Соцмережі
13 Квітня 2022
487

Василь Хмельницький: Про взаємодію бізнесу та влади

Щоб наш виробничий бізнес попри все залишився в Україні, нам потрібно будувати індустріальні парки.

Вже 5 років я регулярно розповідаю про те, що нам потрібно створювати площадки з готовими приміщеннями та підведеними комунікаціями, щоб малий виробник міг швидко заїхати та одразу почати працювати та маштабуватися.

До війни цінність таких індустріальних парків мало хто розумів.

Але зараз на реальному прикладі люди дізнались про них і зрозуміли, в чому суть. Такі парки дозволяють нашим виробникам робити релокацію до безпечних регіонів країни, а не за кордон, зберігати робочі місця.

Наведу приклад на реальній історії.

Підприємці з Харкова змушені переносити виробництво через бойові дії. На заході України не змогли знайти приміщення, яке б їм підходило, тому приїхали в наш індустріальний парк в Білій Церкві. Вони мали вибір — переїжджати до Польщі або залишитися в Україні, в нас. Вони свідомо обрали залишитись, щоб підтримувати українську економіку.

Зараз є державна програма, яка допомагає перевозити заводи за рахунок держави, але тільки на захід України. Дозволити собі переїзд за власний кошт на Київщину до нас вони об‘єктивно не могли — шалені збитки через війну, а це не малий кошт.

Проте Польща відразу запропонувала покрити витрати по релокації до них.

Уявіть собі вибір: лишатись в Україні з великими ризиками й нести додаткові збитки, чи безкоштовно переміститись на кращі умови в безпечну сусідню Польщу…

Я розібрався в ситуації і звернувся до Міністерства Регіонального Розвитку та Міністерства Економіки України, запропонував додати в список державної програми не лише Західні області, а й Київську. Завдяки швидкій реакції, розумінню та підтримці, спільними зусиллями ми додали Київську область у проект. Жодного натяку на корупцію.

Відтепер така можливість відкрита для всіх українських виробників.

Вже через місяць Харківське виробництво відкривається в індустріальному парку на Київщині — вони збережуть робочі місця, будуть платити податки, а згодом, певен, досягнуть великого успіху в Україні.

Якщо бізнес і влада так само ефективно працюватимуть і надалі, після війни, то є шанс, що ми створимо вигідні умови, щоб бізнес залишався в нашій країні, а може, навіть і повертався із закордону.

Тенденції хороші, але попереду ще багато роботи — треба сконцентруватися і багато працювати.

Сьогодні особисто перевірив — цех майбутнього виробництва повністю готовий приймати колег із Харкова, міста героїв.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram