Драйв
9 Березня 2020
4 211

ТОП-10 найбільших призових фондів в історії кіберспорту

Коли під час змагань почали з’являтися глядачі, хобі стало перетворюватись в один із видів спорту та доходу

На початку свого шляху від нехитрого дозвілля до загального захоплення кіберспорт був просто способом розвитку для видавців ігор – таких як Nintendo, Atari та Electronic Arts, а також для виробників ігрових комп’ютерів і консолей.

Потім, протягом останніх десяти років, трансформувалися ігрові механіки, набуло поширення високошвидкісне підключення до Інтернету, змінилися споживчі звички, і кіберспорт перетворився з додатку до геймінгу в життєздатну та досить популярну галузь.

Першим змаганням зазвичай заведено вважати командний турнір зі Spacewar, який пройшов у 1972 році в Стенфордському університеті. А до 2000 року в аматорських і професійних кіберспортивних баталіях вже брали участь гравці з усього світу.

У змаганнях з кіберспорту стали з’являтися глядачі, і це стало початком нового витка в індустрії.

Популярність онлайн-трансляцій турнірів росла сама по собі, без додаткових зусиль і рекламних стратегій. У 2011 р. була запущена стрімінгова платформа Twitch. На той час, як на неї у 2014 р. звернув свою увагу Amazon, Twitch вже зміг агрегувати понад 15 млрд хвилин контенту і зібрати аудиторію розміром у 55 млн. Сума угоди з Amazon склала $970 млн.

Типовий турнір передбачає участь команд з п’яти гравців, які розміщуються за столами, обладнаними комп’ютерами, клавіатурами та навушниками. Деякі дисципліни припускають гру віч-на-віч. Вболівальники в залі або в ефірі можуть слухати коментатора, а в трансляціях на Twitch можна також поспілкуватися з іншими глядачами та поставити питання гравцям.

Розробкою ігор займаються кілька компаній. Найбільшою з них можна назвати Tencent, що володіє Riot Games – розробником LoL. Activision Blizzard стоїть за такими іграми як Call of Duty, Overwatch і StarCraft. Take-Two Interactive є видавцем Grand Theft Auto і NBA 2K.

За останні кілька років рівень професіоналізму в кіберспорті значно зріс. З’являються зірки, будується спеціалізована інфраструктура, розробляються бізнес-моделі, засновані на успіху традиційного спорту.

Як і в професійному спорті, особлива увага приділяється підготовці резерву. Кіберспорт прийшов у коледжі: понад 50 навчальних закладів співпрацюють з Національною асоціацією студентського кіберспорту. Вони проводять турніри, збирають команди, а деякі навіть надають гравцям спортивні стипендії.

У минулому році кілька провідних вищих навчальних закладів, зокрема Мічиганський, Мерілендський та Ратґерський університети, транслювали студентський турнір з LoL у власних телевізійних мережах із потенційним охопленням в 60 млн домогосподарств у США.

За призовий фонд у кіберспорті зазвичай відповідають або організатори змагань, або розробники ігор. Іноді вони об’єднують зусилля. При цьому розігруються призові фонди, які можуть досягати декількох мільйонів доларів США.

Отже, ми підготували ТОП-10 найбільших грошових призів у сфері кіберспорту:


Wesg 2016 (CS:GO) – $1,5 млн
Свого часу турніри з Counter-Strike були одними із найпопулярніших у світі. Зараз тренд змістився в бік Dota 2 і Fortnite.

Найбільший призовий з CS:GO розіграли на WESG 2016. Турнір проходив у Китаї із загальним призовим фондом у $1,5 млн. Переможцем стала французька Team EnVyUsЮ, яка забрала $800 тис. Поляки з Team Kinguin, що зайняли друге місце, отримали $400 тис., а Virtus.pro – $200 тис. за третє місце.

Overwatch League Season 1 – $1,7 млн
Головний хіт Blizzard останніх років поступово розвивається. Як і Starcraft свого часу, американська гра стала справжнім культурним феноменом у Південній Кореї.

У 2018 р. головний приз у розмірі $1 млн забрала команда London Spitfire, але не дивіться на її назву, весь склад – як раз з Південної Кореї. Команда Philadelphia Fusion отримала $400 тис. за друге місце, а команди Los Angeles Valiant і New York Excelsior, які розділили третє і четверте місця, отримали по $100 тис. При цьому загальний призовий фонд турніру склав $1,7 млн.

Ілюстрація гри Honor of Kings

King Pro League Fall 2018 (Honor of Kings) – $1,74 млн
Honor of Kings – це китайська відповідь Tencent на League of Legends. Відмінність – гра, яка дуже популярна на азійському ринку, доступна на мобільних пристроях. Перше місце зайняла команда Hero JiuJ – вона отримала близько $725 тис. Призовий фонд мобільної гри склав $1,74 млн.

Call of Duty Championship 2016 – $2 млн
У вересні 2016 року проходив кіберспортивний турнір з Call of Duty: Black Ops III. Загальний призовий фонд змагання склав $2 млн. Перемогу здобула команда Team EnVyUs, яка отримала $800 тис. Турнір проходив в Каліфорнії, участь брали 32 команди.

Six Invitational 2019 (Tom Clancy’s Rainbow Six Siege) – $2 млн
Спочатку гру Tom Clancy’s Rainbow Six Siege критики сприйняли прохолодно, проте з часом розробники зі студії Ubisoft поліпшили проект, а сам він зміг стати повноцінною кіберспортивною одиницею.

Тактичний шутер зміг дістатися аж до проведення серйозних турнірів. Одним із таких став Six Invitational 2019, який відбувся на початку 2019 року. Загальний призовий фонд змагань склав $2 млн, а більшу частину – $ 800 тис. – забрала команда G2 Esports за перше місце.

На фото: кіберкоманда Counter Logic Gaming

Halo World Championship 2016 – $2,5 млн
Microsoft самостійно проспонсорувала турнір з популярної колись Halo 5: Guardians. Турнір пройшов у Каліфорнії із загальним призовим фондом у $2,5 млн. Всього участь брали 16 команд.

Перше місце зайняла Counter Logic Gaming – команда отримала $1 млн. При цьому срібний призер – Team Allegiance – отримав $500 тис., а дві команди – Team eLevate і Denial eSports – розділили третє і четверте місця, отримавши по $250 тис.

Smite World Championship 2015 – $2,6 млн
Турнір з чергового клону Dota 2 організували розробники Hi-Rez Studios. Команді вдалося заручитися підтримкою величезної кількості спонсорів, серед яких були Xbox One та Alienware. Всього у змаганні взяли участь вісім команд, а переможець – COGnitive Gaming – забрав $1,3 млн. При цьому загальний призовий фонд турніру склав $2,6 млн.

League of legends 2018 World Championship – $ 6,4 млн
У 2017 р. компанія Riot Games вирішила скопіювати підхід Valve у формуванні призового фонду. В результаті розробники почали продавати спеціальні товари геймерам, щоб збільшити суму для переможця.

В цілому призовий фонд склав $6,4 млн (це на $1,5 млн більше, ніж роком раніше). Що ж стосується самого турніру, то він пройшов у Південній Кореї. Переможцем стала команда Invictus Gaming – вона забрала понад $2,4 млн, а ось срібний призер – Fnatic – отримав $870 тис.

На фото: Кайл “Bugha” Гірсдорф

Fortnite World Cup 2019 – $30,4 млн
Epic Games вдалося зробити неможливе. Компанія створила гру в жанрі “королівська битва” і провела відразу ж такий великомасштабний турнір. У фіналі соло-дивізіону переміг 16-річний Кайл “Bugha” Гірсдорф, якому дісталося $3 млн.

Це більше, ніж, наприклад, призові тріумфаторів тенісного турніру Вімблдону (менше ніж $3 млн), гольфіста Тайгера Вудса, який взяв Мастерс ($2 млн), і всього на $800 тис. менше нагороди за перемогу у Відкритому чемпіонаті США з тенісу.

The International 2019 (DOTA 2) – понад $31 млн
Базовий призовий фонд становив $1,6 млн, а все інше вдалося зібрати силами геймерів, які купують спеціальні предмети, випущені розробниками.

Переможцем стала команда OG, яка забрала $15,6 млн призових (минулого року вони отримали близько $11 млн). Завдяки цьому гравці OG стали одними із найбагатших в історії на цей час.

На другому місці команда Team Liquid, яка отримала $4,4 млн призових. Na’Vi на The International 2019 вдалося пройти груповий етап, але далі команда не просунулася. Розмір їх призових склав $514 тис.

Наступний The International 2020 пройде в Стокгольмі, Швеція.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram