Новини
13 Лютого 2020
1 611

QR-код та штрих-код: В Україні запущено проект електронної акцизної марки

Паперових заявок на отримання марок з часом не буде

Уряд затвердив зміни до Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів, про це повідомляє прес-служба Міністерства фінансів України.

Нова система передбачає низку особливостей, які запроваджуватимуться поетапно. Паперові акцизні марки зміняться. На них буде додано два елементи: QR-код та штрих-код.

Для одержання акцизних марок, перевірки сплати акцизу та звітування виробник використовуватиме Електронний кабінет платника податків. Таким чином паперових заявок на отримання марок з часом не буде.

Система “Електронна акцизна марка” будуватиметься за компонентним (модульним) принципом, що передбачає певний початковий функціонал, який далі може бути розширений, наприклад, для погашення акцизної марки під час її продажу з використанням РРО.

“Паралельно із запровадженням електронної акцизної марки для алкогольних виробів та можливістю для населення перевіряти акцизну марку на легальність за допомогою відкритої бази даних, ми разом із профільним комітетом ВР якнайшвидше опрацюємо законодавчі ініціативи щодо повноцінного запровадження трек-енд-трейс та продовжимо скоординовану з Податковою службою, Податковою міліцією, Митною службою, СБУ і НПУ боротьбу з ухиляннями від сплати податку”, — розповіла міністр фінансів Оксана Маркарова.

Як зазначають у Мінфіні, використання системи “Електронна акцизна марка” дасть змогу посилити боротьбу із незаконним обігом підакцизних товарів шляхом відстеження руху алкогольних напоїв за допомогою порівняння інформації із бази даних ДПС про видані марки та зчитані реєстраторами розрахункових операцій.

Надалі передбачено залучення громадськості до контролю за обігом алкогольних напоїв через сканування QR-коду мобільним телефоном.

З 1 квітня 2020 р. забезпечується можливість замовлення нового зразка марки через електронний кабінет та з 1 травня 2020 р. вводиться в обіг новий зразок марки акцизного податку для алкогольних напоїв.

У міністерстві нагадують, що зараз в тестовому режимі працює сервіс перевірки акцизних марок. Марку можна перевірити в “ручному” режимі шляхом введення її реквізитів у Електронному кабінеті платника податків у сервісі “Пошук акцизної марки”, створеному ДПС. Цей сервіс надає можливість здійснювати громадський контроль за обігом підакцизних товарів.

З 14 лютого стартує розробка відкритого API, що дасть змогу стороннім розробникам створювати власні програмні засоби для сканування акцизних марок.

Як раніше писали Investory News, реалізація сигарет у 2019 р. зменшилась на 11 млрд штук або на 20% у порівнянні з 2018 роком. Основна причина — штучне збільшення оптового продажу сигарет напередодні зростання ставки акцизу.

Нагадаємо, одна з найбільших тютюнових компаній “JTI Україна” після зустрічі з президентом Володимиром Зеленським та міністрами заявила про відновлення виробництва на фабриці в Кременчуці (Полтавська обл.) слідом за аналогічною заявою тютюнової компанії “Брітіш Американ Тобакко Україна”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram