Бiзнес Новини
11 Квітня 2023
1 812

Яким професіям загрожує ChatGPT

Найбільше ризикують айтівці, аналітики і трейдери

Ще в лютому засновник Microsoft Білл Гейтс назвав штучний інтелект “найгарячішою темою 2023 року”. На основі опитування галузевих експертів було виявлено список професій, які найбільш ризикують бути замінені штучним інтелектом.

Партнер McKinsey Global Institute Ану Мадгавкар вважає, що ШІ-технології можуть виконати більшу частину роботи розробників програмного забезпечення, веброзробників, програмістів і фахівців з обробки даних.

Старший науковий співробітник Брукінгського інституту Марк Муро, який вивчав вплив штучного інтелекту на робочу силу в США, зазначив, що чат-боти, такі як ChatGPT, можуть писати код швидше за людину.

Професор Колумбійської бізнес-школи Одед Нетцер вважає, що ШІ-технології допоможуть програмістам, а не замінять їх. Він бачить у розвитку чат-ботів можливість удосконалити та спростити роботу айтівців.

Мадгавкар розповів, що ChatGPT та аналогам добре вдається читати, писати та обробляти текстові дані. Економіст Пол Кругман сказав, що ChatGPT займається звітністю та написанням текстів “ефективніше, ніж люди”.

Медіаіндустрія вже починає експериментувати із контентом, створеним штучним інтелектом. Технічний сайт новин CNET використовував ШІ-інструмент, подібний ChatGPT, для написання десятків статей. Потім людині довелося редагувати ці тексти. BuzzFeed використовував технологію для створення вікторин і путівників.

Мадгавкар з McKinsey додала, що більшість роботи авторів контенту “не є автоматизованою”. За її словами, у діяльність кожного професіонала медіаіндустрії входить “тонна людської думки”.

Помічники юристів, як і інші фахівці, діяльність яких пов’язана з обробкою великого обсягу даних, можуть втратити роботу, випливає зі звіту Goldman Sachs. В інвестбанку зазначили, що раніше автоматизація вже сильно вдарила по юридичній галузі.

В освітній сфері справи складніші. Заступник декана факультету обчислювальної техніки та інформаційних наук Рочестерського технологічного інституту Пенчен Ши заявив, що ChatGPT може вести заняття. Фактично для цього потрібно лише навчити чат-бота.

При цьому вчитель математики та природничих наук середньої школи Шеннон Ахерн не вірить, що її зможе замінити штучний інтелект. Вона використовує ChatGPT для підготовки до уроків, але переконана у необхідності людських зв’язків та персонального педагогічного підходу.

Щодо фінансової сфери, то експерти сходяться на думці, що чат-ботам добре вдається аналізувати дані та прогнозувати результати. Це може торкнутися більшості співробітників фінансової промисловості.

“ШІ може визначити тенденції на ринку, виділити найкращі та найгірші інвестиції конкретного портфеля, повідомити про це, а потім використати різні форми даних для прогнозування кращої комбінації інвестицій фінансової компанії”, — заявив старший науковий співробітник Брукінгського інституту Марк Муро.

Ринкові аналітики, фінансові консультанти та навіть бухгалтери — робота кожного представника галузі, від трейдингу до інвестиційного банкінгу, може кардинально змінити розвиток штучного інтелекту.

Раніше Investory News писали про можливості ШІ Opera на основі ChatGPT і ChatSonic.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram