налічувала в січні близько 4 тис. працівників, повідомив генеральний директор. Для досягнення такого масштабу компанії знадобилось 10 років, а ByteDance почала займатися іграми лише п’ять років тому. ByteDance відмовився коментувати ситуацію.

Фабрика ігор

Якщо підхопиш хвилю ігор, це може принести й свої плюси трохи пізніше. Спостерігаючи за тим, як Tencent та інші попередники виходять і приборкують ринок ігор, дає можливість ByteDance вчитися. Перш за все, ByteDance працює над різноманітними жанрами одночасно, починаючи з мобільних ігор, і закінчуючи інді-іграми зі своєрідними дизайном і тематиками. Деніел Ахмад, ігровий аналітик Niko Partners, каже, що саме це й вирізняє ByteDance від Tencent. Одна з найбільших ігрових компаній у світі Tencent спочатку набила руку на настільних і карткових іграх у 2000-х перед тим, як поступово перейти до інших жанрів.

Беззаперечно, тільки вискочка з товстою кишенею як ByteDance з першого дня почала працювати над різноманітним портфоліо. Завдячуючи досконально відпрацьованому рекламному бізнесу, який був побудований за допомогою додатку з короткометражними відео Douyin, новинного порталу Toutiao і 7-мільярдного прибутку, який був отриманий за роки акціонерного фінансування, ByteDance зміг профінансувати своє поширення не тільки в ігровій сфері, а й у навчанні і SaaS.

Крім пошуку кадрів у інших технологічних гігантах, ByteDance також покладається на поглинання менших компаній з метою збільшення робочої сили. З 2018 року ByteDance інвестував у щонайменше 11 ігрових компаній, 6 з яких були повністю придбаними за свідченням інформації у відкритому доступі. Придбані активи та їхній талант були згодом доданими до ігрових студій ByteDance. Поглинання компаній заради її співробітників стара та перевірена система в ByteDance. Келлі Чжан, менеджер продукту, якій приписують успіх Douyin, китайській версії TikTok, також приєдналась до ByteDance, коли він викупив її стартап з обміну фотографій.

Як і інші ігрові компанії, система монетизації ByteDance має два аспекти: поширення сторонніх ігор і оригінальне виробництво. Якісні ігри створюються не за ніч, тож стратегія дозволяє ігровому блоку мати певний заробіток, оскільки він робить ставку на те, що один проєкт стане прибутковим джерелом. Казуальні відеоігри ідеальні для реклами, які зазвичай вставляються між рівнями. Складніші ігри покладаються на користувацьку вірність і природний спосіб заробітку через покупки в додатках.

Низка ліцензованих казуальних ігор від компанії ByteDance уже ввійшли в найкращі 10 безплатних ігор iOS у Китаї, серед них: гра-гонка Drift Race, музична гра Yinyue Qiuqiu та гра-пазл Brain Out. Хоча ці колаборації поки не приносять великих сум, вони доказують дієвість стратегії продажу ByteDance.

ByteDance заявив, що у 2019 році їхнє “сімейство” програм щомісячно налічувало 1,5 млрд користувачів (може бути дублювання користувачів між програмами). Один зі способів як ByteDance просуває ігри передбачає вставлення нативної реклами в канали контенту користувача. За словами Деніела Ахмада з Niko Partners : “Відео інтерактивні, легкі у використанні, через них легко переходять за посиланнями й отримують значно більшу конверсію ніж традиційні реклами”.

У деяких випадках реклама може спонукати користувачів завантажити окремий ігровий додаток. Але так само, як WeChat та інші популярні китайські додатки, Douyin та Toutiao підтримують сторонні “мінідодатки” на своїх платформах. Наприклад, користувачі можуть грати в спрощену гру й у Douyin, і у WeChat.

Оскільки ByteDance має сотні мільйонів користувачів щомісяця, вони вже добре зрозуміли людські смаки та поведінку, тож знають, яку саме рекламу рекомендувати. У теорії, чим більше люди дивляться й реагують, тим точнішим стає прогноз.

“За допомогою цільових рекомендацій наші алгоритми автоматично показуватимуть користувачам мініігри, представлені в різноманітних формах. Усі ігри мають справедливі та рівні шанси отримати першочерговий показ”, — пояснюють в управлінні розробки ігор ByteDance.

Джерело: TechCrunch, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram