Новини
22 Лютого 2021
719

Минулого року Держподаткова у 1,5 раза частіше штрафувала підприємців за порушення щодо РРО

В Україні новий трендзамість паперових чеків можна звітувати перед ДПС хмарними чеками онлайн

У 2020 році Державна податкова служба України виявила понад 16,4 тис. порушень у підприємців при роботі з РРО (реєстратор розрахункових операцій). У 2019-му їх було майже вдвічі менше — 9,9 тис., повідомляє Opendatabot.

Також зазначається, що загальна кількість перевірок ДПС не збільшилася. Так, минулого року податкова здійснила 16 565 перевірок, а у 2019 році — 16 373. У 2020 році кількість порушень майже дорівнювала кiлькостi перевірок ДПС за рік. Зростання порушень розпочалося у квітні: ще у березні їх було 411, а в грудні стало вже 2 256.

До числа найбільш частих порушень входять відсутність касового апарату, а також невидача чека покупцеві. “Спроби держави налагодити облік оборотів серед фопів, щоб закон про спрощену систему оподаткування спрацював так, як він спочатку і був задуманий, призводять тільки до чергової політичної відстрочки повсюдного застосування РРО”, — зазначають в організації.

І додають, що з серпня 2020 року в Україні з’явився новий тренд. Підприємці отримали можливість замість паперових чеків звітувати перед ДПС хмарними чеками онлайн, а як касовий апарат застосовувати звичайний смартфон. Таке технічне рішення називається ПРРО (програмне РРО).

“Кількість хмарних чеків в Україні зростає з кожним місяцем і становить вже 5% від усіх”, — йдеться у повідомленні. На кінець січня 55,6 тис. підприємців використовують планшети та смартфони для виписки хмарних чеків покупцям і ДПС. Для цього держава створила хмарну касу pRROsto. “Це послужило поштовхом для появи в Україні комерцiйних хмарних сервісів для виписки чеків без використання касових апаратів”, — наголосили в Opendatabot.

Як зазначив mobile & hardware team lead в компанії з автоматизації кафе та ресторанів Poster Микита Ульянов, якщо порівняти схему роботи податкової хмари в Україні з іншими країнами, наш підхід найвдаліший. “Не створюються додаткові прошарки постачальників, є мінімальний безплатний софт від держави, на відміну від більшості європейських країн. Наприклад, у системі Постер досить додати ключі, отримані у держави, та розпочати видавати хмарнi чеки”, — розповів він.

Раніше Investory News писали, що Верховна Рада перенесла на 2022 рік обов’язкове застосування касових апаратів для ФОПів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram