Новини
17 Серпня 2021
660

Пекін придбав частки в “дочках” китайських IT-гігантів

Уряд став власником 1% акцій ByteDance та Sina Weibo, але це не дало частки у TikTok

Фото: Thomas Sueno/Reuters

Компанія WangTouZhongWen Technology, якою володіють три держструктури Китаю, у квітні придбала частки в китайських компаніях, що належать технологічним гігантам ByteDance і Sina Weibo. Про це пише Reuters з посиланням на дані Національної інформаційної системи корпоративної та кредитної інформації Китаю.

WangTouZhongWen Technology стала власником 1% акцій Beijing ByteDance Technology. Ця частка забезпечила уряду місце в раді директорів дочірньої компанії, яка володіє Douyin (китайська версія TikTok) і Toutiao (новинний сервіс). Однак, за даними джерела агенції, це не дає уряду частки в TikTok, який недоступний в Китаї.

Крім того, держкомпанія придбала 1% Beijing Weimeng Technology — основну китайську дочірню компанію сервісу мікроблогів Weibo.

Китайська влада посилює обмеження для бізнесу, але одні з найжорсткіших заходів застосовуються у сфері технологій, зазначає агенція. Регулюючі органи стверджують, що їх хвилюють питання, пов’язані з впливом компаній на ринок і управлінням даними користувачів.

На початку липня Державна рада Китаю заявила, що перегляне правила для лістинга китайських компаній за кордоном і посилить нагляд за компаніями, які вже розмістили свої акції на іноземних майданчиках.

7 липня Bloomberg з посиланням на джерела повідомив, що влада Китаю почала розробляти зміни до законодавства, що регулюють лістинг китайських компаній за кордоном. Таким чином вони вирішили прикрити лазівку, яка дозволяє місцевим технологічним гігантам обходити обмеження на залучення іноземних інвестицій, реєструючи структури в офшорах і розміщуючи їх акції на біржах.

Нагадаємо, зростання промислового виробництва і роздрібних продажів минулого місяця зріс менше, ніж очікували економісти. Економіка Китаю зіткнулася з проблемами в ланцюжках продажів і складністю найму робітників.

Акції китайських компаній, що виробляють алкоголь та електронні сигарети, впали на фоні репресій з боку держави. У ЗМІ з’явилась інформація, що неповнолітні можуть купувати електронні сигарети, всупереч забороні.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram