Новини
14 Березня 2024
168

Європейські держоргани почнуть відслідковувати українські доходи біженців

Це ставить під загрозу виплати переселенців

Податкові ризики українців зростуть після отримання європейськими країнами доступу до “чутливих” даних, розповіли банкіри під час круглого столу, проведеного “Фінансовим клубом”.

“Україна наразі рухається до впровадження стандарту автоматичного обміну інформацією, який називається Common Reporting Standard. Начебто імплементація знаходиться на завершальній стадії. Навіть якщо не по всіх клієнтах буде передаватися ця інформація, то це зовсім не означає, що через деякий час вся інформація не буде передаватися”, — каже заступниця голови правління банку “Глобус” Ганна Довгальська.

Це вплине на українців, які постійно мешкають в Європі. “Всі розуміють, що ті, хто 183 дні перебував на території іншої країни, вже може бути її податковим резидентом. Але є тлумачення, що суб’єкт повинен визнати себе таким резидентом, що він свій центр життєвих інтересів переніс до цієї країни. Люди, які за кордоном отримують соціальну допомогу, повинні визначитися, де вони, і привести свої доходи та витрати в порядок. Бо є ризик, що будуть передавати інформацію, і потім будуть виникати питання”, — зазначила Ганна Довгальська.

Поки що українці обходять ці ризики, не приймаючи перекази на іноземні картки. “Коли ти отримуєш в країні допомогу і тебе спіймають на наявності іншого доходу, ти втратиш цю допомогу. Тому зараз українці розраховуються нашими картками, поки обміну такою інформацією немає”, — розповідає Денис Воробйов.

Першою країною, яка почне моніторити доходи українців, стане Польща. “Це не буде стосуватися 20−30 тис. грн, які пересилаються. Спочатку це будуть дуже великі суми”, — пояснив директор департаменту розробок інноваційних технологій ПУМБ Денис Воробйов.

Нагадаємо, довіра українців до банків зросла під час війни.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram