1 708

Авіакатастрофа українського Boeing 737 в Ірані: На борту було 176 осіб (Оновлено 10.01, 9:03)

Літак виконував рейс українського авіаперевізника МАУ

Фото: Rohhollah Vadati/ISNA

Український лайнер Boeing 737 авіакомпанії МАУ зазнав аварії після зльоту з міжнародного аеропорту Тегерана імені Імама Хомейні. На борту, за даними глави українського МЗС Вадима Пристайко, було 11 громадян України (9 з них — члени екіпажу), 82 громадян Ірану, 63 — Канади, 10 — Швеції, чотири — Афганістану, троє — Німеччини, троє — Великобританії.

Як повідомляє Reuters з посиланням на іранське державне телебачення, всі, хто летіли в літаку, загинули.

За початкової версії аварія сталася через “технічні проблеми”. Офіційний представник аеропорту пізніше заявив агентству IRNA, що причиною катастрофи став спалах двигуна.

“Рейс виконувався на літаку Boeing 737-800 NG, реєстраційний номер UR-PSR. Літак 2016 року виробництва, був отриманий авіакомпанією безпосередньо з заводу концерну. Останнє планове технічне обслуговування літак пройшов 06 січня 2020 року”, — зазначили в МАУ. У прес-службі компанії заявили, що вона припиняє польоти до Тегерану на невизначений термін.

Під час екстреного брифінгу прем’єр-міністр України Олексій Гончарук заявив, що всі українські авіакомпанії тимчасово припиняють польоти в повітряному просторі Ірану. Рішення прийнято до з’ясування причин авіакатастрофи.

Значна кількість світових авіакомпаній (Air France, Lufthansa, Austrian Airlines, Qantas, Emirates, Flydubai, Malaysia Airlines, Singapore Airlines) змінюють маршрути своїх рейсів, щоб уникнути прольоту над Іраном. Повітряний простір цієї країни стає небезпечним через посилення напруженості між Тегераном і Вашингтоном.

Як стало відомо, у ЗМІ з’явилася інформація розвідки США та Іраку, згідно з якою іранські зенітні ракетні системи помилково збили український літак. У Пентагоні вважають, що лайнер МАУ отримав удар ракетною системою “земля-повітря” Тор-М1.

Пізніше прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що у канадських розвідслужб є дані про випадкове попадання іранської ракети в Boeing МАУ.

Аналогічну інформацію озвучив прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон.

Фото: flyuia.com

Нагадаємо, ще на початку року, в березні, Ефіопія, Сингапур, Індонезія, Китай та Австралія тимчасово призупинили експлуатацію та всі операції з усіма модифікаціями літаків Boeing 737 MAX 8. Таке рішення було пов’язане з катастрофою лайнера авіакомпанії Ethiopian Airlines, яка забрала життя 157 чоловік. Згодом заборону підтримали й інші країни світу.

На фоні таких новин акції Boeing впали на 13,5%, що стало рекордним падінням в авіагалузі з часів терактів 11 вересня.

Деякі авіакомпанії також припинили польоти Boeing 737 Max 8. Серед них — аргентинська Aerolineas, мексиканська Aeromexico і бразильська Gol, а також Cayman Airways і південнокорейська бюджетна авіакомпанія Eastar Jet.

В результаті цього ринкова капіталізація американської Boeing впала на $26,6 млрд. Акції компанії втратили 6,15%, знизившись до $375,41.

Влітку минулого року американський авіабудівний концерн Boeing оголосив про виявлення 148 неякісних деталей на літаках типів 737 NG і 737 Max, які можуть бути встановлені на більш ніж 300 літаках у всьому світі.

За інформацією Федерального управління цивільної авіації США (FAA), ці деталі можуть бути виготовлені неналежним чином і не можуть відповідати всім нормативним вимогам щодо міцності та довговічності. Вони можуть передчасно вийти з ладу або на них можуть з’явитися тріщини.

FAA попередило міжнародні органи цивільної авіації про проблеми з деталями і запевнило, що найближчим часом їх повинні були замінити.

Фото: Pascal Rossignol

На момент закриття торгів на Нью-Йоркській фондовій біржі (NYSE), в середу, 8 січня, акції компанії коштували $337,28 за цінний папір з капіталізацією в $189,82 млрд.

Як писали раніше Investory News, корпорація Boeing з січня 2020 р. тимчасово зупиняє виробництво літаків моделі 737 MAX. У компанії додали, що рішення було прийнято через продовження процесу сертифікації літаків на 2020 рік, а також “невпевненість” щодо термінів і умов їх повернення в небо.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram