Новини
11 Січня 2020
1 534

Іран визнав, що випадково збив український Boeing (Оновлено)

Глава МЗС Ірану Мохаммад Джавад Заріф заявив, що причиною трагедії стала “людська помилка”

Фото: Mazyar Asadi / ZUMAPRESS.com

Літак “Міжнародних авіаліній України” під Тегераном був збитий помилково. Про це йдеться в заяві генерального штабу Збройних сил Ірану, поширеному в суботу агентством ISNA.

“Внаслідок ненавмисної людської помилки літак був випадково збитий, що, на жаль, призвело до загибелі співвітчизників та іноземних громадян”, — йдеться в заяві.

Також наголошується, що “під час польоту літак опинився в безпосередній близькості від одного з важливих військових об’єктів Корпусу вартових ісламської революції (елітні частини ЗС Ірану) і за формою і висоті польоту нагадував ворожий об’єкт”.

У заяві йдеться про те, що через кілька годин після ракетних ударів ЗС Ірану по військових базах США в Іраку значно збільшилася кількість польотів американських військових літаків.

“Ця обставина стала причиною підвищеної чутливості серед підрозділів протиповітряної оборони”, — підкреслюється в повідомленні.

Президент Ірану Хасан Роухані повідомив на своїй сторінці в Twitter, що Іран глибоко шкодує про допущену катастрофічну помилку. Він пообіцяв притягнути до відповідальності винних у знищенні українського літака.

Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф вважає, що причиною авіакатастрофи під Тегераном стала помилка, допущена в період кризи, що виникла через “авантюрні дії” США. Про це він написав у суботу, 11 січня, на своїй сторінці в Twitter.

“Сумний день. Попередні висновки внутрішнього розслідування Збройних сил Ірану: людська помилка, допущена в кризовий період через авантюризм США, привела до катастрофи”, — написав він.

Заріф висловив співчуття і вибачення іранському народу, а також сім’ям жертв трагедії.

Україна наполягає на офіційному вибаченні з боку Ірану за збиті літаки рейсу PS752 компанії МАУ, проведенні відкритого розслідування та очікує повернення тіл загиблих і виплати компенсацій. Про це повідомляє прес-служба президента України Володимира Зеленського з посиланням на його офіційну заяву.

“Ще до закінчення роботи міжнародної комісії Іран визнав свою провину в збитті українського літака. Але наполягаємо на повному визнанні провини. Ми очікуємо від Ірану запевнень в готовності до повного і відкритого розслідування, притягнення винних до відповідальності, повернення тіл загиблих, виплат компенсацій, офіційних вибачень через дипломатичні канали”, — заявив Володимир Зеленський.

Президент України висловив сподівання на продовження розслідування авіакатастрофи без штучних затримок і перешкод.

“Наші 45 фахівців повинні отримати повний доступ і взаємодію для встановлення справедливості”, — зазначив президент.

Водночас, президент “Міжнародних авіаліній України” (МАУ) Євген Дихне заявив, що у нього не було сумнівів в невинності компанії в катастрофі літака в Ірані. Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

“Ми ні на одну секунду не сумнівалися в тому, що наш екіпаж і наш літак не могли стати причиною цієї страшної, жахливої ​​авіакатастрофи. Спасибі всім думаючим, хто з нами це поділяв і розділяє. Для нас це дуже важливо. Це були наші кращі хлопці й дівчата. Кращі”, — написав він.

Нагадаємо, 8 січня український лайнер Boeing 737 авіакомпанії МАУ зазнав аварії після зльоту з міжнародного аеропорту Тегерана імені Імама Хомейні. На борту, за даними глави українського МЗС Вадима Пристайко, було 11 громадян України (9 з них — члени екіпажу), 82 громадян Ірану, 63 — Канади, 10 — Швеції, чотири — Афганістану, троє — Німеччини, троє — Великобританії.

Пізніше Іран запросив представників американської компанії Boeing до розслідування ‎катастрофи рейсу Тегеран-Київ, а також представників з України та заводського виробника двигуна ‎літака, що у Франції.‎

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram