Новини
3 Березня 2021
590

Уряд затвердив дворічний план боротьби з виведення коштів в офшори

У планах — запровадження автоматичного обміну інформацією з податковими органами інших країн

Кабінет міністрів України у середу, 3 березня, затвердив дворічний план заходів щодо запобігання відмиванню коштів в офшорних зонах і недопущення ухилення від сплати податків і зборів суб’єктами господарювання. Відповідне рішення було ухвалено на засіданні уряду.

План зокрема передбачає оновлення українського переліку офшорних зон з урахуванням правових норм ЄС та даних Глобального форуму з прозорості.

Згідно з планом, ДПС, ДФС, Держмитслужба, Держфінмоніторинг, Мінфін, Мінекономіки та інші органи залучатимуться до запобігання незаконному виведенню коштів за кордон, зокрема офшорних зон, незаконному переміщенню товарів на підставі підроблених рахунків-фактур (інвойсів).

Також передбачається запровадження автоматичного обміну інформацією з податковими органами інших країн, зокрема відповідно до Загального стандарту звітності (CRS) у четвертому кварталі 2022 року.

Крім того, передбачається імплементація Плану дій з протидії розмиванню податкової бази та виведенню прибутку з-під оподаткування (Base erosion and Profit Shifting — BEPS).

“Податкова служба постійно проводитиме заходи контролю для виявлення, запобігання та руйнування схем ухилення від оподаткування суб’єктами господарювання під час виплати заробітної плати та інших доходів фізичним особам”, — зазначається у повідомленні.

Також план передбачає застосування ДПС заходів податкового контролю за суб’єктами господарювання, зокрема тих, що реалізують підакцизні товари, обсяги доходу яких не відповідають мінімальним витратам у зв’язку з отриманням такого доходу.

Держфінмоніторинг подає правоохоронним органам узагальнені матеріали, сформовані за результатами моніторингу фінансових операцій, та виявлення таких, що можуть бути пов’язані з легалізацією доходів від податкових злочинів.

Ще один пункт плану направлений на застосування заходів податкового контролю із запобігання ризикам необґрунтованого формування платниками податку на додану вартість податкового кредиту з урахуванням категорії ризиковості суб’єктів господарювання — учасників схем ухилення від оподаткування.

Нагадаємо, у лютому держподаткова списала податковий борг на 1 млрд грн.

Раніше Investory News писали, що минулого року держподаткова у 1,5 раза частіше штрафувала підприємців за порушення щодо РРО.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram