Бiзнес
24 Лютого 2021
2 810

Чого чекати бізнесу від економіки у 2021 році?

Українські підприємці розповіли Investory News про адаптацію до нових умов, трансформацію та плани на майбутнє

Минулий рік для економіки України став роком шоку, страху, невизначеності та невпевненості у завтрашньому дні. Попри це чимало експертів вважають, що 2021-й буде набагато кращим, однак є й ті, хто застерігає — ситуація тільки погіршиться. У таких умовах представникам бізнесу було дещо нелегко. У результаті — виживають найвитриваліші та кмітливіші.

Investory News запитали у власників та керівників бізнесів про те, чого вони чекають від економіки у 2021 році?

Дмитро Борисов, засновник “Сім’ї ресторанів Дмитра Борисова”

Останній рік дуже чітко показав, що єдиний прогноз, яким варто керуватися у нових реаліях звучить так: усе буде постійно змінюватися. Це — нова нормальність, під яку ми адаптуємо бізнес.

Ми навчилися бути максимально ефективними за різних зовнішніх умов: коли працюємо майже на повну потужність, коли закриті кордони, ми втрачаємо туристів і маємо перебудовувати бізнес-модель українських ресторанів, до яких здебільшого ходять самі вони, коли нас зачиняють у вихідні або коли нам просто забороняють працювати, у результаті наша команда з декількох тисяч людей перетворюється на декілька десятків.

Ось це і є одна з визначальних рис: необхідно бути максимально гнучкими, маючи стратегію на рік, працювати з планами на тиждень та на день у межах динамічної системи, якими б не були масштаби бізнесу. При цьому є якісь загальні тренди, звісно.

Кількісно в нашій індустрії гостинності падіння проти докризового 2019-го біля 30%. Залежить від сегмента та типу закладу, але загальний показник такий: третина людей взагалі перестала ходити до закладів з певних причин (страх, падіння купівельної спроможності) або стали це робити значно рідше.

Якісно ж, відчувається певний поштовх до діджиталізації: люди починають більше довіряти замовленням онлайн, частіше користуються доставкою. Однак жодним чином не йдеться про те, що розвиток доставки якось може компенсувати загальне падіння попиту.

По-перше, люди здебільшого ходять до ресторану саме як у “третє місце” поза роботою та домом, вони цінують атмосферу та можливість спілкування. За візитом у ресторан та замовленням доставки стоять зовсім різні мотиви.

Ще минулої весни ми запустили власний сервіс доставки 1 euro delivery. Він непогано працює, однак навіть 1000 замовлень на день — це менше ніж 5% від нашої нормальної кількості гостей. Тож стратегічно така опція є необхідною та перевагу матимуть заклади з IT-рішеннями, які дозволять гостю “в один клік” зробити передзамовлення, отримати take away або доставку додому. Думаю, що саме у сфері FoodTech з’являтимуться цікаві колаборації та проєкти.

Однак важливо розуміти, що все це має цінність для гостей як додаткова зручність до ключової можливості прийти в гарне місце і там поїсти. Бажано при цьому, звісно, отримати замовлення протягом 3 хвилин, і щоб це був сендвіч зі стейком тунця, а не з консервованим тунцем, і келих Prosecco, і заплатити за все це менше ніж 100 гривень.

Ще декілька важливих трендів, які ми передбачаємо: розвиток фуд-холів, збільшення гібридних моделей, коли на одній локації можна буде придбати й готову їжу (ready to eat), і напівфабрикати ресторанної якості (ready to cook), колаборації між HoReCa та іншим бізнесом, адже їжа як базова радість та гарантоване джерело задоволення перетворюється на “новий чорний”, вагомий мотив прийти, коли йдеться і про торговельний центр, і про кінотеатр, і про заправку, наприклад.

Ірина Папуша, к.е.н., радник з корпоративного управління, незалежний директор в Бордах українських та європейських компаній

2021 рік не поверне нас до звичного життя. Щобільше, звичного в розумінні термінів до 2020-го, життя вже взагалі більш не буде. Ми вступили у період турбулентних змін, які стосуються різних векторів життєдіяльності та бізнесу як їх дзеркала. Поточний рік продовжить руйнацію традиційних бізнес-моделей, цифрову та інноваційну трансформацію систем, впровадження елементів штучного інтелекту, перебудову мислення на гнучкі та швидкоплинні процеси.

2021-й буде роком зростання та прибутку для бізнесменів, здібних на сміливі ідеї та їх миттєве втілення, тверезе осмислення помилок, їх блискавичне виправлення. Швидкість розумових процесів та реакцій набуває критичної ваги. 2021-й виведе в лузери “ждунів”, які продовжать очікувати кращих часів та перекладати відповідальність на зовнішні фактори.

Але є й гарна новина: українці, як мінімум, з двох причин, що ставали раніше на заваді прогресу, можуть бути успішними на шляху цих змін. По-перше, наша звичка до нестабільності дає надзвичайну стресостійкість та гнучкість мислення. Якщо порівнювати, наприклад, з деморалізованими та охопленими депресивними настроями, навіть з урахуванням тотальної фінансової соціальної підтримки європейцями, українці звикли “виживати” у будь-якій ситуації, наш мозок налаштований на постійний пошук рішень щоденно нових викликів.

По-друге, українці зрідка обирають конкурентну стратегію спеціаліста та фокусування на певному напрямку, ринковій ніші, системі. Нам притаманне розпорошування та диверсифікація: “…а от там ми ще огірочків посадимо…”. Саме здатність до диверсифікації та швидкого перемикання між різними бізнес-напрямками та бізнес-моделями стає рятувальним жилетом у нестабільні часи.

Певна річ, 2021 рік реалізує відкладений через пандемію попит на споживання скорочених забороною пересування та масового спілкування послуг. Буде шалена спокуса отримати великі прибутки зі зниженими за попередній рік коштами. Раджу подумати про це заздалегідь та обрати стратегію діяльності на ті часи. У такі поворотні моменти є гарний шанс вивести бізнес на новий рівень, як шляхом технологічної продуктивності, так і якісно репозиціювати компанію, продукт чи послугу. Успіхів нам всім!

Дмитро Богодухов, засновник фінансової компанії CardService та лізингової компанії FastFinance

Ми вже багато років працюємо у небанківському фінансовому секторі — а він, своєю чергою, дуже добре віддзеркалює стан економіки країни, настрої інвесторів та споживачів.

Пандемія, з якою ми всі зіткнулися минулого року, безумовно негативно вплинула на більшість галузей. Водночас катастрофи та масштабного апокаліпсиса не відбулося — і у 2021-му зростання відбуватиметься внаслідок запуску нових, раніше відкладених проєктів, так і завдяки збільшенню споживчого попиту.

Вартість грошових коштів на ринку продовжить знижуватися — внаслідок збільшення їх пропозиції як у світі, так і в Україні. Інвесторам стає все складніше знайти привабливі інструменти з прийнятним співвідношенням дохідності та ризику. Це звичайно є позитивним фактором для тих, хто планує залучати кошти для розвитку бізнесу у 2021 році.

Щойно прийнятий новий закон “Про фінансовий лізинг” надасть поштовх для використання цього інструменту бізнесом для поліпшення основних фондів. Це може бути особливо актуальним з урахуванням того, що тривалий карантин відчутно вплинув на власні фінансові ресурси багатьох підприємств.

Особливі сподівання ми покладаємо на розвиток фондового ринку. Очікуємо, що все більше підприємств виходитимуть на ринок публічних запозичень, випускаючи власні облігації. Для цього наразі склалися сприятливі умови — знизились ставки за ОВДП, депозитами, і на цьому фоні можливе залучення коштів бізнесом за більш-менш прийнятними для нього ставками. Якщо при цьому очікувані коливання курсу долара до гривні будуть незначними — це додатково сприятиме попиту на такі інструменти з боку інвесторів.

Проблемою у 2021 році може бути подальше збереження високого дефіциту бюджету, для зменшення якого може бути посилений фіскальний тиск. Для малого бізнесу очікуємо збільшення уваги з боку контролювальних органів до питань трудових відносин, застосування ФОПів, подальшої детінізації — та питання у тому, наскільки саме малий бізнес цього року зможе витримати таке додаткове навантаження.

Роман Катеринчик, фінтех-євангеліст, засновник фінансового сервісу MyCredit

Роблячи прогнози щодо розвитку українського бізнесу, варто розглянути предмет обговорення ширше, ніж просто аналіз тенденцій української економіки. Бо на економіку України впливає й світова економіка. Як показав 2020-й, кризи тепер глобальні, і нам від цього нікуди не дітися.

Я б розділив сценарій розвитку світової економіки на два:

• в умовах розвитку пандемії та нестабільної ситуації;

• якщо більшість країн, завдяки вакцинації, утримають ситуацію під контролем.

У тому разі, якщо вакцинація пройде успішно й масово, більшість країн зможе вийти на стабільне економічне зростання. Це пов’язано з двома факторами:

• відкладений попит — сьогодні існує досить багато індустрій, які потенційно швидко зростуть, наприклад, туризм;

• для підтримки економіки у 2020-му багато країн активно увімкнули “друкарський верстат”, а це означає, що грошової маси в економіці стало значно більше, а сам грошовий ресурс буде дешевшати, кредити для підприємств і бізнесів — ставати доступнішими.

Таким чином, загальний світовий економічний прогноз за умов контрольованої пандемії, на мою думку дуже позитивний. Власне, зростання акцій “блакитних фішок” та, наприклад, цін за біткоїни — демонструють підтвердження моєї версії щодо того, що у світі надруковано дуже багато грошей. Якщо раніше всі називали це міхуром, то сьогодні швидше це переміщення надрукованих грошей хоч у якісь ліквідні активи.

Хто буде у 2021-му на гребені хвилі? Я впевнений, що усі цифрові сервіси, які діджиталізують наше життя, “керуватимуть” у 2021-му. Минулого року ми побачили домінування та важливість онлайну. Буквально за декілька місяців світ дуже швидко діджиталізувався. Починаючи від замовлення харчових продуктів в інтернеті, закінчуючи віддаленою роботою, освітою та розвагами. І важливість діджитал буде тільки посилюватися.

Також, очевидно зростання cashless економіки. Тобто, все менше людей будуть використовувати готівку, а оплата телефоном вже стала буденністю. Це, своєю чергою, також драйвитиме зростання онлайн-сервісів.

За останні декілька років Україна зробила низку правильних кроків у напрямку діджиталізаціі. Починаючи від впровадження Дії, до віддаленої ідентифікації. Все це відмінно драйвить фінтех та йде перетікання клієнтів від стандартних банківських фінансових продуктів до просунутих цифрових, без паперової тяганини та зайвих запитань.

На прикладі деяких нео-банків ми бачимо, як може зрости компанія, якщо її зробити цифровою та додати сервісу. Я бачу великі можливості у переосмисленні стандартних фінансових продуктів і додавання до них сервісу та цифровізації.

Що робити бізнесу, щоб зрости у 2021-му? По-перше, потрібно забезпечити доступ до фінансування. Для того, щоб рости, бізнесу потрібні гроші. Особливо, після пандемії, яка негативно позначилася на продажах і загальному “кеш-флоу”. Тому, малому і середньому бізнесу я б радив найняти фінансиста, який допоможе швидко знайти фінансовий ресурс для зростання.

По-друге, дивитися на зовнішні ринки збуту. Треба пам’ятати, що зростання очікується у всьому світі та сьогодні особливий момент для пошуку нових партнерів і ринків. Швидше за все, вони вас теж шукають.

По-третє, 2020-й подарував нам навички віддаленої роботи. Це істотно розширює горизонти найму та організації роботи команди. Якщо раніше для того, щоб закрити позицію, нам доводилося шукати співробітників у своєму місті, то сьогодні віддалений формат — це вже норма. Використовуйте ці можливості!

Вадим Анциферов, інвестор, співзасновник і CEO міжнародних компаній GoMage і Sellbery

2020 рік став роком перевірки на міцність не тільки економіки, а й кожного з нас. Уроком є ​​той факт, що навіть ретельне планування повинне завжди мати план “Б” на найгірший випадок. Тому цього року, як ніколи, буде складно зробити прогноз щодо економіки, яка все ще оговтується від постковідного потрясіння.

На 2021 рік є очікування, що економіка виросте приблизно на 4,1% за словами експертів з Oxford Economics, а це всього лише підйом. Приблизно такі ж припущення робить Deutsche Bank на рівні 3,5-4% наступні два роки. Це прогнозоване зростання дзеркально показує той обсяг, на який економіка скоротилася у 2020 році. Проте, зважаючи на багато обставин і реалій нашої країни та й усього світу, таке зростання можна вважати хорошим трендом.

Нагадаю, що ключовою причиною відносно стабільних економічних показників України у 2020 році став макроекономічний розвиток країни, який виявився кращим, ніж очікувалося. Міжнародні валютні резерви до кінця року зросли до $28,5 млрд. Це був найвищий рівень з 2011 року. Зростання золотовалютних резервів стало можливим завдяки тому, що Україна досягла успіху в зовнішній торгівлі, оскільки ціни на сировинні товари, такі як сільськогосподарська продукція, залізна руда та сталь, зросли, у той час, як ціни на імпортовані енергоносії впали.

Це дозволило Україні досягти профіциту поточного рахунку платіжного балансу, рівного 4% ВВП, тоді, коли зазвичай дефіцит становить близько 3% ВВП. Хоча очікується, що у 2021 році світові ціни на продовольство зростуть на 2% у зв’язку з несприятливими погодними умовами в США та інших місцях. Чи буде продовження зростання у зовнішній торгівлі для України у 2021 році — сказати складно.

Іншою важливою причиною макроекономічної стабільності України є той факт, що міжнародні подорожі були практично паралізовані. Це не могло не справити позитивний вплив на економіку, тому що більшість українців зазвичай проводять за кордоном, водночас приплив туристів до України набагато менший.

Оскільки ЄС і велика частина світу закриті для в’їзду з метою туризму ефект голоду з подорожей може викликати більший інтерес до внутрішнього туризму в українців, створення інфраструктури, курортів, розваг у бізнесу.

Назар Бенч, власник інвестиційно-будівельної компанії “Фенікс Груп”

Минув майже рік з моменту введення карантину й сьогодні ми спостерігаємо, яким чином пандемія вплинула практично на всі сектори економіки, зокрема на будівництво та нерухомість.

Перехід на віддалений режим роботи та закриті кордони призвели до зростання вакантності в офісній нерухомості, падіння готельного ринку, нових вимог до житла та активний розвиток котеджного будівництва. За розрахунками Мінекономіки падіння ВВП у 2020 році склало 4,2%. Разом з тим, темпи будівництва, попри проблеми з введенням об’єктів в експлуатацію через реформу ДАБІ, продовжували зростати.

На 2021 рік у місті Києві заплановано завершення будівництва за різними розрахунками 15-20 бізнес-центрів площею близько 500 тис. кв. м, що неминуче призведе до ще більшого зростання вакантності у цьому сегменті та може досягати 10-15%. Зростатиме попит на гнучкі офіси без прив’язки до фіксованого робочого місця. За останній рік площа коворкінгів зросла на 40% і ця тенденція продовжуватиметься.

Забудовники житлової нерухомості не поспішають з будівництвом житла економкласу, відповідно кількість нових об’єктів, проти 2020 року, може зменшитися на 20-30%. У цьому випадку попит і пропозиція на ринку збалансуються, що пожвавить конкуренцію серед забудовників.

Згідно з прогнозами, вартість житла в новобудовах цього року зросте до 10%. Покупці на фоні різноманіття пропозицій обиратимуть за критерій якість проживання, а це — комфорт-клас і вище. Попит матимуть житлові комплекси, що поєднуватимуть у собі всю необхідну інфраструктуру для комфортного проживання й зелені зони для відпочинку.

Серйозний стимул для розвитку галузі матиме прийняття закону про захист інвесторів первинного житла (задля уникнення подібних ситуацій, що відбулися з інвесторами компаній “Укрбуд” чи “Аркада”) та впровадження іпотеки під 7% річних. Сьогодні уряд працює над зниженням відсоткової ставки, що в перспективі може популяризувати іпотеку при купівлі житла.

За останній рік зросли продажі заміської нерухомості з розвиненою інфраструктурою. Забудовники почали приділяти більшу увагу котеджному будівництву, яке в умовах сьогодення й надалі матиме попит.

Отже, тенденція до зростання вакантності в офісній нерухомості, зростання попиту на гнучкі офіси, зменшення темпів будівництва житла економкласу та активна конкуренція в сегменті комфорт-класу цього року будуть визначальними.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram