Бiзнес
2 Березня 2021
2 929

Влучна назва бренду: Як неймінг впливає на продажі?

Кількість букв, вдалі звуки та асоціації — ось на що звертають увагу фахівці

Початок будь-якого бізнесу розпочинається з одного із головних завдань — правильний підбір назви бренду. Багато хто вважає, що саме від того, як називається продукт і залежатиме його популярність на ринку. Крім того, назва забезпечує товару, послузі або компанії ще й правовий захист.

Фахівці радять з цим питанням звертатися до спеціалізованих агентств. Однак чимало брендів, що наразі є впізнаваними, створювалися, так би мовити, в “домашніх умовах”. Їх засновники вигадували самостійно, з допомогою друзів чи близьких, або ж це були випадкові ідеї, яким вдалося “вистрелити”.

Наприклад, Джефф Безос вирішив назвати свою компанію Amazon, оскільки слово розпочинається на літеру “А”. Це було важливим, оскільки у 1994 році пошукові системи видавали результати запитів в алфавітному порядку.

До речі, це був не єдиний варіант. Розглядалася й назва — Cadabra, Inc., що звучить немов магічне заклинання “абракадабра”, бо на той момент онлайн-покупки книжок здавалися чимось неймовірним. Однак юристові Безоса замість правильної назви постійно чулося слово cadaver (труп), і Джефф відмовився від цієї ідеї.

Серед інших варантів було й Relentless. До речі, Безос навіть зареєстрував домен Relentless.com, який до цього часу переадресовує на сайт Amazon.com. Однак на думку друзів бізнесмена це звучало похмуро та навіть загрозливо (у перекладі — “невблаганний”), тому вони відмовили його від цієї ідеї.

Чимало варіантів свого часу довелося переглянути й засновникам знаменитої наразі на весь світ мережі кав’ярень Starbucks — Джеррі Болдуіну, Зіву Зігле та Гордону Боукеру. Як пише Fast Company, Боукер згадував, що з величезного списку намагався обрати те, що здавалося найбільш перспективним. Зрештою у підприємця залишилося шість варіантів.

“Я тоді сидів в кафешці на Virginia Street, по черзі закреслюючи невідповідні імена. І ось прямо на мене дивився Redhook. Але я не знав, що так називають промисловий район в Брукліні. До слів з буквою “К” у мене пристрасть, мені подобається таке звучання”, — розповів він виданню.

Наступним потенційним варіантом стала назва Cargo House, але на думку одного із засновників компанії, такий вибір був би жахливою помилкою. Згодом інший партнер заявив, що слова, які розпочинаються на “st”, потужно звучать. “Одного разу я побачив назву містечка Starbo. У мене відразу ж виникла асоціація з персонажем Мобі Діка, якого звали Starbuck. Природно, Мобі Дік не має ніякого відношення ні до Starbucks, ні до кави. Це просто випадковість, але я відчув у звуці якийсь свій, прихований сенс”, — розповів бізнесмен.

Цікавою є й історія компанії Apple, бо як мінімум було дивно називати технологічну компанію яблуком у 1976 році. Звичними тоді були назви з технічним ухилом, на кшталт Microsoft або IBM.

Стів Возняк, співзасновник компанії, у своїй книзі розповідає, як одного разу, повертаючись з Орегона, де Стів Джобс відвідував яблуневі сади, він запропонував назву — Apple Computer. “Перше, що я сказав у відповідь: “А як щодо Apple Records?”, — згадує Возняк. — Це було (є й дотепер) лейблом групи Beatles. Потім ми разом намагалися підібрати щось з “технічних слів”, але не знайшли гідного варіанту. Назва Apple була набагато кращою за всі можливі, які приходили у наші голови”.

Ще Джобс зазначав, ім’я компанії тісно пов’язане з однією з його фруктових дієт. На його думку така назва повинна була звучати весело, енергійно та в жодному разі не відштовхувати від себе. Вже у 2007 році компанія позбулася слова Computer. Рішення було прийнято, коли Джобс презентував перший iPhone.

“Mac, iPod, Apple TV і iPhone. Тільки один з усього перерахованого — комп’ютер. Тому ми змінили назву”, — зазначив він тоді.

Як корабель назвеш…

У першу чергу ім’я бренду повинно допомогти йому посісти свою нішу на ринку. Тому для початку компанії займаються вивченням уже наявних назв, що раніше просувалися конкурентами.

Наприклад, свого часу більшість професійних виробників комп’ютерів мали наукоподібні абревіатурні назви — IBM, NEC, DEC, PSDI. Саме приклад IBM переконав більшість у тому, що назва у вигляді ефектної монограми забезпечить успіх на ринку.

Крім того, назва бренду повинна виділятися із загальної маси, оскільки людська свідомість влаштована таким чином, що запам’ятовує все унікальне й творче. А ще — викликати довіру та створювати позитивні емоції, що довго триватимуть.

Також назва повинна бути короткою та простою. Зазвичай назви з одного слова виглядають привабливішими, їх легше вимовити та під час походу до магазину вони швидше згадуються. Як приклад IBM — набагато простіше, аніж International Business Machines.

Важливо, щоб назва з чимось асоціювалася. Наприклад, у Великій Британії одним із найбільш відвідуваних місць і самостійним брендом, складовою якого є місцеві пляжі, є графство Корнуолл. Коли клієнт чує про “Корнуолл”, у нього відразу виникають асоціації з морем і морепродуктами. Тому отримати більше вигоди можна якраз і використовуючи популярні місця з гарною репутацією (як рекламний інструмент).

Цікаво, що деякі компанії для впізнаваності свого бренду використовують мультисенсорну науку — у ресторані The Fat Duck (Англія), вмикають звуки хвиль, щоб поліпшити враження від страв з морепродуктів.

Метод асоціації використав й Джефф Безос, оскільки Amazon співзвучно з назвою річки Амазонки, найбільшою на Землі. На початку кар’єри майбутній мільярдер мріяв зробити свою компанію найбільшим книжковим магазином у світі.

Загалом найбільшого значення фахівці надають саме звучанню імені бренду. Коли споживач чує назву продукту, він на підсвідомому рівні надає йому певні характеристики та формує свою думку ще до того, як побачить його.

Так стається, тому що різні типи звуків мають різне значення. Якщо назва має такі голосні, як “і”, “а” й “e”, то сприйматиметься як щось легке, м’яке, тонке, світле, доброзичливе та навіть жіночне. До речі, так само сприймаються й звуки “м”, “н”, “л”. А от “р” і “б” навпаки — як активні й навіть агресивні. Своєю чергою “ш”, “х”, “ч”, “щ”, як щось похмуре та погане.

До речі, це застосовується й до їжі. Наприклад, згідно із висновками психологів, споживачі вважають, що морозиво “Фрош”  більш вершкове, ніж морозиво під назвою “Фріш”. Тобто, замінивши один звук — змінюється все сприйняття продукту. Тому їх грамотне використання робить бренд більш привабливим і впізнаваним.

І найголовніше — важливо розраховувати на перспективу. Коли компанія розшириться, збільшить асортимент товарів і послуг, назва не повинна стати “затісною”. Нехай це станеться навіть через десятки років.

Тому фахівці радять за приклад брати закордонні компанії, та їх траєкторії розвитку. Це дасть змогу зрозуміти, що буде на вітчизняному ринку через декілька років — така собі машина часу, яка допоможе вигадати назву із запасом.

Джерела: відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram