Новини
21 Січня 2020
960

Іран визнав, що влучив двома ракетами ЗРК “Тор-М1” в український Boeing

Організація цивільної авіації Ірану опублікувала другий попередній звіт про розслідування катастрофи лайнера

Фото: Ebrahim Noroozi/AP

Через три хвилини після зльоту українського Boeing 737-800 “Міжнародних авіаліній України” з аеропорту Імам Хомейні, який прямував до Києва, він був вражений двома ракетами класу “земля повітря” малого радіуса дії з ЗРК “Тор-М1”, запущеними з північного напрямку.

Про це йдеться у звіті Організації цивільної авіації Ірану, опублікованому на сайті іранського відомства.

Після потрапляння ракет лайнер почав стрімко втрачати висоту, перебуваючи над житловим районом, після чого зіткнувся з “перешкодою” в парку розваг і впав на землю. Далі він перетнув футбольне поле, повністю зруйнувався і загорівся.

У звіті також говориться, що літак вилетів з Тегерана о 6:12 за місцевим часом, зв’язок з ним пропав, коли він перебував на висоті 8,1 тис. футів (близько 2,4 тис. м).

З екранів радарів вторинного спостереження лайнер зник о 06:15, з радарів первинного спостереження — приблизно о 6:18.

За інформацією радарів первинного спостереження в аеропорту Мехрабад, о 06:15 літак відхилився від курсу, почав правий розворот і, “ймовірно”, продовжував політ в сторону аеропорту протягом трьох хвилин, після чого зник з радарів близько 6:18.

У тому ж звіті Іран вказав, як пише Bloomberg, що “чорні ящики” літака — це “одні з найбільш просунутих у своєму роді у світі”. Тож, іранські фахівці не здатні самі їх розшифрувати. При цьому французькі та американські органи слідства відмовилися направити до Ірану необхідне обладнання.

Пасажирський літак Boeing був збитий в Ірані 8 січня. У катастрофі загинули 176 осіб. Іранська влада спочатку заперечували причетність до катастрофи літака, але через три дні Корпус вартових ісламської революції визнав, що лайнер був збитий системою ППО.

Організація заявила, що це було зроблено через помилки оператора, який прийняв літак за ворожу ракету і не зміг зв’язатися з командуванням. Влада Ірану списала це на “напружену ситуацію” через взаємні ракетні удари з США, але визнала помилку і пообіцяла компенсації.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Іран повинен провести прозоре розслідування і визнати провину через дипломатичні канали.

Нагадаємо, компанія Spirit AeroSystems, одна з найбільших постачальників деталей для літака Boeing 737 MAX, заявила, що планує звільнити понад 20% робочої сили — близько 2,8 тис. співробітників — на своїй базі в Уїчиті (штат Канзас, США) через припинення виробництва лайнера.

Також, США ввели нові санкції відносно декількох секторів економіки Ірану, а також щодо тих, хто підтримує з Тегераном ділові зв’язки.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram